Yoghurt versus Kwark

Yoghurt versus Kwark

Het is weer tijd voor een bericht over voeding. Deze keer schrijven we over yoghurt en kwark. Veel mensen beide producten in hun koelkast staan. Yoghurt en kwark lijken op elkaar. Beide zijn het friszure zuivelproducten en beide worden vaak als ontbijt of als toetje na het avondeten gegeten. Er zijn toch best wel wat verschillen tussen deze twee producten. Maar wat is er nu gezonder? En waarom is de een gezonder? Is kwark of yoghurt eten goed als je wilt afvallen? Dit zijn vragen die we deze keer beantwoorden in ons bericht, dus lees zeker verder!

Wat is kwark?

Om te weten te komen wat gezonder is, dienen we natuurlijk eerst te weten wat beide producten nu eigenlijk zijn. We beginnen met kwark. Kwark is een zuivelproduct dat wordt gemaakt door melkzuurbacteriën toe te voegen aan de melk. Vaak wordt er ook nog melkpoeder toegevoegd, waarna er stremsel wordt gebruikt om het product in te laten dikken. Hierdoor wordt de melk dik en dient deze uitgelekt te worden. Het uitgelekte product is dus de kwark. Dit kun je eigenlijk vergelijken met een zeer jonge kaassoort.

Er zijn verschillende soorten kwark in de supermarkt te vinden, maar de meest bekende is toch wel Franse kwark. Deze komt in mager, halfvol en vol. Daarnaast zijn er nog verschillende soorten kwark met toegevoegd fruit, chocola en noem maar op.

Voedingswaarde van kwark

Onderstaande voedingswaarden zijn afkomstig van het Nederlands Voedingsstoffenbestand. Dit is onderdeel van het RIVM.

 

Waarde Mager Halfvol Vol
Energie (kcal) 51 77 118
Eiwit (gr) 8,4 7,5 7,5
Koolhydraten (gr) 3,8 4 3,6
– waarvan suikers (gr) 3,8 4 3,6
Vetten (gr) 0 3,2 8
Vezels (gr) 0 0 0

Wat is yoghurt?

Vaak wordt er gedacht dat het niet uitmaakt of je kwark of yoghurt eet, omdat het toch nagenoeg hetzelfde product zou zijn. Dit is echter niet waar. Yoghurt is namelijk, in tegenstelling tot kwark, een gefermenteerd product. Yoghurt is koemelk die wordt gefermenteerd. Door dit proces verdwijnen veel suikers uit de melk, wordt het product wat dikker en krijgt het een friszure smaak.

Ook van yoghurt zijn er verschillende soorten en smaken. Zo is yoghurt ook te verkrijgen in een magere, halfvolle of volle variant. Bij de verschillende smaken worden allerlei smaakmakers toegevoegd, aangezien yoghurt zelf dus enkel melk en bacteriën bevat.

Voedingswaarde van yoghurt

Ook deze voedingswaarden zijn afkomstig van het Nederlands Voedingsstoffenbestand.

Waarde Mager Halfvol Vol
Energie (kcal) 37 50 56
Eiwit (gr) 4,1 4,2 3,8
Koolhydraten (gr) 4 4,3 3,4
– waarvan suikers (gr) 4 4,3 3,4
Vetten (gr) 0,2 1,5 2,7
Vezels (gr) 0 0 0

Verschil tussen kwark en yoghurt

Je weet nu wat beide producten zijn en ook weet je wat de voedingswaarde is. We kunnen het nu met elkaar vergelijken. Onderstaand vind je de grootste verschillen tussen kwark en yoghurt.

Eiwitten

De hoeveelheid eiwitten die je consumeert verschilt namelijk best veel, afhankelijk van je keuze voor kwark of yoghurt. Elke variant van kwark bevat veel meer eiwitten dan yoghurt. Het is zelfs bijna het dubbele of meer. Per 100 gram krijg je ongeveer 4 gram eiwitten meer binnen, als je voor kwark kiest.

Voor iemand die zijn eiwitinname wilt verhogen, lijkt het dan ook een gemakkelijke keuze. Met kwark is dit dus eenvoudiger te behalen.

Vetten

Op het gebied van vetten zijn er ook grote verschillen te zien. Qua vetten maakt het bij de magere variant niet uit of je kwark of yoghurt neemt. Bij de halfvolle en volle varianten wel. Halfvolle kwark heeft namelijk zo’n 1,7 gram vetten per 100 gram meer dan halfvolle yoghurt. Bij de volle variant is dit verschil zelfs nog meer.

Als je qua smaak een voorkeur hebt voor een volle variant, maar je liever niet teveel vetten wilt binnenkrijgen, dan is yoghurt absoluut beter. Wil je zo goed als geen vetten consumeren? Kies dan voor een magere variant.

Suikers

Beide producten bevatten van nature suikers. Zoals je hebt kunnen lezen, wordt een gedeelte van de suikers in yoghurt echter afgebroken door het proces van fermenteren. Je zou dus verwachten dat yoghurt gemiddeld gezien minder suikers bevat dan kwark. Dit is echter niet zo. Op het gebied van suiker maakt het feitelijk weinig uit of je kiest voor kwark of voor yoghurt. Beide bevatten ongeveer evenveel suiker.

Calorieën

Steeds meer mensen letten op de inname van hun calorieën. Bij de magere variant heeft kwark ongeveer 14 calorieën meer dan yoghurt en bij de halfvolle variant zijn dit er ongeveer 27. Het grootste verschil is tussen volle kwark en volle yoghurt. Volle kwark heeft per 100 gram zo’n 62 calorieën meer. Dit kan dus best aantikken als je voor volle kwark kiest.

Let je op je calorieën? Dan is het verstandig om voor een magere of halfvolle kwark te kiezen, als je kwark wilt eten. De keuze in welke soort yoghurt die je neemt, zal minder invloed hebben op je totale calorie inname. Het verschil tussen de magere en volle yoghurt is net geen 20 calorieën.

Bacteriën

Ook wordt er vaak gesproken over de goede bacteriën in kwark of yoghurt. De bacteriën die worden gebruikt in het productieproces zijn vaak dezelfde. Hierdoor is op dat gebied geen tot weinig verschil. Wel kan de hoeveelheid bacteriën een verschil maken. Een gram yoghurt moet namelijk minimaal 10 miljoen levende bacteriën bevatten. Is dit niet het geval? Dan mag het geen yoghurt genoemd worden.

Bij kwark is er geen minimale hoeveelheid bacteriën, die het product moet bevatten. Waarschijnlijk bevat yoghurt dan ook meer bacteriën dan kwark, maar dit kunnen we helaas niet met zekerheid zeggen.

Wat is er nu gezonder?

We hebben je nu vertelt over de voedingswaarden van beide producten en wat de grootste verschillen zijn. Nu is het toch de vraag welk product is er eigenlijk gezonder? Helaas valt hier geen uitspraak over te doen. Dit komt doordat beide producten hun eigen gezonde eigenschappen hebben. Zo is kwark een goede optie als je een hoog eiwitgehalte belangrijk vindt en heb bij yoghurt meer keuze in varianten als je niet teveel vetten of calorieën wilt consumeren. Al kun je in dat geval ook gewoon kiezen voor magere kwark.

Beide producten passen prima op je gezonde boodschappenlijst.

Maar wat is beter als je wilt afvallen?

In het geval dat je wat gewicht wilt verliezen en niet weet of je kwark of yoghurt moet kiezen, dan is het hoe dan ook een goede zet om te kiezen voor een magere variant. Onze voorkeur gaat uit naar een magere kwark, dit door het hogere eiwitgehalte.

Wanneer je wilt afvallen is namelijk belangrijk dat je dagelijks voldoende eiwitten blijft consumeren, zodat je lichaam voldoende bouwstenen blijf krijgen voor sterke botten en spieren. De hoeveelheid calorieën van magere kwark is laag genoeg om het regelmatig te kunnen consumeren, zonder dat je ineens grote hoeveelheden calorieën naar binnen werkt.

De keuze is aan jou!

Zowel yoghurt en kwark zijn hartstikke lekker en absoluut geschikt voor veelzijdig eetpatroon. Bomvol eiwitten en goede bacteriën, waardoor het ook prima past in een eetpatroon van iemand die bezig is met spiermassa opbouwen of juist graag wat sterker wil worden. Al met al kunnen beide producten dus gezond noemen.

Je hoeft in principe niet te kiezen tussen kwark of yoghurt. Je kunt het ook prima afwisselen met elkaar. Wel zo lekker…..