Waarom is courgette gezond?

Waarom is courgette gezond?

Iedereen weet wel wat een courgette is. Het is een razend populaire groente die in enorm veel huishoudens wel te vinden is. Naast de smaak is het voor veel mensen belangrijk dat courgette gezond is. Maar waarom is het zo gezond? En zijn er wellicht ook stofjes in een courgette die juist ongezond zijn? We hebben dit voor je uitgezocht. Lees verder als je meer informatie wenst over de courgette en de gezonde eigenschappen van deze.

Wat is courgette?

Courgette is de vrucht van een plant uit de Cucurbitaceae, ook wel komkommerfamilie genoemd. Deze vrucht is ongerijpt als deze wordt geoogst, vaak als deze tussen de 7cm en 30cm groot is. Dit betekent dat de meeste courgettes in de supermarkt en bij de groentezaak zo’n 50 tot 350 gram zullen wegen.

Een courgette kennen we vooral als een groene groente, maar ook een gele kleur zien we regelmatig terug. Deze allemansvriend kan bereid worden op allerlei manieren en schijnt dus nogal gezond te zijn.

Voedingswaarden van courgette

Op de vraag of de courgette wel gezond is, beginnen we eerst te kijken naar de voedingswaarde hiervan. Onderstaand zie je de voedingswaarde van 100 gram rauwe courgette, volgens et Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO) van het RIVM.

Waarde Hoeveelheid per 100 gram
Energie (kcal) 18
Eiwitten (gr) 1,3
Koolhydraten (gr) 2,3
– waarvan suiker (gr) 2,3
Vetten (gr) 0,2
Vezels 0,9

Het eerste dat je zou kunnen opvallen, is dat een courgette erg weinig calorieën bevat. Dit maakt het een groente die zeer geschikt is voor mensen die graag op hun calorieën inname willen letten of gewoonweg willen afvallen. Als je namelijk 200 gram courgette eet, heb je al een flinke portie groente op en dus maar 36 calorieën binnengekregen. Daarnaast bevat het relatief gezien best veel voedingsvezels, namelijk net geen gram per 100 gram courgette. Uiteraard is deze informatie alleen niet voldoende om te beoordelen of de courgette inderdaad gezond is. Maar het geeft wel al een positief beeld van deze groente.

Wat maakt courgette gezond?

Je weet nu wat een courgette is en wat de voedingswaarde zijn, nu kunnen we verder kijken naar waarom de courgette gezond zou zijn. We hebben aantal handige feitjes over courgette in kaart gebracht, die essentieel zijn bij het bepalen waardoor deze groente gezond is.

Boordevol vitamines

Een courgette is een ware bron van vitamines, waarvan we natuurlijk weten dat ze hartstikke gezond zijn. Een courgette bevat namelijk een flinke hoeveelheid van onderstaande vitamines

 • Beta-caroteen (provitamine A)
 • Vitamine B1
 • Vitamine B2
 • Vitamine B6
 • Folaat (Vitamine B11)
 • Vitamine C
 • Vitamine K

Alleen al op basis van deze aanwezige vitamines zou je kunnen concluderen dat courgette gezond is. Met iedere portie die je eet voorzie je je lichaam van een flinke hoeveelheid gezonde vitamines, die elk weer hun eigen belangrijke functie in ons lichaam hebben.

Veel mineralen

Naast vitamines is courgette ook rijk aan mineralen, die zeker net zo belangrijk zijn als vitamines. Onderstaand een lijstje met mineralen die het meest aanwezig zijn in courgette:

 • Kalium
 • Calcium
 • Fosfor
 • Magnesium
 • Mangaan
 • IJzer

Wanneer je dus kiest voor courgette, ben je dus ook verzekerd van een flinke hoeveelheid mineralen bij elke hap die je neemt. Niet verkeerd voor een groente die ook nog eens lekker smaakt.

Heel veel antioxidanten

Nog een reden waarom courgette gezond is, is de grote hoeveelheid antioxidanten die te vinden zijn in deze groente. Antioxidanten zijn stofjes die vrije radicalen (agressieve stofjes) uit ons lichaam kunnen halen. Zo worden cellen en weefsels beschermd tegen de schadelijke effecten, wat mogelijk op lange termijn verschillende ziekten kan voorkomen.

Bijdrage voor een gezonde stoelgang

Een courgette bevat een grote hoeveelheid water. Het binnenkrijgen van voldoende water is essentieel voor een gezond lichaam en dus ook voor een gezonde stoelgang. Vezels zijn hier ook een enorm belangrijke factor bij en laat courgette nu net een groente zijn met veel vezels. Dit maakt courgette gezond voor de stoelgang, aangezien het de darmen een zetje in de juiste richting geeft.

Kan courgette ook ongezond zijn?

Zijn er dingen die een courgette ongezond kunnen maken? Verrassend genoeg is het antwoord ja. De courgette die je bij de supermarkt koopt is in principe altijd veilig en gezond. Maar wanneer je deze zelf wilt gaan kweken ontstaat er een zeer kleine kans dat je courgette teveel cucurbitacine bevat. Dit zorgt voor een bittere smaak en is ook erg giftig. De kans dat dit gebeurt is overigens wel klein, maar wel aanwezig.

Courgette bereiden

Een courgette is enorm veelzijdig en kan op allerlei manieren worden bereid. Onderstaand hebben we enkele methoden in kaart gebracht, maar er zijn ongetwijfeld nog veel meer manieren om deze veelzijdige groente te gebruiken.

 • Je kunt een courgette rauw eten, nadat je deze in reepjes of plakjes snijdt.
 • Gevulde courgette is een populaire en lekkere manier om deze groente te bereiden.
 • Je kunt een courgette heerlijk grillen, bijvoorbeeld op de barbecue.
 • Het kok van de groente is ook mogelijk en al klaar binnen een paar minuten.
 • Ook in de oven is de courgette prima te bereiden en wordt het heerlijk krokant.

Er zijn dus meer dan voldoende manieren om de courgette te bereiden.