Voordelen van rauwe melk

Voordelen van rauwe melk

De ene melk is de andere niet. Volgens sommige gezondheidsexperts is rauwe melk het nieuwe superfood. Anderen zeggen juist weer dat het een bron van mogelijke ziektes is. Ontdek hier de waarheid over rauwe melk.

Wat is rauwe melk precies?

Rauwe melk is melk die na het melken van een koe of ander zoogdier, nog geen bewerking heeft ondergaan zoals pasteuriseren of homogeniseren. Melk uit de supermarkt is namelijk steeds gepasteuriseerd, dat wil zeggen dat ze voor langer dan 20 seconden verhit is tot 72 graden Celsius.

Er zijn twee soorten rauwe melk:

  • De onbewerkte melk die rechtstreeks van de koe komt. Deze vind je niet in de gewone supermarkt, maar wel bij je lokale boer en sommige biologische winkels.
  • Gefermenteerde rauwe melk, bijvoorbeeld onder de vorm van kefir. Omwille van de hogere zuurtegraad en betere houdbaarheid vind je deze wel in de supermarkt.

Het risico van rauwe melk

Alle melk in de supermarkt heeft dus pasteurisatie ondergaan. Dat wil zeggen dat alle ziekmakende bacteriën gedood worden.

Bij onbewerkte melk is dit niet het geval. Hierdoor kan deze nog schadelijke micro-organismen bevatten zoals de Listeria-, campylobacter-, of salmonellabacterie. Deze kunnen tijdens het melken of het bewaren in de melk terechtkomen.

Het risico is klein, maar om die reden wordt rauwe melk afgeraden aan zwangere vrouwen en mensen met een lagere weerstand.

Voordelen van rauwe melk drinken

Het niet pasteuriseren zorgt er echter ook voor dat goede bacteriën intact blijven. Dit geldt ook voor de specifieke eiwitstructuur van de aanwezige melkeiwitten en een heleboel enzymen. Door je melk rauw te drinken krijg je meer natuurlijke antilichamen, eiwitten en bacteriën binnen dan bij gepasteuriseerde melk. Dat zou voor de volgende voordelen zorgen:

Betere vertering

Melk bevat van nature tot wel 60 enzymen. Tijdens de pasteurisatie gaan de meeste enzymen “stuk”. Bij onbewerkte melk blijven ze wel intact. Door de aanwezigheid van enzymen zoals lipase, kan je de melk en ook de rest van je maaltijd makkelijker verteren.

Minder astma en allergie

De wei-eiwitten in melk zouden goed voor ons immuunsysteem zijn. Maar eiwitten zijn erg gevoel aan verhitting. Door de melk niet te verhitten blijven deze antilichamen intact. Hierdoor zou rauwe melk kunnen helpen tegen astma en allergieën.

Minder infecties

Volgens emeritus hoogleraar Dominique Vuittion zou rauwe melk ook je lichaam kunnen ondersteunen bij infecties in het neus-, keel- en oorgebied. De werking hierachter zou wel complexer zijn en is niet uitsluitend toe te schrijven aan de micro-organismen.

Diverser microbioom?

Een divers micorbioom is essentieel voor je gezondheid. De mens is immers meer bacterie dan mens, tenminste wat betreft het aantal cellen. We komen te weinig in aanraking met een goede variatie aan bacteriën. Je melk rauw drinken zou hier een bijdrage aan kunnen leveren.

Lekker

Gepasteuriseerde fabrieksmelk wordt gehomogeniseerd en heeft altijd dezelfde smaak. Onbewerkte melk is minder voorspelbaar van structuur en smaak en veel mensen vinden het lekkerder. Al is het in het begin vaak wel even wennen om rauwe melk te drinken.