Tips om minder suiker te eten

Tips om minder suiker te eten

Suiker is in veel producten verantwoordelijk voor een behoorlijke hoeveelheid calorieën. Kijk maar eens naar hoeveel suiker wordt toegevoegd bij sommige producten. Minder suiker eten wordt hierdoor wel steeds moeilijker en moeilijker. Dit kan behoorlijk frustrerend zijn. Daarom vertellen we deze keer enkele tips die je kunnen helpen om minder suiker te eten. Ook komt aan bod welk effect het eten van minder suiker kan hebben.

Te veel suiker

Volgens de WHO (World Health Organization) is het aan te raden voor volwassenen om dagelijks niet meer dan 15 suikerklontjes (mannen) of 12,5 suikerklontjes (vrouwen) te consumeren. Het draait in dit geval niet om je totale suikerinname, maar om de hoeveelheid suikers die niet van nature in producten zitten. Dit betekent voor vrouwen dus maximaal 50 gram vrije suiker en voor mannen maximaal 60 gram.

Volgens het Diabetes Fonds eten we gemiddeld zo’n 110 gram suiker per dag. Dit gaat wel om de totale inname van suiker en dus niet enkel om de vrije/toegevoegde suikers. Van deze hoeveelheid consumeren we gemiddeld 68 gram vrije suikers per dag. Dit dus meer dan maximale hoeveelheid die door de WHO is gesteld. Nu is dit natuurlijk een gemiddelde, maar dit betekent wel dat er een grote groep mensen te veel vrije suikers consumeert.

Er is binnen Nederland overigens geen officiële richtlijn over de hoeveelheid suiker die dagelijks mag consumeren.

Waarom minder suikers eten?

Het is natuurlijk erg afhankelijk van je huidige eetpatroon of dit überhaupt nodig is. Merk je echter dat je dagelijks te veel suiker binnenkrijgt, dan zou je jezelf kunnen afvragen wat voor gevolgen dit kan hebben op je gezondheid. Daarom hebben wij de voor- en nadelen in kaart gebracht van minder suiker eten.

Voordelen van minder suiker eten

Als je structureel te veel suikers binnenkrijgt kan het minderen in suikerinname veel voordelen met zich meebrengen. Een structureel overschot aan suiker kan namelijk zorgen voor extra belasting voor je afvleesklier. Ook kan dit erin resulteren dat je overgewicht gaat krijgen, doordat je dagelijks een calorieoverschot consumeert door je hoge suikerinname. Dit kan vervolgens weer obesitas type 2 als gevolg hebben. Het is daarnaast ook nog eens slecht voor je tanden. Minder suiker eten kan al deze problemen voorkomen of verminderen, waardoor het in veel situaties een goede oplossing is.

Wil je gaan afvallen? Dan zal minder suiker eten daar zeker bij helpen. Dit komt doordat je producten met veel suikers gaat vermijden en vervangen. Dit is vaak zwaar bewerkt voedsel en deze producten bevatten vaak veel calorieën. Uiteindelijk ga je minder calorieën consumeren, waardoor je gewicht kunt verliezen.

Nadelen van minder suiker eten

Ondanks wat veel mensen je wijs willen maken én wat helaas nog veel mensen geloven, is suiker zeker niet je vijand. Het menselijk lichaam heeft suiker nodig om correct te kunnen functioneren. Mocht je structureel te weinig suiker eten, kan dit ook weer nadelige gevolgen hebben voor je gezondheid. Gezien onze hoge gemiddelde suikerinname zal dit niet snel voorkomen, maar dit neemt niet weg dat er voor sommige mensen ook nadelen verbonden zitten aan minder suiker eten.

Het consumeren van te weinig suiker kan zorgen voor een lage bloedsuikerspiegel. Dit kan weer gevolg hebben dat je jezelf slapjes en futloos voelt. Ook kan dit voor tintelingen zorgen in bijvoorbeeld je handen of voeten en kun je zelfs hartkloppingen krijgen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer je te weinig hebt gegeten en toch flink bent gaan sporten. In sommige gevallen komt het zelfs voor dat mensen flauwvallen.

Onder andere je hersenen zijn afhankelijk van de toevoer van glucose, omdat ze hier zelf geen voorraad van kunnen opslaan. Een tekort aan suiker in het bloed kan er dus voor zorgen dat je herenen niet optimaal kunnen functioneren.

Hoe kan je minder suiker eten?

Je weet de voor- en nadelen van het eten van minder suiker. Merk je dat je te veel suiker binnenkrijgt en wil je wat minder suiker gaan eten? Pas dan onderstaande tips toe op je dagelijks elven, zodat je jouw suikerinname kan verlagen.

Let goed op wat je koopt

Minder suiker eten begint al in de supermarkt. Het is verstandig om goed de labels te lezen van de producten, voordat je deze gaat kopen. Heel veel producten worden namelijk verrijkt met suiker om het product zoeter en lekkerder te maken. Heel fijn voor de smaak, maar niet zo fijn voor je suikerinname. Lees daarom goed de productinformatie van bewerkte producten door voordat je deze koopt.

Let wel op dat suiker meerdere benamingen heeft. Het Diabetes Fonds heeft een overzicht van alle verschillende namen die suiker kan hebben op verpakkingen. Het zijn er meer dan 50!

Drink koffie of thee zonder suiker

Veel mensen drinken meerdere koppen koffie of thee per dag. Als je dan bij elke kop een of meerdere suikerklontjes toevoegt, dan kan dit zomaar eens flink wat suiker op een dag zijn. Hierdoor is dit een van de meest voor de hand liggende zaken om aan te passen als je minder suiker wilt eten. Door geen suiker meer in je koffie of thee te doen, kun je een groot verschil maken.

Het zal wel even wennen zijn in he begin, maar na een aantal koppen koffie of thee ben je ook daar gewoon aan gewend.

Vermijd kant-en-klare maaltijden

Kant-en-klare maaltijden zijn vaak erg handig, maar bevatten helaas veel suiker. Wanneer je hier af en toe voor kiest kan het natuurlijk geen kwaad. Probeer dergelijke maaltijden dus zoveel mogelijk te vermijden. Probeer meer verse producten te consumeren. Hier zitten namelijk – logischerwijs – geen toegevoegde suiker sin.

Vermijd frisdranken

Frisdranken zitten vaak bomvol suikers. Als je regelmatig een glaasje frisdrank drinkt, dan consumeer je dus onbewust flink wat suikers. Kijk daarom ook dus hier weer goed naar het etiket op de fles. Wil je het toch graag drinken? Probeer dan te kijken naar de varianten zonder suiker. Dit zijn vaak de ‘zero’ producten, waar de suiker is vervangen door aspartaam of andere stofjes om het drankje toch net zo zoet te maken als de reguliere variant.

Gezonde tussendoortjes

Een koekje of snoepje tussendoor is vaak erg lekker, maar helaas erg rijk aan suikers. Probeer daarom je tussendoortje eens te vervangen door een gezonde snack. Denk bijvoorbeeld aan een halve komkommer, rauwe paprika, snacktomaatjes of een luchtige cracker met beleg. Zo stil je evengoed je trek, maar doe je dit zonder extra suiker te consumeren.

Nieuwe smaken en kruiden

We zijn het tegenwoordig gewend om erg zoet te eten. We zijn de smaak gewend, alsof het normaal zou zijn. Wanneer je minder suiker gaat eten kan het zijn dat je het eten initieel niet meer zo lekker vindt als eerst. Is dit het geval? Dan is het slim om te experimenteren met andere smaken en kruiden. Denk hierbij aan gember, kaneel, nootmuskaat en noem maar op. Er zijn enorm veel heerlijke smaken die je een gerecht kunt geven, zonder dat je suiker hoeft toe te voegen.

Afvallen door minder suiker te eten?

Suiker is absoluut niet de vijand. Je hoeft zeker niet te proberen om het volledig te vermijden. Je hoeft ook niet bang te zijn dat je meteen aankomt als een dag wat meer suiker hebt gegeten. Maar het minder suiker eten kan er wel voor zorgen dat je begint met afvallen. Dit komt doordat je vaak onbewust ook minder calorieën consumeert wanneer je op je suikerinname let. Doordat je jezelf dus in een negatieve caloriebalans brengt, zul je uiteindelijk gewicht verliezen. Het is dus wel mogelijk, maar het komt dus door de afname in calorieën en niet door de afname in suikers.