Meal preppen

Meal preppen

Meal preppen is een steeds populairder wordende manier van het bereiden van ontbijt, middag- of avondeten. Daarom vonden wij het ook nodig om een artikel te schrijven hierover, om zo alle informatie die je nodig hebt als je hiermee aan de slag wilt gaan. We vertellen je niet alleen wat het is, maar ook de voor- en nadelen van meal preppen. We geven enkele praktische tips, zodat je succesvol aan de slag kunt gaan. Benieuwd? Lees dan snel verder!

Wat is meal prep?

Meal preppen betekent gewoon letterlijk maaltijden voorbereiden. Het is een populaire en efficiënte manier om maaltijden voor te bereiden en te plannen voor later gebruik. Simpel gezegd houdt het in dat je op een vooraf bepaald moment in de week een reeks maaltijden voorbereidt en ze vervolgens in afzonderlijke porties verdeelt en koelt of bevroren bewaart. Op die manier heb je voor de komende dagen of zelfs een hele week gezonde en voedzame maaltijden klaarstaan, zonder dat je elke dag de keuken in hoeft.

Een meal prep kan op zeer veel manieren worden toegepast. Bijvoorbeeld kip met rijst maaltijd, maar kan zoveel meer zijn dan dit. Je kunt meal preppen met allerlei soorten vlees, vis, vegetarische producten, groenten, rijst, pasta en ga zo maar door. Eindeloze mogelijkheden.

Is meal preppen wel gezond?

Het is absoluut gezond, mits je natuurlijk kiest voor de juiste producten in je maaltijden. Kies voor veel groenten, complexe koolhydraten en mager vlees (of een vegetarisch eiwitrijk alternatief) om een veelzijdige en gezonde maaltijd te preppen. Maak de porties niet te groot en kies dus voor gezonde ingrediënten. Meal preppen kan je op deze manier helpen bij afvallen, maar ook bij het opbouwen van spiermassa.

Een meal prep kan in principe ook ongezond zijn, afhankelijk van de producten die je kiest voor de maaltijden. Het is dus aan jezelf of het een gezonde meal prep wordt of niet.

De voordelen van meal prep

Onderstaand vind je de belangrijkste voordelen van het preppen van je maaltijd uitgewerkt. Lees dit rustig door om erachter te komen waarom je een meal prep eens zou moeten proberen. Lees vooral daarna ook verder, aangezien we ook natuurlijk de mogelijke nadelen benoemen.

Controle over wat je consumeert

Een van de belangrijkste redenen waarom meal preppen als gezond wordt beschouwd, is de controle die je krijgt over hetgeen je dagelijks eet. Wanneer je gaat preppen, kun je precies bepalen welke producten en eventuele toevoegingen in je maaltijden worden gebruikt. dit stelt je in staat om bewuste en uitgebalanceerde keuzes te maken op basis van je behoeften, zoals het verhogen van de inname van eiwitten, het verminderen van suikers of het verhogen van voedingsvezels.

Weerstand tegen impulsieve keuzes

Meal prep kan je helpen om verleidingen en impulsieve eetbeslissingen  te weerstaan. Als maaltijden klaarstaan, is het minder waarschijnlijk dat je naar ongezonde snacks of een snelle ongezonde hap grijpt. Dit is vooral handig als je (veel) onderweg bent of op dagen je weinig tijd hebt.

Tijdbesparing

Het is net al even benoemd. Maar een ander belangrijk voordeel van meal preppen is de tijdbesparing. Door maaltijden vooruit te plannen en dus ook eerder te bereiden, kun je kostbare tijd besparen die je anders in de keuken zou moeten doorbrengen.

Beter zicht op portiegroottes

Omdat je de porties zelf samenstelt is het eenvoudig om de perfecte portiegrootte te bepalen met meal preppen. Hierdoor heb je meer controle over je calorie-inname en kun je voorkomen dat je toch te veel of te weinig eet. Zo kun je gerichter werken aan je gezondheidsdoelstellingen.

De nadelen van meal prep

Omdat er niet alleen maar voordelen kleven aan meal preppen, hebben we ook de nadelen die je wellicht kunt ervaren in kaart gebracht. Deze vind je hieronder

Minder diversiteit met eten

Voor niet iedereen zal dit een problemen zijn, maar er zijn mensen die wel het liefste elke dag iets anders eten. Wanneer je voor een aantal dagen meal prep hebt gemaakt, ben je wel gebonden aan die betreffende maaltijden. Je dient er dus rekening mee te houden dat j wat vaker dan normaal dezelfde maaltijd zult eten.

Neemt veel plek in beslag in koelkast of diepvries

Afhankelijk van hoeveel maaltijden je maakt, heb je best wat ruimte nodig in je koelkast en/of diepvries. Als je genoeg ruimte hebt, dan is dit natuurlijk geen probleem. Maar veel mensen hebben maar beperkt plek in de koelkast of diepvries. Mocht je weinig vrije ruimte hebben, dan kun je dus geen uitgebreide meal prep doen.

Hoe maak je jouw meal preppen succesvol?

Tot slot hebben wij nog enkele tips uitgewerkt om je meal prep een succes te maken! Lees deze eens door. Heb je zelf nog een andere tip? Laat het ons weten door te reageren via social media.

  • Stel duidelijke doelen
    Bepaal je doelstellingen voordat je begint aan je meal prep. Door je doelen helder te formuleren, kun je je maaltijden beter plannen en op maat maken om aan je behoeften te voldoen.
  • Kies recepten geschikt voor een meal prep
    Kies wel voor maaltijden die geschikt zijn om vooraf te bereiden en vooral ook om te bewaren. Het is belangrijk om te kiezen voor gerechten die hun textuur en smaak behouden, zelfs na invriezen en ontdooien.
  • Kies voor geschikte bakjes
    Zorg dat je van tevoren bakjes uitzoekt die goed passen bij jouw wensen en eisen.
  • Maak een boodschappenlijst
    Niet meer dan logisch, maar zorg er voor dat je alle ingrediënten in huis hebt voordat je begint aan je meal prep.
  • Kook in grote hoeveelheden
    Bereid je meal prep in grotere hoeveelheden voor, zodat je meerdere porties kunt invriezen of in de koelkast kan bewaren voor de komende dagen.
  • Experimenteer met gerechten
    Experimenteer met verschillende kruiden, gezonde marinades of zelfs zelfgemaakte sauzen, om ervoor te zorgen dat het eten van je meal prep iets wordt om naar uit te kijken.
  • Ontdooi bevroren maaltijden de dag van tevoren
    Diepgevroren maaltijden kun je het beste de avond van tevoren al uit de diepvries halen.
  • Varieer met meal prep gerechten
    Kies een aantal verschillende gerechten die vergelijkbare voedingswaarden hebben en bereid deze afwisselend met elkaar.
  • Laat gerechten eerst goed afkoelen
    Zorg dat er altijd voor dat je maaltijden eerst afkoelen, voordat je ze in de koelkast of diepvries plaatst.
  • Gebruik koelkast én diepvries
    Als vuistregel kan je aanhouden dat een maaltijd die je binnen twee dagen gaat opeten prima in de koelkast kan. Is de maaltijd voor na die 2 dagen, kan je deze het beste in de diepvries plaatsen.