Maak bewuste keuzes met de Nutri-Score

Maak bewuste keuzes met de Nutri-Score

Waarschijnlijk heb je de Nutri-Score wel eens zien staan op de producten, die je in de supermarkt koopt. Dit logo laat op een overzichtelijke wijze aan de consument zien hoe gezond of ongezond een product is. Deze keer leggen we je uit wat de Nutri-Score is en wat een score nu eigenlijk betekent.

Nutri-Score: Wat is het eigenlijk?

De Nutri-Score behoort tot de voedselkeuze logo’s. Een voedselkeuze logo is een logo dat het voor de consument eenvoudiger moet maken om te bepalen of een product wel of niet gezond is. Het logo dient op de voorkant van een product te staan, zodat het direct zichtbaar.

De gezondheid van een product op twee manieren getoond in het logo. Allereerst wordt dit bepaald op basis van een letter (A, B, C. D of E). De letter A is het meest gezond en de letter E het meest ongezond. Daarnaast wordt er ook gebruik gemaakt van een kleur, zodat het nog eenvoudiger is te zien of een product wel of niet gezond is. Hiervoor worden de kleuren gebruikt van groen tot oranje. Donkergroen is dan weer het meest gezond en donkeroranje het meest ongezond.

Middels de Nutri-Score kan je dus in één oogopslag bepalen of een product gezond is en dus of het in je eetpatroon past. Maar hoe wordt de score bepaalt bij een product? Die vraag zullen we nu behandelen.

Hoe wordt de Nutri-Score berekend?

De Nutri-Score is ontwikkeld door onafhankelijke wetenschappers en wordt bepaald aan de hand van verschillende ingrediënten. Sommige ingrediënten geven een betere score en andere halen juist de score weer omlaag. Uiteindelijk wordt dus bepaald of een product een A, B, C, D of een E krijgt.

Ingrediënten die zorgen voor pluspunten:

Een hoge aanwezigheid van de volgende ingrediënten heeft positieve invloed op de Nutri-Score: Fruit, groente, eiwit, vezels, peulvruchten en noten. Dit wilt natuurlijk niet zeggen dat elk product met bijvoorbeeld veel eiwit altijd een goede score heeft. Ook andere ingrediënten spelen hierbij een rol, net zoals het totale aantal calorieën van het product.

Ingrediënten die zorgen voor minpunten:

Verzadigde vetten, suikers, zouten en calorieën hebben een negatief invloed op de Nutri-Score. Bevat een product dus veel van deze ingrediënten? Dan is de kans groot dat het product een (redelijk) slechte score krijgt en dus wordt gezien als een ongezond product.

Voordelen van de Nutri-Score

Het toevoegen van de Nutri-Score op producten biedt verschillende voordelen. Hierover hebben we de meest prominente voordelen in kaart gebracht voor je. Mocht je nog twijfelen over wat de Nutri-Score voor jou kan betekenen, lees dan onderstaande informatie goed door.

Productkennis van consument wordt beter

Doordat direct zichtbaar is of een product gezond is of niet, kan de productkennis van mensen verbeteren. Wanneer je bijvoorbeeld weinig weet van welke producten gezond zijn en welke niet, kan dit eenvoudig verbeteren door op de Nutri-Score van deze producten te letten.

Gemakkelijk bepalen welk product gezond is

Met de Nutri-Score wordt het kinderlijk eenvoudig om een gezonde maaltijd samen te stelen. Door op de Nutri-Score te letten op producten, kies je heel eenvoudig gezonde producten uit. Dit terwijl je niet de etiketten geheel hoeft te lezen.

Eenvoudiger om producten met elkaar te vergelijken

Het vergelijken van de verschillende producten wordt eenvoudiger met de Nutri-Score. Op het moment dat elk product een score heeft, kan je deze gemakkelijk met elkaar vergelijken. Zo kan je dus simpel de meest gezonde product kiezen.

Fabrikanten worden gestimuleerd hun producten te verbeteren

De aanwezigheid van de Nutri-Score op producten kan voor fabrikanten gevolgen hebben. Zo kan dit stimuleren om het product te verbeteren, om zo bijvoorbeeld van een B naar een A te gaan. Een slechtere score kan de consument afschrikken, waardoor het product mogelijk minder vaak wordt gekocht. Dit kan voor de producent weer een extra motivatie zijn om de samenstelling van product te veranderen om een betere Nutri-Score te krijgen.

Gezondere keuzes maken met de Nutri-Score

Nu je deze informatie hebt gelezen, weet je wat de Nutri-Score is en wat het nut hiervan is. Dankzij deze score is het voor jou als consument veel eenvoudiger om te bepalen of een product wel of niet gezond is. Let bij je boodschappen dus altijd goed op welke Nutri-Score je artikelen hebben en kies voor de gezondere optie!