Lekker en eiwitrijke voeding

Lekker en eiwitrijke voeding

Je houd je ongetwijfeld bezig met je voedingspatroon. Fit worden heeft immers niet alleen te maken met je sportfrequentie en -intensiteit. Het heeft ook te maken met het eten wat je binnenkrijgt. Voor spieropbouw en spierherstel is het name van belang dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt.Maar hoe doe je dit?

Wat zijn eiwitten?

Net als koolhydraten en vetten, is eiwit een voedingsstof. Eiwitten leveren energie aan het lichaam in de vorm van calorieën en leveren daarnaast aminozuren. Dit zijn bouwstoffen die noodzakelijk zijn voor de opbouw van onze cellen (en daardoor tevens onze spieren) en andere regelprocessen in het lichaam.

Eiwitten zijn opgebouwd uit allerlei kleinere brokjes, de aminozuren. Een gedeelte van deze aminozuren kan het lichaam zelf aanmaken, dit zijn de niet-essentiële aminozuren. Het andere gedeelte van de aminozuren komt binnen via onze voeding, de essentiële aminozuren.

Hoe krijg je eiwitten binnen?

Er zijn allerlei voedingsmiddelen waarin veel eiwitten zitten. Logischerwijs zijn eieren eiwitrijk, maar ook noten, bonen, peulvruchten, zuivelproducten, vis, kip en ander vlees. Inspiratie nodig? Probeer deze overheerlijke eiwitrijke recepten eens:

  • Spaghetti met gamba’s: Voor dit gerecht heb je gamba’s, chilipeper, knoflook,  cherrytomaten, olijfolie en limoensap nodig. De eiwitten haal je voornamelijk uit de gamba’s. Bak de gamba’s in een scheut olijfolie met de chilipeper, geperste knoflook en limoensap. Snijd de cherrytomaten in parten en bak deze mee totdat ze zacht zijn. Serveer met volkoren spaghetti.
  • Wraps met ei en kikkererwten: Met wraps recepten kun je alle kanten op. Voor dit gerecht bak je kikkererwten, rode (punt)paprika en een rode ui met wat paprikapoeder en een scheut olijfolie in de pan. Na enkele minuten voeg je hieraan een (geklutst) ei toe. Serveer het mengsel met plakjes avocado op een (volkoren) wrap.
  • Goed gevulde kippensoep: Deze eiwitrijke kippensoep is meer dan voldoende als avondmaaltijd. Bak een ui, prei, gehakte sperziebonen en fijngesneden wortel met wat kerriepoeder en gemberpoeder in een soeppan. Voeg na enkele minuten in blokjes gesneden kippendijen toe. Bak deze kort mee. Voeg daarna bouillon toe en twee flinke handjes (zilvervlies)rijst. Laat de soep 10 minuten op laag vuur koken.