Koolzuur, is het slecht voor je?

Koolzuur, is het slecht voor je?

Je hebt vast wel eens een koolzuurhoudend drankje gedronken. Bijvoorbeeld Fanta, Coca-Cola of Sprite.  Al deze frisdranken bevatten een behoorlijke hoeveelheid koolzuur. Daarnaast zijn er veel verschillende soorten water met koolzuur te verkrijgen en zit er ook koolzuur in bier. Deze keer schrijven we over of koolzuur wel of niet slecht voor je zou zijn.

Wat is koolzuur?

Wat is het eigenlijk? De koolzuurhoudende drankjes zoals Fanta, Spa Rood, etc. bevatten de “prik” niet van nature. Deze wordt tijdens het productieproces toegevoegd. Hetgeen dat wordt toegevoegd is koolstofdioxide. Ook wel koolzuurgas genoemd. Het is een gas dat van nature in onze atmosfeer voorkomt en geen kleur of geur heeft. Dit gas wordt dus vaak toegevoegd aan drankjes voor het prikkelende gevoel in je mond.

Het wordt ook gebruikt als brandblusmiddel en als middel om (eetbare) producten te koelen. Het stofje kan namelijk worden omgetoverd tot droogijs, wat voor een lange periode koud kan blijven. Niet meteen een smakelijke gedachte, dat hetzelfde goedje dat je drinkt ook daarvoor gebruikt wordt. Hierdoor denken veel mensen dat koolzuur slecht voor je is. Of dat daadwerkelijk zo is, lees je verderop in dit artikel.

Zijn er verschillende soorten koolzuur?

Sommige mineraalwaters bevatten van nature koolzuur. De meeste hiervan, die je in de supermarkt ziet, bevatten dit echter niet van nature. Hier wordt dit toegevoegd tijdens het produceren van het product. Hierdoor kan men zich afvragen of er verschillende soorten koolzuur bestaan. Het antwoord op die vraag is simpel, namelijk nee. Koolstofdioxide komt van nature voor in onze atmosfeer. Voor koolzuurhoudende drankjes wordt hetzelfde stofje gebruikt dat al van nature aanwezig is in sommige mineraalwaters.

Is koolzuur slecht voor je tanden?

Vaak wordt er gedacht dat koolzuur slecht voor je is, doordat het onder andere de tanden zou aantasten. Aangezien koolzuur een zuur is, zou het tanderosie kunnen veroorzaken. Althans dat is wat er lang gedacht is.

Onderzoek laat zien dat dit eigenlijk niet het geval is. Er bestaat mogelijk een kans dat je glazuur een tikje meer wordt aangetast dan met regulier water. Dit is waarschijnlijk als verwaarloosbaar te zien, zeker als je bedenkt dat suikerhoudende drankjes tot wel 100 keer meer schadelijk kunnen zijn.

Is het slecht voor je darmen?

Er wordt vaak gedacht dat koolzuur slecht is voor je doordat het irritatie kan opleveren in de darmen. Dit kan inderdaad mogelijk zijn, maar het is geheel afhankelijk van de persoon. Het is namelijk niet zo dat koolzuur altijd irritatie zal opleveren. Er zijn ook veel gevallen waarbij het drinken van water met koolzuur juist een positief effect leek aan te tonen op spijsvertering en constipatie. Meer onderzoek is echter nodig om dit daadwerkelijk te kunnen concluderen.

Onderzoek kan tot dusver niet aantonen dat koolzuur een negatief effect heeft op je darmen. Merk je wel dat je last krijgt van oprispingen of andere darmklachten na het drinken van koolzuur? Dan is het zeker wel raadzaam om hiermee te stoppen.

Koolzuur slecht voor je botten?

Ook wordt er vaak gedacht dat het zuur in koolzuurhoudende drankjes slecht zou zijn voor je botten. Door het veelvuldig drinken hiervan zou je minder sterke botten krijgen. Dit kan echter niet bevestigd worden door onderzoek. Uit een studie onder 2538 mensen is de conclusie getrokken dat er geen verband gevonden kon worden tussen koolzuurhoudende drank en botdichtheid. Dit verband kon echter wel gevonden bij Cola, waarbij dit een negatief effect bleek te hebben op de botdichtheid.

Voor zover bekend hoef je je dus geen zorgen te maken om de gezondheid van je botten, als je een glaasje bruisend water nuttigt.

Zelf een koolzuurhoudend drankje maken

We hebben het steeds gehad over koolzuurhoudende drankjes die je in de supermarkt koopt of op het terras besteld. Maar wat als je deze zelf maakt door gebruik te maken van een bruiswater toestel? Deze bruiswatertoestellen maken gebruik van een koolzuurcilinder. Het apparaat zorgt er voor dat koolzuur aan je water wordt toegevoegd. Dit is precies hetzelfde goed als we hierboven al besproken hebben en waarvan onderzoek tot nu toe aantoont dat het feitelijk niet slecht voor je is.

Ook het gebruik van een bruiswatertoestel lijkt dus niet ongezond te zijn en zijn er geen directe nadelige gevolgen voor je gezondheid.

Dus is koolzuur slecht voor je of niet?

Op basis van de verschillende onderzoeken, die het effect van koolzuur op het lichaam hebben onderzocht, is er maar een conclusie mogelijk.

Koolzuur is niet slecht voor je.

Maar er kan altijd wel een kans bestaan dat je zelf wel klachten kunt ervaren wanneer je koolzuurhoudend water of frisdrank drinkt. In dat geval dien je wel voorzichtig te zijn, maar in het algemeen zijn er geen gezondheidsrisico’s verbonden aan het drinken van koolzuur. Uiteraard geldt dit niet voor koolzuurhoudende frisdranken die tevens suikerhoudend zijn, dit komt dan juist door de suikers.