Is witte thee gezond?

Is witte thee gezond?

Witte thee, wellicht heb je er nog nooit van gehoord of je hebt het wel gewoon in keukenkastje staan. Deze theesoort is minder bekend in Nederland, maar wordt wel steeds vaker gedronken. Door de toename in populariteit vragen steeds meer mensen zich af of het wel gezond is. Daarom dat we hier dan ook een blog bericht over schrijven. Lees hieronder wat witte thee nu eigenlijk is en waarom het wel of niet gezond kan zijn. Lees dus zeker verder als je meer over witte thee wilt weten!

Witte thee; wat is het?

Witte thee is een theesoort die wordt gemaakt van zeer jonge theeblaadjes. De knoppen van de theeplant dienen binnen 48 uur na het vormen te worden geplukt om hier witte thee van te kunnen maken. Net zoals zwarte en groene thee is witte thee afkomstig van de theeplant: de Camellia sinensis. Deze plant wordt tegenwoordig in verschillende landen geteeld, daar waar dit voorheen enkel en alleen in China werd gedaan.

Doordat de blaadjes zo snel worden geplukt, hebben ze een andere smaak dan de overige theesoorten. Witte thee heeft namelijk een licht zoete en bloemige smaak, wat verschilt van groene en zwarte thee.

Zit er cafeïne in witte thee?

De blaadjes van de Camellia sinensis plant bevatten cafeïne. Dit wil dus zeggen dat ook witte thee cafeïne bevat. Doordat de blaadjes echter zo jong zijn als ze worden geplukt, is het gehalte cafeïne nog erg laag. Om het te vergelijken, een kop koffie kan zo’n 5 tot 10 keer meer cafeïne bevatten dan dezelfde hoeveelheid witte thee. Wil je dus een lekker warm drankje met weinig cafeïne? Dan is witte thee dus zeker een optie.

Wat voor effect heeft witte thee op jouw gezondheid?

Met andere woorden Is witte thee gezond? Er zijn diverse studies uitgevoerd door verschillende mensen, die het effect van witte thee (of te wel de stofjes in witte thee) hebben onderzocht. Aan de hand van deze studies kunnen het volgende zeggen over deze theesoort:

 • Witte thee is rijk aan antioxidanten
  De grote hoeveelheid antioxidanten is één van de belangrijkste redenen dat mensen verwachten dat witte thee gezond is. Maar bevat deze theesoort wel zoveel antioxidanten? Ja, dat is inderdaad waar. Dit komt doordat witte thee het minst wordt bewerkt van alle theesoorten, daardoor bevat het de meeste antioxidanten. De antioxidanten uit planten kunnen verschillende voordelen bieden, zoals kleinere kans op diabetes, hart- en vaatziekten en nog andere ziekten. Wil dit zeggen dat witte thee ook dit effect heeft? Daar is meer onderzoek nodig naar het directe effect van witte thee op het menselijk lichaam. De kans is aannemelijk.
 • Witte thee beschermt mogelijk je gebit
  Witte thee bevat fluoride (wat ook veel in soorten tandpaste zit) en is rijk aan tannine. De combinatie van deze twee stofjes kan de resistentie van je tanden tegen zuren opbouwen. Hierdoor kunnen je tanden sterker worden en dus minder snel beschadigd raken door de vele zuren waarmee ze dagelijks in aanraking komen. Dit zegt helaas nog niet dat witte thee gezond is, maar het heeft dus wel een mooi voordeel van je tanden.
 • Het kan mogelijk huidveroudering tegengaan
  Er bestaat een kans dat witte thee de veroudering van de huid tegen kan gaan, zowel intern als extern. Dit komt doordat de thee stofjes bevat die in verband worden gebracht met de vertraging van het verouderingsproces van je huid. Witte thee kan dus een positief effect hebben op je huid.
 • Witte thee verkleint mogelijk de kans op een beroerte
  De studie hierover is niet specifiek gericht op witte, maar op thee in het algemeen. Het is dezelfde plant, maar het kan zijn dat de uitkomst dus niet volledig past bij witte thee. Uit de uitgebreide review van meerdere meta analyses werd door onderzoekers geconcludeerd dat het drinken van drie koppen thee per dag de kans op een beroerte kan verkleinen.

Doordat geen enkel onderzoek echt specifiek richt op het effect van witte thee, is er dus nog veel onduidelijk. Hierdoor is er niet één eigenschap die de doorslaggevende factor geeft om te concluderen dat witte thee gezond is.

Is witte thee ongezond?

Er zijn zeer weinig bekende nadelen van het drinken van witte thee. De kans dat  je last krijgt van cafeïne gerelateerde klachten is zeer klein door de geringe hoeveelheid cafeïne in de witte thee. Daarnaast is de kans dat je allergisch bent voor de theeplant ook zeer klein. Al met al zal het voor het overgrote gedeelte van de bevolking gewoon veilig zijn om witte thee te drinken.

Kan witte thee helpen bij afvallen?

Veel mensen drinken groene thee, omdat dit zou kunnen helpen met afvallen. Witte thee heeft mogelijk hetzelfde effect. Het drinken van deze thee zou namelijk je metabolisme een boost kunnen geven, waardoor je dagelijks wat extra calorieën kunt verbranden. Dit zou zomaar 60 tot 90 calorieën per dag extra kunnen zijn, wat natuurlijk mooi meegenomen is als je graag wilt afvallen. Ook hier moeten we aangeven dat er meer onderzoek nodig is voor harde conclusies hierover.

Witte thee bevat namelijk stofjes die in verbrand worden gebracht met een verhoogde vetverbranding, maar dit wilt niet direct zeggen dat het drinken van witte thee ook echt dit effect heeft.

Is witte thee dus gezond?

We kunnen wel concluderen dat witte thee gezond is. Het geeft vrijwel nooit bijwerkingen, zorgt ervoor dat je vocht binnenkrijgt en heeft mogelijk allerlei andere gezondheidsvoordelen. Deze voordelen dienen nog wel meer onderzocht te worden. Ondanks dit is het drinken van witte thee gewoon gezond en kun je het prima elke dag drinken. Geniet dus van je kopje thee!