Is gemberthee gezond?

Is gemberthee gezond?

De laatste jaren hoor je steeds vaker dat er gemberthee wordt gedronken. Het is ook te koop in diverse supermarkten. Maar wat is de reden dat gemberthee zo populair is? Er wordt vaak gedacht dat het gezond is. Maar hier wordt ook niet echt wetenschappelijke onderbouwing voor gegeven. Vandaar ook dat we deze keer hier aandacht aan besteden.

Wat is gember precies?

Om te kunnen zeggen of gemberthee wel of niet gezond is, beginnen we eerst te kijken naar wat gember nu eigenlijk is. Gember, oftewel de gemberwortel, groeit aan de gemberplant. Het is een wortelknol die op verschillende manier gebruikt wordt, namelijk vers, gekonfijt of gedroogd in poedervorm. Daarnaast wordt het ook als kruid gebruikt in veel producten en gerechten. Dit maakt gember tot een van de meest gebruikte specerijen ter wereld.

Gember is te herkennen aan de scherpe smaak, die soms zelfs een prikkelend effect kan hebben. In producten waarin het verwerkt zit, zal je dit niet zo snel merken. Eet je pure of gedroogde gember zonder toevoegingen? Dan zal dit zeker een scherpe smaak hebben, wellicht zelfs te scherp als je het niet gewend bent…

Wat is gemberthee?

Gemberthee kan op verschillende manieren worden gemaakt. Zo kan je het bijvoorbeeld maken door verse gemberwortel in stukjes te snijden en in kokend water te laten weken voor een paar minuten. Ook kan dit met gedroogde gemberwortel. Bij verschillende supermarkten is het ook mogelijk om kant en klare gemberthee te kopen.

Verse of pure gemberthee bevat dus geen theebladeren. Het is dus eigenlijk geen echte thee, maar een kruidenthee. Dit betekent dan ook dat er geen cafeïne bevat, waardoor je het ook prima op de late avond kunt drinken.

Gember thee is dus als het ware een warme drank op basis van één ingrediënt, namelijk de gemberwortel. Door de gemberwortel in kokend water te laten trekken, komen er allerlei stofjes uit de wortel vrij en krijg je een warme drank vol met smaak van de gemberwortel.

Wat maakt gemberthee gezond?

 • Gember draagt mogelijk bij aan een gezond hart
  Gember kan naar alle waarschijnlijkheid bijdragen aan het verlagen van de bloeddruk, wanneer deze te hoog zou zijn. Ook zou het naar alle waarschijnlijk zo zijn dat het consumeren van gember de kans op hart- en vaatziekten mogelijk kan verkleinen. Dit zou een sterke bijdrage leveren aan de gedachte dat gember en ook gemberthee gezond is. Er worden echter nog steeds onderzoeken hiernaar uitgevoerd.
 • Gember bevat veel antioxidanten
  De gemberwortel is rijk aan antioxidanten, wat veel positieve effecten kan hebben op het lichaam. Deze antioxidanten halen namelijk schadelijke stofjes uit het lichaam, om er zo voor te zorgen dat het lichaam gezond en vrij van deze stofjes blijft. Antioxidanten kunnen dus mogelijk een bijdrage leveren aan het voorkomen van ziekten in het lichaam.
 • Gember kan mogelijk ontstekingen voorkomen
  Nog een reden waarom gemberthee gezond zou kunnen zijn, is de eigenschap dat gember mogelijk ontstekingen in het lichaam kan voorkomen. Dit wil zeggen dat ontstekingen in het lichaam minder snel vormen en je dus minder snel klachten ervaart. Denk dan aan roodheid, zwelling, et cetera. Het minder ervaren van dergelijke klachten kan een mooie bijkomstigheid zijn van het consumeren of drinken van gember.
 • Het is mogelijk dat gember pijnverlichting kan bieden
  Dit punt heeft te maken met het vorige onderdeel. Onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat gember zou kunnen helpen bij menstruatiepijn of osteoartritis in de knie. Ook hier is wederom meer onderzoek nodig, maar het is al wel veelbelovend om hopelijk te kunnen concluderen dat gemberthee gezond is.
 • Mogelijk kan gember bijdragen aan het voorkomen van kanker
  Er is geen onomstotelijk bewijs dat dit het geval is. Er zijn wel tekenen dat dit zomaar zou kunnen kloppen. Er zijn dus nog geen onderzoeken die dit durven te concluderen. Wel zijn er inmiddels verschillende onderzoeken die concluderen dat gember mogelijk een bijdrage kan leveren.

Heeft gemberthee ook nadelen?

We kunnen stellen dat er praktisch geen nadelen verbonden zitten aan het drinken van gemberthee. Tenminste, niet aan het consumeren van normale hoeveelheden. Het is echter onduidelijk wanneer je teveel gemberthee zou drinken, maar als je elke dag slechts 1 kopje drinkt zit je altijd goed.

Dit is uiteraard niet het geval als allergisch bent voor gember. Krijg je klachten na het drinken van gemberthee zoals uitslag, zwelling of jeuk? Stop dan direct met het drinken van gemberthee en neem contact op met je huisarts, om dit verder te kunnen laten onderzoeken.