Is een avocado gezond?

Is een avocado gezond?

De avocado, een romige vrucht uit Centraal-Amerika, is prima te combineren met een omelet, brood of om zo uit te lepelen. De vrucht wordt steeds populairder en is ook vaak te zien in gezonde gerechten, waaronder het recept van eerder deze week. Maar is dit eigenlijk wel terecht? Is een avocado wel gezond? Op deze vraag geven we antwoord in dit artikel. Daarnaast leggen we ook uit of de avocado wel of niet gezond zou zijn en wat mogelijke gezondheidsvoordelen de avocado voor je huid zou kunnen hebben.

Voedingswaarde van een avocado

Om te kunnen bepalen of een avocado gezond is, moet er natuurlijk wel weer eerst gekeken worden naar de voedingswaarde van de vrucht. Een gemiddelde avocado weegt rond de 180 gram. Vaak wordt niet een hele vrucht gegeten, maar ongeveer de helft. Onderstaande hoeveelheden zijn gebaseerd op een gehele avocado, met daarnaast de voedingswaarde op basis van een halve avocado.

Voedingswaarde Hele avocado Halve avocado
Energie 360 kcal 180 kcal
Vetten 35 gram 17,5 gram
Waarvan verzadigd 4 gram 2 gram
Koolhydraten 3.2 gram 1,6 gram
Waarvan suiker 3,2 gram 1,6 gram
Vezels 7,7 gram 3,9 gram
Eiwitten 3,4 gram 1,7 gram
Zout 0,01 gram 0,0005 gram

De hoge hoeveelheid vetten en dus ook de vele calorieën, die een avocado bevat, valt direct op. Het eten van een avocado staat voor veel mensen al gelijk aan bijna 15% van hun dagelijkse behoefte aan calorieën. Een avocado bevat daarnaast wel 7,7 gram vezels. Dit is een flinke hoeveelheid vezels en laat dat nu net iets zijn waar we geregeld te weinig van eten.

Avocado gezond?

Wat is dan nu hetgeen waardoor avocado gezond zou zijn? De hoeveelheid vezels en onverzadigde vetten maken een avocado gezond. Het hoge aantal calorieën kan er echter wel voor zorgen dat je een overschot aan calorieën binnenkrijgt. Met als resultaat een lichaamsgewicht toename. Hierdoor zou het door mensen weer als niet gezond bestempeld kunnen worden.

Avocado past goed in een gezond en gevarieerd eetpatroon door de gezonde vetten en vezels. Maar let wel op dat je niet (onverwacht) te veel calorieën binnenkrijgt. Als je dit in de gaten houd, dan kan je lekker genieten van deze heerlijke vrucht.

Gezonde vetten

Vetten kunnen worden ingedeeld in 2 groepen, verzadigde en onverzadigde vetten. Heel simpel uitgelegd zijn de verzadigde vetten slecht voor je en wil je de inname hiervan zoveel mogelijk beperken. Het eten van te veel verzadigde vetten kan namelijk de kans op hart- en vaatziekten vergroten. Onverzadigde vetten zijn dan weer gezond en hier wil je dagelijks een bepaalde hoeveel van eten, omdat dit positieve effecten op je gezondheid kan hebben. Zo wordt een adequate consumptie van onverzadigde vetten in verband gebracht met een verminderde kans op hart- en vaatziekten.

Slechts een klein gedeelte van de vetten in een avocado zijn verzadigd, wat een groot deel onverzadigde vetten overlaat. Een avocado zit dus boordevol gezonde vetten. Dit is een van de redenen dat een avocado gezond is.

Veel vezels

Een avocado bevat dus veel vezels. Zoals je al hebt kunnen zien, zo’n 7,7 gram vezels per avocado. Het eten van voldoende vezels draagt bij aan een gezonde darmflora en kan dus veel bijdragen aan een goede gezondheid. Daarom is ook belangrijk om voldoende vezels te eten.

Lang niet iedereen eet voldoende vezels per dag, waardoor het regelmatig eten van een avocado een goede aanvulling op je eetpatroon is.

Veel kalium

Avocado’s bevatten veel kalium. Dit mineraal speelt een belangrijke rol voor het behouden van zowel een gezonde vochtbalans als goede bloeddruk in het menselijk lichaam. Hierdoor kan het eten van avocado bijvoorbeeld ook bijdragen aan een gezond uitziende huid, gezien een goede vochtbalans hiervoor erg belangrijk is.

Afvallen met avocado

Mensen vragen zich ook wel eens of je kunt afvallen met avocado. Allereest lijkt dit wat lastig door de hoge hoeveelheid calorieën in een avocado, maar dit is zeker mogelijk. Sterker nog, het eten van deze gezonde vrucht is juist een goede keuze.

Uiteraard moet je we op letten dat je gemiddeld genomen alsnog een negatieve energiebalans hebt. Zorg dus dat je niet alleen avocado toevoegt aan je huidige eetpatroon, maar dat je hiervoor een ander product weglaat.

Avocado olie ook gezond?

Van avocado wordt ook avocado olie gemaakt. Het is een stuk minder bekend dan bijvoorbeeld zonnebloemolie, olijfolie of zelfs kokosolie. Toch zou avocado olie zomaar populair kunnen worden. Het bevat namelijk veel gezonde vetten, net zoals bij de avocado zelf. Daarnaast heeft de olie een hoog rookpunt, waardoor het niet alleen geschikt is om koud te gebruiken in bijvoorbeeld een salade, maar ook erg geschikt voor bakken en braden. Zo is het rookpunt zelfs hoger dan zowel extra vierge als geraffineerde olijfolie.

Qua structuur is het wel vergelijkbaar met olijfolie en qua smaak heeft het heel veel weg van een handje noten. Advocado olie kunnen we dus zeker ook als gezond zien, het bevat alleen wel veel calorieën. Dus niet te veel van binnenkrijgen!

Is avocado gezond voor de huid?

Hier hebben we net al even over gehad. Vrij veel huidverzorgingsproducten bevatten avocado (olie) en dat is niet zonder reden. Niet alleen is avocado gezond voor ons lichaam vanbinnen, maar het heeft ook positieve effecten voor onze huis. Zowel het eten van avocado als het smeren van huidproducten met avocado olie zou positieve effecten kunnen hebben voor de huid. Denk hierbij aan een gezonde vochtbalans, het voeden van de huid met vitamines en mineralen én een toename van oplosbaar collageen.

Dus een avocado is gezond?

Het is altijd lastig om te bepalen of een voedingsmiddel wel of niet gezond is. Het is natuurlijk ook afhankelijk van hoe je ermee omgaat. Eet je dagelijks avocado’s, dan kan het snel ongezond zijn. Dit komt doordat je toch zoveel vetten binnenkrijgt.  Eet je bijvoorbeeld een halve avocado per dag en heb je daarnaast een veelzijdig eetpatroon waarin je o.a. ook andere vruchten en groenten eet? Dan past een avocado zeker in dit voedingspatroon.

Al met al kunnen we dus wel concluderen dat avocado gezond is, bij een normale inname. Een avocado heeft veel gezonde eigenschappen en het is ook nog eens bijzonder lekker. Ja er zitten calorieën in, maar dat is altijd wel het geval bij voedingsmiddelen met veel (gezonde) vetten. In een veelzijdig voedingspatroon is de avocado een welkome aanvulling!