Invloed van maaltijdfrequentie op metabolisme

Invloed van maaltijdfrequentie op metabolisme

Er zijn verschillende meningen over de optimale maaltijdfrequentie per dag. Wat voor invloed zou dit hebben op je metabolisme? Zorgt een hogere maaltijdfrequentie voor een hogere metabolisme? Lees het antwoord op deze vragen hieronder.

Een hogere maaltijdfrequentie zorgt voor een hoger metabolisme?

Vetverbranding en je metabolisme zouden trager zijn wanneer je minder vaak eet. Maar is dit wel zo? Het idee heerst dat je om de paar uur een maaltijd moet eten om je metabolisme “hoog” en je vetverbranding actief te houden. Zo wordt er bijvoorbeeld gezegd dat je om de 2 a 3 uur moet eten of dat je 3 (hoofd)maaltijden moet eten en 3 tussendoortjes. Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken blijkt echter dat dit idee onjuist is. Het verspreiden van veel kleine maaltijden over de dag is niet per se slecht of verkeerd, maar het gaat om de reden die hiervoor wordt gegeven.

Het klopt dat door het eten van een maaltijd het metabolisme tijdelijk stijgt, aangezien het lichaam energie gebruikt om voeding te verwerken. Maar om een goede vergelijking te maken tussen de hoeveelheid maaltijden, moeten de dagelijkse calorieën en macronutriënten gelijk zijn. De stijging van het rust-metabolisme (RMR) is gelijkmatig aan de samenstelling van de maaltijd. Dus hoe groter de maaltijd, hoe meer het rust-metabolisme zal stijgen. De zes maaltijden per dag bijvoorbeeld bevatten minder calorieën dan de drie maaltijden waardoor het effect per maaltijd kleiner is. Het nettoresultaat over de gehele dag zal dus ongeveer hetzelfde zijn.

Persoonlijke voorkeur

Als je gewend bent om meerdere keren per dag te eten, omdat je bijvoorbeeld niet op een lege maag kunt functioneren, is het wellicht verstandig om dit gewoon vol te houden. Maar het is ook een prima idee om minder vaak, grotere porties te eten. Kies daarom wat bij je past en wat voor jou werkt. Let wel op het gevaar dat je met hoger sneller naar ongezonde voeding grijpt. Zo is de verleiding groter om ongezonde producten te kopen als je met een lege maag naar de winkel gaat.

Maaltijd frequentie en sporten

Sport je veel? Dan is het wel belangrijk om op het juiste moment je spieren van de juiste voeding te voorzien, zeker als je intensief traint. Probeer 3 of 4 uur voor de training een maaltijd met redelijk veel koolhydraten te nuttigen. Na de training, binnen een half uur, is het belangrijk om een kleine maaltijd te eten met snelle koolhydraten, zoals een banaan. Overigens is het ook goed om binnen 2 uur na de training een warme maaltijd te eten, bestaande uit een grote hoeveelheid koolhydraten en eiwitten. Let wel op dat je lichaam minder voedingsstoffen nodig heeft op rustdagen dan op trainingsdagen.