Hoeveel groente per dag is genoeg?

Hoeveel groente per dag is genoeg?

Groente is gezond. Iedereen weet dat wel. Maar hoeveel groente per dag is nu eigenlijk voldoende? Hoe zorg je ervoor dat je elke dag ook echt genoeg groente eet? Voor veel mensen is dit nog een onduidelijk onderwerp. Daarom leggen wij je ook in dit artikel uit hoe je ervoor kan zorgen dat je elke dag voldoende groente binnenkrijgt. Zo voorkom je dat je toch stiekem kiest voor een ongezond tussendoortje en je groenten laat staan. Lees het artikel rustig door en vind het antwoord op onder andere de vraag: “Hoeveel groente per dag moet ik eten?”.

Waarom is groente zo gezond?

Groente zijn enorm gezond en belangrijk in een veelzijdig voedingspatroon. Het consumeren van voldoende groente heeft meermaals aangetoond positieve effecten te hebben op onze gezondheid. Enkele voordelen hiervan zijn:

  • De meeste groenten bevatten erg weinig calorieën
  • Vrij veel groentesoorten zijn rijk aan water, wat meetelt in je dagelijkse waterconsumptie
  • De meeste groenten bevatten weinig tot geen vet
  • Groente bevat vaak erg weinig suiker
  • Doordat ze vaak rijk aan vezels zijn, zijn ze o.a. goed voor de stoelgang
  • Veel groentesoorten zijn rijk aan antioxidanten
  • Dagelijks voldoende groente eten kan de kans op overgewicht en obesitas verlagen
  • Het eten van voldoende groente kan helpen bij een hoge bloeddruk
  • Groente consumeren draagt bij aan een verkleinde kans op hart- en vaatziekten
  • Het kan beschermen tegen verschillende soorten kanker

Zo zijn er nog tal van voordelen die gelinkt kunnen worden aan allerlei soorten groenten. Elke dag voldoende groente eten kan dus enorm belangrijk zijn voor je gezondheid en bijdragen aan een gezond gewicht. Gelukkig valt hier weinig over te speculeren, aangezien er tal van studies zijn geweest die keer op keer aantonen dat groentes enorm veel gezondheidsvoordelen met zich meebrengen.

Maar hoeveel groente je per dag moet eten blijft nog steeds de vraag. Elke land hanteert zijn eigen standaard en verrassend genoeg zijn hier best wat verschillen in te ontdekken. Hier lees je verderop meer over.

Hoeveel groente per dag is voldoende?

Mensen in Nederland krijgen doorgaans het advies om elke dag 250 gram groente (en twee stuks fruit) te eten. De Gezondheidsraad in België geeft iets hogere waardes aan, namelijk minimaal 300 gram groente per dag. In principe zou dat prima haalbaar moeten zijn, maar de praktijk laat zien dat dit toch tegenvalt. Helemaal als je nagaat dat 250 gram groente per dag eigenlijk nog best weinig is. Het advies in Nederland en België lijkt dan ook enigszins ouderwets.

Een uitgebreide meta-analyse uit 2017 laat namelijk zien dat 250 gram groenten per dag best laag is. Tenminste, als we dit vergelijken met de gezondheidsvoordelen die het heeft om dagelijks meer groente te consumeren. Dus, hoeveel groente per dag is nu echt het meest gezond? De meta-analyse die maar liefst 94 studies analyseerde concludeerde het volgende: ongeveer 800 gram groente en fruit per dag werd nog gelinkt aan toenemende gezondheidsvoordelen. Dit is dus groente en fruit gecombineerd.

Dit komt dus neer op ongeveer de dubbele hoeveelheid van wat de Nederlandse overheid aanbeveelt. En dan te bedenken dat de meeste mensen de door de overheid vastgestelde hoeveelheden dus niet eens halen. Heel jammer natuurlijk, want het eten van groenten hoeft echt niet vies of vervelend zijn.

Hoeveel gram groente per dag is te veel?

Hoeveel groente per dag nu echt te veel is niet helemaal duidelijk. Wat we dus wel met vrij hoge zekerheid kunnen zeggen is dat 800 gram groente en fruit per dag nog steeds veel gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. De kans dat iemand structureel elke dag meer dan 800 gram groente en fruit eet is niet heel groot, aangezien veel mensen de huidige minimale hoeveelheid van 250 gram groenten al niet halen.

Van elk product dat je kunt eten is er wel een bepaalde hoeveelheid die je als te veel kunt bestempelen. Hoeveel dit precies is met groenten is dus niet duidelijk, maar de kans dat je een dergelijke grens haalt zal erg klein zijn.

Gekookte of rauwe groente?

De hoeveelheid van 250 gram groente per dag heeft betrekking op bereide groente. Dit zal voor komkommer of snacktomaatjes weinig uitmaken, want die eet je meestal rauw. De hoeveelheid gram die rauw is, is ook de hoeveelheid die je eet.

Echter voor groentes als spinazie of andijvie maakt dit juist weer heel veel uit. Deze groente slinken dus enorm veel zodra je deze in de pan gooit. Wat eerst bijvoorbeeld 100 gram spinazie was, is na bereiden waarschijnlijk nog maar zo’n 50 gram. Let er dus goed op dat je rekent met de hoeveelheid bereide groente en dus niet met de hoeveelheid van de groente als het nog onbereid is.

Tips om voldoende groente te eten

Je weet nu hoeveel groente per dag gezond voor je is. We willen als laatste nog een aantal handige tips geven om dagelijks meer groente te consumeren. Zo kun je stapje voor stapje dagelijks meer groente proberen te eten. Je hoeft echt niet meteen een volledige ommekeer te maken en dus veel meer groente te gaan eten dan dat je nu doet. Begin daarom gewoon met één nieuwe handeling en zorg dat het een gewoonte wordt. Zo zul je merken dat je op termijn best veel handige manieren om meer groente te eten tot gewoontes kunt maken.

Kies groenten die gemakkelijk rauw kunt eten

Het bereiden van groenten kan ze ervoor zorgen dat ze nog lekkerder worden, maar dit kost ook wel de nodige tijd. Groentes als worteltjes, snack- of cherrytomaten, komkommer en zelfs paprika’s zijn ook heerlijk om rauw te eten. Zo hoef je niet teveel werk te besteden aan het bereiden van je groenten, maar kun je gewoon meteen beginnen met eten.

Koop voorgesneden groenten

Om het jezelf een stuk gemakkelijker te maken, kun je ervoor kiezen om voorgesneden groenten te kopen. Deze vind je zowel in het koelvak als in de diepvries in de supermarkt. Hierdoor kan je flink veel tijd besparen.

Maak een lekkere smoothie van groenten

Gooi een aantal groentesoorten in je blender en meng deze tot een lekkere frisse smoothie. Zo krijg je vrij eenvoudig meer groente binnen en heb je ook nog eens een heerlijk fris drankje waar je rustig van kunt genieten.

Vervang zoete snacks door groente

Deze sluit goed aan bij een van de vorige tips om meer rauwe groente te kopen. Deze rauwe groenten zijn ideaal geschikt als gezonde snack. Neem ze bijvoorbeeld mee in een bakje en je hebt op elk gewenst moment een gezonde snack bij de hand.

Maak een rijkelijk gevulde groentesoep

Dit vergt wel wat werk, maar je kunt natuurlijk meerdere porties maken en deze zelfs invriezen. Tegenwoordig zijn er in de supermarkt kant-en-klare pakketten te koop met alle losse ingrediënten om een lekkere verse groentesoep te maken. Het enige wat je nog hoeft te doen is de groenten te snijden en vervolgens de soep te bereiden. Een grote kom van deze soep is vaak al zo’n 200 gram groenten, dus dan ben je al erg goed op weg naar die 800 gram groente en fruit in totaal.

Wat is dus de ideale hoeveelheid groente per dag?

Hoeveel groente je per dag moet eten kan dus zomaar eens 800 gram zijn, gecombineerd met fruit. Zoals reeds eerder benoemd, adviseert de Nederlandse overheid 250 gram groente per dag en in België ligt dit 50 gram hoger. Dit is hoe dan ook een mooie eerste streven als je dit op dit moment nog niet haalt. Volg de tips in dit artikel om ervoor te zorgen dat je dit minimum haalt.