Hoe krijg je sterke botten?

Hoe krijg je sterke botten?

Sterke botten zijn erg belangrijk voor je gezondheid. Vanaf je 30e neemt helaas de botdichtheid gemiddeld met 1% per jaar af. Dit proces kan sneller of trager verlopen afhankelijk van je leefstijl. Wat kan je doen zodat dit proces trager verloopt?

De functie van je botten

Gezonde en sterke botten zijn er in de eerste plaats voor de stevigheid van je lichaam. Daarnaast zijn je botten ook een opslagplaats voor mineralen zoals calcium. In de beenholtes worden ook nieuwe lichaamscellen aangemaakt, zoals witte bloedcellen voor je immuunsysteem. Je botten werken ook ontgiftend en halen zware metalen uit de bloedbaan.

Voeding voor sterke botten

Een van de belangrijkste bestandsdelen van stevige botten zijn de mineralen calcium, magnesium en fosfor. Ook kalium en zink zijn belangrijk. Ook bestaan je botten voor een groot deel uit eiwitten.

Vitamine D is ook onrechtstreeks betrokken bij sterke botten. Het zorgt immers voor de opname van Calcium. Vitamine K2 werkt als een soort van verkeersregelaar en zorgt ervoor dat dit calcium daadwerkelijk in de botten terecht komt.

Enkel voldoende zuivel eten of drinken voor je calciuminname is dus niet voldoende. Wil je echt sterke botten, dan eet je best zo gezond en gevarieerd mogelijk om alle nodige voedingsstoffen binnen te krijgen.

  • Calcium kan je uit zuivel halen, maar ook uit groene bladgroenten.
  • Magnesium vind je in graanproducten, sojabonen, noten en groene groenten.
  • Vitamine K2 komt vooral voor in gefermenteerde producten zoals kaas en kwark
  • Eiwitten vind je in vlees, vis, zuivel en peulvruchten

Supplementen voor sterke botten

Ben je nog jong en sterk, dan hoef je geen extra supplementen te nemen voor sterke botten. Hoewel extra Vitamine D en magnesium bijna voor iedereen wel nuttig is. Raadpleeg hierover altijd eerst je huisarts.

Vooral na je 30e wordt het belangrijk voor je botten om eventueel wat supplementen te voorzien. Denk hierbij aan Calcium of Vitamine D3 samen met K2.

Meer sporten

Ook al eet je super gezond en gevarieerd, dit geeft nog geen garantie op sterke botten. Want als je de gehele dag zit, dan krijgt je lichaam een seintje dat je geen sterke botten nodig hebt. Door juist te sporten geef je dus wel het signaal aan het lichaam om voor stevige botten te zorgen. Vooral sporten met impact zorgen voor een stevige prikkel tot botaanmaak. Denk dan aan bijvoorbeeld hardlopen of krachttraining.

Andere leefstijlgewoontes

Voeding en beweging staan altijd op nummer 1. Maar andere leefstijlgewoontes zijn ook belangrijk voor sterke botten:

  • Stoppen met roken: nicotine voorkomt immers de aanmaak van nieuwe botcellen.
  • Minder alcohol: alcohol zorgt voor een verlies van calcium.
  • Meer zonneschijn: de zon zorgt voor een natuurlijke aanmaak van Vitamine D.
  • Stress beheersing: Slechte stress is altijd rampzalig voor je gezondheid. Zowel voor de aanmaak van spieren, als die van botten.