Het verschil tussen gebrande en ongebrande noten

Het verschil tussen gebrande en ongebrande noten

Noten bevatten allerlei goede voedingsstoffen, zoals eiwitten, gezonde vetten, B vitamines, kalium, fosfor en magnesium. Ondanks dat ze veel calorieën kunnen leveren, past een klein handje ongezouten nootjes prima in een gezond dieet. Er is ook nog eens veel keuze. Pistachenoten, cashewnoten, amandelen, macadamia’s, walnoten of paranoten zijn slechts enkele voorbeelden. Eigenlijk zijn al deze soorten gezond, al zit er per soort natuurlijk wel variatie in de voedingswaarde. Er zijn nog meer verschillen. Zo zul je als je op de gezonde toer gaat, vast eerder kiezen voor ongezouten dan voor gezouten noten. Hoe zit dit eigenlijk met gebrande of ongebrande noten? Wat is daar het verschil tussen en welke is het gezondst?

Wat is het branden van noten?

Gebrande noten zijn heel kort gefrituurd in olie of even geroosterd. De meest gebruikte olie bij het frituren is pindaolie of arachide-olie. Bij het roosteren worden de noten kort blootgesteld aan een hoge temperatuur maar er wordt geen extra olie bij gebruikt.

Gebrande noten zijn de bekendste noten. Bij alle noten die je in de supermarkt of op de markt koopt, zijn eerst gebrand. Ze zijn knapperig en door de bereiding komt de smaak duidelijk naar voren. Pinda’s, macadamia’s en cashewnoten zijn voorbeelden van noten die eigenlijk altijd eerst gebrand worden. Alleen dan krijg je die karakteristieke, lekkere smaak.

Ongebrande noten zijn eigenlijk gewoon rauwe noten. Ze zijn minder knapperig, wat voor veel mensen doet denken aan noten die wat te oud zijn. De smaak is ook duidelijk anders. Noten die ook ongebrand wel erg lekker zijn, zijn bijvoorbeeld walnoten en amandelen. Maar wat is nu gezonder, gebrande of ongebrande noten…?

Wat is het effect van branden op de voedingswaarde?

Voorstanders van raw food beweren vaak dat alleen ongebrande noten gezond zijn. Die boodschap kom je op heel veel plaatsen tegen, maar er is eigenlijk maar weinig bewijs voor. Het is namelijk nauwelijks onderzocht.

We weten wel dat dat veel van de belangrijkste voedingsstoffen, die we in noten aantreffen, niet zoveel negatieve effecten ondervinden van een korte bereiding als branden. Het idee dat de voedingswaarde van producten achteruitgaat door bereiding, geldt in hoofdzaak voor wateroplosbare vitamines die ergens in zitten, zoals vitamine C. En veel minder of zelfs niet voor vet oplosbare vitamines, mineralen en andere nutriënten. Sterker nog, sommige voedingstoffen worden juist beter beschikbaar voor het lichaam wanneer de voedingsmiddelen waar ze in zitten, een korte bereiding ondergaan hebben. Dit geldt bijvoorbeeld voor de flavonoïden, een bepaalde soort antioxidant dat in noten voorkomt.

Het komt er dus op neer dat je met een gerust hart noten kunt eten zoals jij die het lekkerst vindt. Zowel de rauwe als gebrande varianten zijn gezond voor je en hebben ieder hun eigen voor- en nadelen.