Een bierbuik: Hoe kom ik ervan af?

Een bierbuik: Hoe kom ik ervan af?

Een bierbuik, iedereen weet wel wat hier mee bedoeld wordt. Een uitpuilende buik die wordt veroorzaakt door het drinken van te veel alcohol. Heb je een bierbuik? Je bent (helaas) niet alleen. Veelal mannen van middelbare leeftijd lijken hier last van te hebben. Het is vrijwel enkel vet rondom de buik dat toeneemt, maar in de rest van het lichaam lijkt het vetgehalte veel minder toe te nemen. Hierdoor ontstaan een bolle buik, die soms best ver kan uitpuilen. Er wordt altijd gedacht dat dit komt door het veelvuldig drinken van bier, aangezien de mensen die kampen met zo’n buik niet vies zouden zijn van een biertje op tijd. Maar klopt dit wel?

Wat veroorzaakt een bierbuik?

Een bierbuik is in principe overtollig vet dat zich opslaat rondom de buik, vooral bij een man. Onderzoek toont aan dat de consumptie van bier vaak in verband wordt gebracht met een grotere omtrek van de buik en overgewicht in het algemeen. Dit zal allereerst komen doordat bier stiekem best veel calorieën bevat. Zonder dat je het door hebt, drink je al snel honderden calorieën aan bier weg. Doe je dit regelmatig, dan kan dit flink aantikken is de kans op een bierbuik groter.

Daarnaast kan het drinken van bier ook leiden tot het eten van te veel calorieën, wat medeverantwoordelijk kan zijn voor de bierbuik. Het drinken van alcohol, en dus ook het drinken van bier, kan namelijk de eetlust vergroten. Hierdoor ga je uiteindelijk meer eten dan wanneer je niet zou drinken. Het bier zelf bevat dus al veel calorieën, maar de extra voedingswaren die je vervolgens consumeert ook. Het probleem is dat mensen vaak ook nog eens calorierijk voedsel kiezen, zoals chips, kaas, worst en noem maar op.

Zo zijn er dus meerdere factoren die tezamen ervoor kunnen zorgen dat je een bierbuik krijgt. Een bierbuik brengt helaas ook zijn gezondheidsrisico’s.

De gezondheidsrisico’s van een bierbuik

Er zijn dus verschillende gezondheidsrisico’s verbonden aan het hebben van een bierbuik, waaronder de volgende:

Verhoogde kans op leverziekte

Zwaar alcoholgebruik is een van de meest voorkomende oorzaken van leverziekte. De lever is verantwoordelijk voor het filteren van gifstoffen uit het bloed is dan ook bijzonder kwetsbaar voor schade door alcohol. Als je veel drinkt, raakt de lever overladen met gifstoffen en kan deze ontstoken raken. Dit kan vervolgens leiden tot een aandoening die alcoholische hepatitis wordt genoemd. In sommige gevallen kan deze aandoening fataal zijn.

Stelselmatig te veel drinken kan leiden tot cirrose, een litteken in de lever waardoor deze niet goed kan functioneren. Een bierbuik kan dus zomaar eens gevaarlijker zijn voor je gezondheid dan je dacht.

Meer kans op kanker

Alcoholgebruik is een belangrijke risicofactor voor het ontwikkelen van kanker. Volgens het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is alcohol zelfs gekoppeld aan een verhoogd risico op kanker van de mond, keelholte, strottenhoofd, slokdarm, lever, borst en darm. Hoe meer alcohol je drinkt, hoe groter het risico. Heb je een bierbuik? Dan val je helaas in de categorie mensen die een verhoogd risico lopen.

Verhoogde kans op hartziekte

Een bierbuik kan leiden tot hartaandoeningen. Het extra gewicht rond je buik legt namelijk extra druk op je hart. Het extra lichaamsgewicht kan namelijk een hoge bloeddruk veroorzaken, wat het risico op hartaandoeningen nog verder verhoogt. Niet alleen de extra vetmassa, maar ook het drinken van alcohol is schadelijk voor je hart.

Meer kans op suikerziekte

Het hebben van een bierbuik geeft je een verhoogd risico om diabetes te krijgen. Dit komt omdat het extra gewicht rondom je maag ervoor zorgt dat het lichaam meer insuline aanmaakt, om de suiker in het bloed te verwerken. Na verloop van tijd kan dit leiden tot insulineresistentie, wat een belangrijke factor is bij de ontwikkeling van diabetes type II.  Het is dus belangrijk om rekening te houden met je suikerinname en dat je zorgt dat je actief blijft. Dit om deze gezondheidsproblemen te voorkomen.

Hoe kom je van een bierbuik af?

Je hebt nu kunnen lezen dat er aan een bierbuik veel gezondheidsrisico’s verbonden zijn. Wil je dit vermijden, dan is het raadzaam om de bierbuik te laten krimpen. Maar hoe doe je dat? Er zijn verschillende dingen die je kan doen om van een bierbuik af te komen. Hieronder leggen de meest voor de hand liggende manieren uit.

Minder alcohol drinken

Als je van je bierbuik af wilt komt, dan is het belangrijkste dat je kunt doen natuurlijk het verminderen van de hoeveelheid alcohol dat je drinkt. Alcohol zit namelijk dus vol met “lege” calorieën, die kunnen bijdragen aan gewichtstoename. Het verminderen zal je niet alleen helpen om gewicht te verliezen en/of op gewicht te blijven, het zal ook je algehele gezondheid verbeteren. Dus wil je van je bierbuik af? Begin dan met het verminderen van de hoeveelheid alcohol die je drinkt.

Voldoende beweging

Sporten levert een belangrijke bijdrage aan het verbranden van calorieën. Zo kan je voorkomen dat je meer calorieën consumeert dan dat je verbrandt. Daarom is het ook aan te raden om te sporten als je van een bierbuik af wilt. Cardio oefeningen zijn zeer geschikt om extra calorie en te verbranden. Krachttraining is daarnaast ook aan te raden, want je verbrand dan niet alleen calorieën, maar je bent ook spiermassa aan het opbouwen. Zorg er dus ook voor dat je meer beweging aan je routine gaat toevoegen, om te zorgen dat je van je bierbuik af komt.

Gezonde voeding

Gezonde voeding kan ook een bijdrage leveren om je bierbuik kwijt te raken. Eiwitrijke voedingsmiddelen stimuleren een vol gevoel, wat ervoor kan zorgen dat je uiteindelijk minder consumeert. Daarnaast draagt het bij aan de opbouw van spiermassa en hoe meer vetvrije massa je hebt, hoe meer calorieën je lichaam zal verbranden.

Een ander soort voedsel wat je kan helpen om af te vallen en zo je bierbuik kwijt te raken, zijn vezels. Vezelrijke voeding helpt je vol te houden en de spijsvertering te reguleren, die beide belangrijk zijn voor gewichtsverlies. Maak dus verantwoorde keuzes als het op je voeding aankomt.

Voldoende slaap

Het drinken van alcohol voor het slapen kan ook leiden tot een slechtere slaapkwaliteit. Als je een slaaptekort hebt, is de kans groter dat je lichaam vet opslaat in plaats van deze te verbranden. Als je goed uitgerust bent, is je lichaam namelijk beter in staat vet te verbranden, waardoor je meer kans hebt om af te vallen. Dit is dan ook de reden dat het belangrijk is om voldoende slaap te krijgen om van je bierbuik af te komen. Het is sowieso belangrijk voor je algehele gezondheid.

Stress verminderen

Voor veel mensen gaan stress en biervet hand in hand. Als je gestrest bent, geeft je lichaam het hormoon cortisol af, wat mogelijk kan leiden tot gewichtstoename. Cortisol wordt namelijk geassocieerd met een verhoogde eetlust. Het is dan ook niet vreemd dat veel mensen zich wenden tot troostmaaltijden tijdens deze stressvolle momenten. Met name mannen lijken het meeste last te hebben van een gewichtstoename, wanneer er veel stress aanwezig is.

Dus als je moeite hebt om die bierbuik te verliezen, kan het verminderen van stress een mogelijke rol spelen. Als toegevoegde bonus, zal je waarschijnlijk ook merken dat je algehele gezondheid ook verbetert. Dus de volgende keer dat je je uitgeput voelt, doe dan een stapje terug en focus op het verlagen van je stressniveaus.


Nu heb je meerdere informatie kunnen lezen hoe je van een bierbuik af kan komen. Nu zit er nog maar één ding op. Breng deze informatie en tips in de praktijk en laat die bierbuik verdwijnen! Onze fitness coaches kunnen je sowieso helpen met een fitness schema op maat, passend bij jouw sportdoelen. Vraag hier naar bij een van onze coaches in de fitness ruimte.