Creatine; de feiten en fabels

Creatine; de feiten en fabels

Er zijn veel sporters die zweren bij creatine. Volgens deze groep sporters is het een onmisbare aanvulling op je voeding als je iets wilt bereiken in de sportschool. Ook zijn er genoeg mensen die er niets van willen weten. Er gaan verscheidene verhalen de rondte over creatine en of het nu gezond is of juist erg ongezond. Wat is er waar? Lees het hier.

Is creatine hetzelfde als anabolen?

Nee, dit is niet het geval. Het lijkt zelfs ook niet op anabolen. Anabolen imiteren testosteron om een betere performance te kunnen realiseren, terwijl creatine juist zorgt voor extra energie-aanvoer voor je spieren, die dit nodig hebben.

Creatine is dan overal normaal te verkrijgen, wat niet geldt voor anabolen.

Kan creatine zorgen voor spiergroei?

Het innemen van creatine zorgt niet automatisch voor spiergroei. Wel zorgt het voor extra energie, wat resulteert in meer energie om door te gaan met sporten waardoor je meer uit je training kan halen en zo sneller spiergroei realiseert. Je moet er dus zeker wel wat voor doen!

Zorgt creatine voor zachtere spieren?

Omdat creatine water aantrekt, wordt er veel vocht opgeslagen in je spieren. Dit kan ervoor zogen dat deze er groter uitzien en zacht aanvoelen. Als je juist hardere spieren wil, is het slim om minstens een maand voordat je aan krachttraining gaat doen, te stoppen met het innemen van creatine.

Kan creatine maagklachten veroorzaken?

Dit kan bij sommige personen wel voorkomen. In een aantal gevallen is er aangetoond dat creatine kan zorgen voor maagklachten en problemen met de ontlasting. Dit is echter niet veel voorkomend.

Gewichtstoename mogelijk door creatine?

Het gebruik van creatine kan dus je spieren aanvankelijk groter laten lijken, aangezien het water vasthoudt. Dit zorgt voor een lichte gewichtstoename, maar het hoeft niet veel te zijn en geldt zeker ook niet voor iedereen. Je krijgt alleen meer spiervezels als je ook daadwerkelijk doet aan fitness.

Ben je aan het overwegen om creatine te gaan gebruiken? Vraag dan eerst je huisarts om advies!