Consumeer je te veel zout per dag?

Consumeer je te veel zout per dag?

Zout is een van de meest populaire smaakmakers die vrijwel iedereen in huis heeft. Het is niet alleen erg lekker in een gerecht, maar we hebben zout ook dagelijks nodig. Er wordt gezegd dat menig Nederlander dagelijks te veel zout consumeert. Maar hoeveel zout per dag moet je dan wel dagelijks consumeren? In deze blog gaan we in op waarom we vaak te veel zout eten, hoeveel zout gezond is, wanneer het ongezond is en wat daar dan weer de gevolgen van zijn. Te weinig zout eten zal ook aanbod komen in deze blog en wat daar de negatieve gevolgen van zijn.

Hoeveel zout per dag mag je maximaal consumeren?

De dagelijkse maximale hoeveelheid zout voor volwassenen is 6 gram per dag. Dit klinkt als best wel veel, maar verspreidt dit over een hele dag en je zit hier al vrij snel aan. Het Voedingscentrum heeft een tabel uitgewerkt waarin te zien is per leeftijdsgroep hoeveel zout per dag het maximaal is:

Leeftijd Hoeveelheid zout per dag
0 tot 6 maanden oud Minder dan 1 gram zout per dag
7 tot 12 maanden oud Maximaal 1 gram zout per dag
1 tot 3 jaar oud Maximaal 3 gram zout per dag
4 tot 6 jaar oud Maximaal 4 gram zout per dag
7 tot 10 jaar oud Maximaal 5 gram zout per dag
Ouder dan 10 jaar Maximaal 6 gram zout per dag

Zout en natrium

De rede dat er vaak negatief gesproken wordt over zout komt door het natriumgehalte. Zout bestaat namelijk voor zo’n 40% uit natrium. Natrium regelt onder andere de hoeveelheid vocht in ons lichaam en is van invloed op onze bloeddruk. Bij een overschot van natrium is de kans dan ook groot dat er een verhoging in de bloeddruk ontstaat, wat weer schadelijk kan zijn voor het lichaam. Het is dan ook beter om te voorkomen dat je dagelijks te veel natrium consumeert.

Hoeveel natrium mag je maximaal per dag binnenkrijgen?

Net zoals we een overzicht hebben van hoeveel zout je maximaal per dag mag consumeren is er ook een dergelijk overzicht voor de hoeveelheid natrium. In principe kan je dit ook gemakkelijk uitrekenen, doordat je wet dat een gram zout zo’n 400 mg natrium bevat.

Leeftijd Hoeveelheid natrium per dag
0 tot 6 maanden oud Minder dan 0,4 gram natrium per dag
7 tot 12 maanden oud Maximaal 0,4 gram natrium per dag
1 tot 3 jaar oud Maximaal 1,2 gram natrium per dag
4 tot 6 jaar oud Maximaal 1,6 gram natrium per dag
7 tot 10 jaar oud Maximaal 2 gram natrium per dag
Ouder dan 10 jaar Maximaal 2,4 gram natrium per dag

Hoeveel zout per dag hebben we minimaal nodig?

We weten nu het maximum van 6 gram zout per dag, maar hoeveel zout zou je minimaal per dag moeten consumeren? Volgens de Hartstichting is de minimale hoeveelheid zout die je per dag moet consumeren tussen de 1 en 3 gram zout. Dit is essentieel om ervoor te zorgen dat je zenuwen goed geprikkeld kunnen worden en de spieren efficiënt kunnen blijven samentrekken. Daarnaast zorgt dit er ook voor dat vocht in je lichaam goed wordt opgeslagen en afgevoerd.

Gemiddeld gezien eten we te veel zout

Enorm veel van de voeding, die we dagelijks eten, is bewerkt. Bij bewerkte voeding kun je er bijna standaard vanuit gaan dat er zout aan toegevoegd is. Vaak zelfs (veel) meer dan je denkt. Kijk maar eens op de etiketten van producten in je koelkast. De overgrote hoeveelheid zout die wij dagelijks eten komt dan ook van deze bewerkte voedingsmiddelen. Het tafelzout dat veel mensen in huis hebben voegt hier dagelijks ook nog eens een noemenswaardige hoeveelheid zout aan toe, maar zorgt zeker niet voor het grootste gedeelte.

Volgens de Nierstichting consumeert zo’n 85% van alle Nederlanders dagelijks te veel zout. Dit komt vooral door de bewerkte voedingsmiddelen, maar ook doordat we zout toevoegen aan het eten tijdens het koken. Maar waarom bevatten bewerkte voedingsmiddelen dan zoveel zout?

Zout als conserveringsmiddel

Zout is een zeer effectief conserveringsmiddel, waardoor het massaal gebruikt wordt in bewerkte voedingsmiddelen. Veel van de producten die je koelkast liggen zouden namelijk allang beschimmeld zijn als ze geen zout zouden bevatten. Kijk maar eens op het etiket van je pakje kipfilet. De reden dat je deze zo lang kunt bewaren komt dus door de hoeveelheid zout die eraan toegevoegd wordt.

Als je het zo bekijkt dan wordt het ineens vrij duidelijk waarom zo’n enorme hoeveelheid mensen dagelijks te veel zout consumeert. Doe je dit voor een langere periode, dan kan dit dus zomaar eens negatieve gevolgen hebben op je bloeddruk.

Hoeveelheid zout per dag is ook afhankelijk van je levensstijl

Uiteraard zit er enorm veel verschil in de leefstijl van verschillende mensen. Mensen die bijvoorbeeld veel sporten verliezen ook veel zweet. Tijdens het zweten verlies je dan ook weer zout. Sport je veel, dan zou de maximale hoeveelheid zout per dag zomaar eens wat hoger kunnen zijn dan de aanbevolen 6 gram per dag. Hoeveel je dus echt elke dag maximaal mag consumeren verschilt per persoon. Dit is natuurlijk geen vrijbrief om flink zout te blijven consumeren omdat je veel sport.

Twijfel je of je te veel zout binnen krijgt en ben je benieuwd naar wat voor effect dit heeft op je bloeddruk? Neem dan eens contact op met je huisarts. Hij of zij kan je adviseren wat je kunt doen.

Hoeveel zout per dag is ongezond?

Je weet nu dat de maximale aanbevolen hoeveelheid zout per dag 6 gram per dag is voor volwassenen. Consumeer je structureel meer? Dan kun je zomaar ongezond bezig zijn. Het is dus wel weer afhankelijk van je levensstijl, maar doorgaans zal meer dan 6 gram per dag wel ongezond zijn. Probeer dit dan ook te vermijden, hoe lastig het ook kan zijn.

Minder zout eten met deze tips

Na het lezen van dit bericht wet je dus hoeveel zout per dag te veel is. Door het toepassen van onderstaande tips kan je ervoor zorgen dat je minder zout gaat consumeren.

 • Vermijd kant-en-klare producten
  Veel van deze kant-en-klare producten zitten bomvol zout. Je hoeft dit natuurlijk niet volledig te vermijden, maar je kunt wel bewuste keuzes maken.
 • Lees etiketten in de supermarkt
  Door in de supermarkt het etiket te lezen kun je slimme keuzes maken. Zo zij er gelukkig steeds meer producten die zoutarm gemaakt worden en dus een betere optie zijn.
 • Koop natriumarm zout
  Wil je toch graag zout toevoegen aan je gerechten? Kies dan voor zout met minder natrium.
 • Gebruik verse kruiden i.p.v. kruidenmixen
  Kruidenmixen bevatten vaak ook enorm veel zout. Probeer daarom meer te koken met verse kruiden in plaats van de kruidenmixen.

“Het antwoord op de vraag ‘hoeveel zout per dag?’ is dus maximaal 6 gram zout voor volwassenen.”