Aankomen in gewicht

Aankomen in gewicht

Het verliezen van gewicht is voor enorm veel mensen de reden om hun leefstijl te veranderen. Maar wist je dat het ook vaak andersom is? Aankomen in gewicht is voor sommige mensen net zo moeilijk als het voor anderen is om gewicht te verliezen. Hoe kan je op gezonde en verantwoorde wijze aankomen in gewicht? Onderstaand lees je enkele tips die je in je dagelijks leven kunt toepassen om je gewicht op gezonde wijze te verhogen.

Waarom wil je aankomen in gewicht?

De wens om gewicht aan te komen kan veel verschillende oorzaken hebben. Zo zijn er bijvoorbeeld veel jonge mannen die beginnen met trainen in de sportschool om zwaarder te worden en spiermassa op te bouwen. Hiervoor dienen ze meer te eten en is aankomen in gewicht een gewenst resultaat. Ditzelfde geldt natuurlijk ook met vrouwen die een (te) laag lichaamsgewicht hebben en graag een paar kilogram meer willen wegen.

Aankomen in gewicht kan natuurlijk ook een wens zijn voor mensen die bijvoorbeeld kampen of kampten met een eetstoornis, ziekte of andere aandoening waardoor ze gewicht zijn verloren. Door op verantwoorde en gezonde wijze gewicht aan te komen kan men weer aansterken en zich fitter en gezonder voelen.

Er zijn daarnaast ongetwijfeld andere reden waarom mensen willen aankomen in gewicht. Waar het op neer komt is dat iedereen zijn of haar eigen redenen heeft. Voor iedereen zal de weg naar het gewenste gewicht anders zijn. Het belangrijkste is dat je het op een gezonde wijze doet en daar kunnen de tips hieronder je mee helpen.

Gezond aankomen in gewicht is de beste keuze

Aankomen in gewicht kan je natuurlijk doen door elke dag ongezond te gaan eten. Denk bijvoorbeeld aan snoep, fastfood of suikerhoudende frisdrank. Door dat soort voedsel te consumeren krijg je dagelijks meer calorieën binnen dan je nodig hebt. Je wordt dan wel zwaarder, maar dit is niet waar je lichaam op zit te wachten.

Kies dus niet voor ongezonde producten die veel verzadigde vetten of suiker bevatten, maar kies voor gezonde producten. Vaak denken mensen dat het met gezonde voeding heel lastig wordt om extra calorieën te consumeren zonder jezelf vol te proppen. Dit is echter niet waar. Je kunt namelijk genoeg gezonde producten vinden die ook erg calorierijk zijn. Je moet dan natuurlijk wel weten welke producten dit zijn.

Tips voor gezond aankomen in gewicht

Het kan natuurlijk zo zijn dat niet alle tips voor jou van toepassing zijn. Lees de tips rustig door en bepaal wat je kan en wilt toepassen in je dagelijks leven, zodat ook jij kunt aankomen in gewicht op een gezonde en verantwoorde wijze.

 • Wees voorbereid op de dag
  Voorbereiding is vaak erg belangrijk. Zorg er dan ook voor dat je altijd voldoende producen in je keuken en voorraadkast hebt staan. Probeer maaltijden van tevoren klaar te maken. Je kunt zo ook eenvoudig de grootte van je porties bepalen en natuurlijk kiezen voor gezonde producten die je lekker vindt
 • Houd goed bij wat je dagelijks eet
  Houd bij wat je dagelijks consumeert. Als je eenmaal structuur hebt toegepast, wordt het eenvoudiger om te bepalen hoeveel je eigenlijk eet op een dag. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de Calorieën- en voedingtracker met Virtuagym. Met jouw account van SHK kan je daar gebruik van maken. Houd gedurende een week alles bij wat je eet en drinkt. Vervolgens heb je goed beeld van hoeveel je gemiddeld per dag eet/drinkt en wat je zoal eet/drinkt.
 • Eet ongeveer 500 kcal per dag meer dan nodig
  Als je voor een periode hebt bijgehouden hoeveel je eet elke dag, heb je ook direct een goed beeld van de hoeveelheid kcal die je moet consumeren om op je huidige gewicht te blijven. Zorg ervoor dat je elke dag zo’n 500 calorieën meer gaat eten dan normaal. Ook dit kan je vervolgens weer bijhouden in de genoemde app. Als je dit structureel volhoudt, ben je je lichaam dus te veel voedingsstoffen aan het geven. Op termijn zul je dan ook zwaarder worden. Houd er wel rekening mee dat de totale hoeveelheid calorieën die je consumeert steeds meer zal worden. Je basisbehoefte stijgt naarmate dat je zwaarder wordt.
 • Plan vaste eetmomenten
  Het plannen van vaste eetmomenten kan wonderen doen als je wilt aankomen in gewicht. Door dergelijke structuur aan te brengen zorg je er namelijk voor dat je geen maaltijden overslaat, wat er anders voor zou zorgen dat je minder calorieën consumeert.
 • Weeg jezelf op vaste dagen en tijden
  Zorg ervoor dat je een of twee vaste weegmomenten hanteert. Wat veel mensen doen en wat de meest ‘eerlijke’ methode is, is om jezelf direct in de ochtend te wegen. Op dat moment is je maag namelijk nog leeg. Zorg er ook voor dat je nog geen kleren aanhebt, zodat je enkel je lichaamsgewicht weegt.
 • Kies je producten verstandig
  Wanneer je het lastig vindt om meer te eten, is het aan te raden slim om te gaan met je voedingskeuze. Zo zijn er best wat producten die veel gezonde vetten bevatten en daardoor ook calorierijk zijn.
 • Eet extra gezonde tussendoortjes
  Het eten van tussendoortjes kan je ook helpen bij het aankomen in gewicht. Denk hierbij aan producten zoals bananen, rijstwafels, noten, knäckebröd, muesli repen en noem maar op. Er zijn meer dan genoeg verantwoorde tussendoortjes die je kunt meenemen.
 • Doe aan krachttraining
  Het lijkt een beetje vreemd, want de extra calorieën zullen verbranden door krachttraining. Maar deze extra calorieën worden dan wel heel nuttig gebruikt. Je lichaam zal het namelijk gebruiken om spiermassa op te bouwen. Zo zul je dus minder vetmassa aanmaken, maar wel meer spiermassa. Hierdoor zul je alsnog aankomen in gewicht maar dan op een andere manier

Hoe snel kun je in gewicht aankomen?

Helaas is er geen concreet antwoord te geven op deze vraag. Het verschilt namelijk per persoon hoe een lichaam reageert op de extra calorieën. Daarnaast speelt de mate waarin je actief bent gedurende de dag ook een grote rol.

Richt jezelf dus op het gezond aankomen in gewicht en ga met kleine stapjes vooruit. Zo heb je zelf ook voldoende tijd om te wennen aan de toename in calorieën en de toename in lichaamsgewicht.