Vegan ragout

Vegan ragout

Ingrediënten voor 4 personen

Voorbereiding: 10 minuten
Baktijd: 15 minuten
Oventijd: ragout bakjes afbakken in zo’n 15 minuten

Voor het maken van deze vegan paddenstoelen ragout heb je het volgende nodig:

  • 300 gram verschillende paddenstoelen – in stukken gesneden
  • 1 ui – fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook – fijngesneden
  • 400 ml groentebouillon
  • optioneel: 100 ml rode wijn (verminder dan de groentebouillon met 100 ml)
  • 40 gram bloem
  • 40 gram plantaardige margarine
  • flinke theelepel gedroogde tijm
  • peper en zout naar smaak
  • 4 bakjes ragout (of zelfgemaakt) – check goed of ze plantaardig zijn
  • paar takjes verse peterselie – fijngehakt

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor om de ragout bakjes af te bakken (zie verpakking).
  2. Verhit wat olijfolie of margarine in een koekenpan en bak hier de paddenstoelen in.
  3. Verhit ondertussen in een steelpan de margarine. Fruit hier de ui glazig in, samen met de knoflook, een snufje peper, zout, tijm en peterselie. Houd wat peterselie apart ter garnering.
  4. Maak nu een roux door de bloem langzaam aan de margarine toe te voegen. Blijf de hele tijd goed roeren. Het is de bedoeling dat de bloem wat donkerder van kleur gaat worden. Dit duurt al met al zo’n 5 minuten.
  5. Zet de lege bakjes ragout in de oven en bak af volgens verpakking.
  6. Voeg nu de groentebouillon (en eventueel de rode wijn) beetje bij beetje toe aan de roux. Blijf weer de hele tijd goed roeren, zodat het één geheel wordt (zonder klonten).
  7. Kook de ragout op laag vuur voor een paar minuten en schep hierna de gebakken paddenstoelen erdoorheen. Breng de paddenstoelen ragout op smaak met wat peper en zout.
  8. Schep de paddenstoelen ragout vervolgens in de bakjes. Garneer eventueel met nog wat peterselie en je kerstklassieker is klaar. Eet smakelijk!

Tip: De ragout kun je al de dag van tevoren voorbereiden. Op het moment zelf hoe je dan alleen nog even de bakjes af te bakken en de paddenstoelen ragout op te warmen.