SHK Recept: Pepernoten

SHK Recept: Pepernoten

Sinterklaas komt er weer aan en de winkels liggen vol met pepernoten. Een Nederlands snoepgoed dat voor velen moeilijk is om te laten liggen. Maar wij hebben een gezondere variant van de pepernoot die minstens net zo lekker is.

Benodigdheden

  • 75 gram havermout
  • 100 ml halfvolle melk (gebruik eventueel amandelmelk, dan wordt het iets zoeter!)
  • Speculaaskruiden
  • Eventueel zoetstof (stevia)

Bereiding

Maak van de havermout en de melk een papje (eventueel in de keukenmachine of blender).

Hierbij voeg je 3 à 4 theelepels speculaaskruiden toe (hoe meer kruiden hoe meer smaak, dus probeer het een beetje uit!). Voeg de zoetstof naar smaak toe, vaak is een theelepel genoeg, maar dit ligt eraan hoeveel je van zoet houdt.

Als je alles gemengd hebt, maak je kleine bolletjes. Doe dit met je handen of met 2 lepels. Leg de bolletjes op bakpapier op een bakplaat en schuif deze de oven in.

Verwarm de oven voor op 200 graden en bak je pepernoten 25 minuten (hou de oven wel in de gaten natuurlijk!)

———

Voedingswaarde per 100 gr:

  • Kcal: 179
  • Eiwit: 6.7 gr
  • Koolhydraten: 28.5 gr
  • Waarvan suiker: 4.7 gr
  • Vet: 4.3 gr
  • Waarvan verzadigd: 0.9 gr

Terwijl de pepernoten van bolletje de volgende voedingswaarde hebben per 100 gr:

  • Kcal: 440
  • Eiwit: 5,5 gr
  • Koolhydraten: 78gr
  • Waarvan suikers: 32gr
  • Vet: 12gr
  • Waarvan verzadigd: 5gr

Eet smakelijk!!