SHK Recept: Gezonde gehaktballen

SHK Recept: Gezonde gehaktballen

Deze gezonde gehaktballen zijn altijd een succes! Heerlijk om met zijn tweetjes van te genieten… Je kunt ze heel makkelijk zelf maken. Hier het originele recept. Ze doen het trouwens ook altijd goed als hapje op een borrel of feestje. Maak ze dan alleen wat kleiner.

Ingrediënten:

  • 1 sjalotje
  • 2 eetlepels peterselie
  • 300 gram rundergehakt, mager
  • 1 ei
  • 10 gram Brinta
  • 1 snufje nootmuskaat
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 2 eetlepels roomboter
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 100 ml water
  • Zout (met voorkeur voor natriumarm zout) en peter

Bereidingswijze:

  1. Snipper de sjalot en hak de peterselie fijn.
  2. Doe het gehakt over in een kom en maak het met een vork wat los. Breek het ei erboven en verdeel de Brinta erover. Meng dit losjes door elkaar.
  3. Strooi vervolgens de sjalot erover met een mespunt nootmuskaat, paprikapoeder, peterselie en halve theelepel zout en wat versgemalen peper.
  4. Meng dit vervolgens door elkaar en kneed alles met je handen goed door tot he een homogeen en wat plakkerig mengsel is.
  5. Verdeel het mengsel vervolgens in 2 of 4 porties. Vorm deze porties met natte handen tot mooie gehaktballen.
  6. Verwarm de boter in een kleine braadpan of hapjespan en bak de gehaktballen rondom bruin.
  7. Roer de tomatenpuree door het bakvet en schenk er 100 ml water bij. Roer tot het een jus en smoor de gehaktballen in de jus in 10 tot 15 minuten zachtjes gaar, keer regelmatig.

SHK tip: Lekker met gekookte aardappelen of paste en geroosterde bloemkool. Je kunt ook de Brinta vervangen door havermout en verkruimeld volkorenbrood.