Recept van SHK: Spaanse omelet

Recept van SHK: Spaanse omelet

Voor iedereen die wel wat extra eiwitten kan gebruiken of gewoon houdt van een gerecht met lekker veel ei en spinazie is  hier een heerlijk recept!

De typische Spaanse omelet bevat onder andere eieren, aardappelen, ui, knoflook, kaas en wat groenten. Dit meng je en bak je in een koekenpan of onder de grill. Onderstaand recept is niet helemaal volgens de traditionele Spaanse bakregels, maar lijkt er wel een beetje op. Naast dat ik andere ingrediënten gebruik bak ik de omelet volledig in de oven in plaats van eerst in een koekenpan. Dit duurt iets langer, maar je hoeft niet continu op te letten en het scheelt veel gedoe omdat je de omelet niet hoeft om te draaien.

Combineer dit gerecht met een frisse salade van rucola en tomaatjes en wat brood.

Bereidingstijd: 15 minuten voorbereiden en +/- 30 minuten wachten
Benodigdheden: 
ovenschaal en koekenpan
Soort gerecht: ontbijt of lunchgerecht

Ingrediënten spinazieomelet (2 personen):

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 300 gram spinazie
  • 4 eieren
  • 50 gram feta (of witte kaasblokjes)
  • 8 zongedroogde tomaatjes
  • Amandelschaafsel

Bereidingswijze spinazieomelet:

  1. Verwarm de oven voor op 180o.
  2. Vet de ovenschaal in met wat olijfolie.
  3. Verwarm de rest van de olie in een koekenpan. Doe hier handje voor handje wat spinazie in en laat het onder af en toe roeren slinken. Blijf hiermee doorgaan totdat alle spinazie is geslonken en het grootste deel van het vocht is verdampt.
  4. Doe de spinazie in een zeef of vergiet en druk met de bolle kant van een lepel het resterende vocht eruit.
  5. Meng ondertussen de eieren in een kom.
  6. Verkruimel de feta en meng dit door de eieren.
  7. Snijd de zongedroogde tomaatjes in stukjes en meng dit door het feta/eimengsel.
  8. Meng vervolgens de spinazie door dit mengsel en roer totdat alles goed gemixt is.
  9. Giet het mengsel in de ovenschaal en stop dit 5 minuutjes in de oven.
  10. Na ongeveer 5 minuten zijn de eieren al een beetje hard geworden en kun je het amandelschaafsel eroverheen strooien.
  11. Bak vervolgens nog ongeveer 25 minuten in de oven. Als de amandelen zwart worden, kun je de temperatuur wat verlagen.
  12. Laat de omelet iets afkoelen voordat je hem serveert.

Voedingswaarde:

  • energie: 419 kcal.
  • eiwitten: 25,43 g.
  • koolhydraten: 6,96 g
  • vetten: 31,64 g
  • 21% bij ADH van 2000 kcal