Glutenvrije Oliebollen

Glutenvrije Oliebollen

Ingrediënten voor 12 à 15 oliebollen

  • 250 ml lauwwarme plantaardige melk (bijv. amandelmelk of sojamelk)
  • 125 gram rijstmeel
  • 125 gram amandelmeel
  • 100 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel (te koop in diverse supermarkten)
  • 2 eieren
  • 7 gram gedroogde gist
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 grote appel (Jonagold)
  • 1 theelepel vanille extract
  • 200 gram rozijnen
  • Snuf zout
  • Sap van een halve citroen
  • Eventueel 1 eetlepel honing of agavesiroop
  • Wat kokosrasp (of poedersuiker)

Calorieën:  +/- 2553
Vet: 85.5
Koolhydraten: 335.5
Eiwit: 77.7

Per oliebol +/- 189 Kcal.

Bereidingswijze

  1. Snijd de appel in kleine blokjes
  2. Meng de drie soorten meel met kaneel, zout, rozijnen, gist, eieren, appelblokjes en meng het goed door elkaar. Voeg dan de lauwwarme amandelmelk toe, samen met het vanille extract, citroensap en eventueel de honing. Mix dit super goed door voor minimaal 5 minuten.
  3. Leg een vochtige theedoek over de kom en zet de kom op een warme plek (bijv. onder of boven de verwarming). Laat het een uur rijzen.
  4. Zet een grote wokpan op het vuur en verwarm hierin de olie (zonnebloemolie of kokosolie) tot 175 graden, of gebruik een schone frituurpan.
  5. Maak dan met twee lepels zo goed als het lukt bolletjes van het deeg. Dit is een lastig proces. Maak de deegbolletjes niet te groot. Laat het dus voorzichtig van de lepel afglijden in de olie en maak zo een stuk of 4 tot 5 deegbolletjes tegelijk in de pan. Laat ze een paar minuten drijven en draai ze om. Draai ze net zo lang tot ze aan alle kanten mooi (donker)bruin zijn, anders zijn ze niet gaar vanbinnen.
  6. Laat ze op een schaal met wat keukenpapier uitlekken en bestrooi met kokosrasp of poedersuiker. Je kunt ze luchtdicht een aantal dagen bewaren. Warm ze heel even op in de oven, dan zijn ze het lekkerst!