Type fitnessschema’s

Type fitnessschema’s

Vorige week hebben we je verteld in het bericht “Je eigen trainingsschema” over dat onze coaches voor jou een schema op maat kunnen maken. Dit voor als je wilt gaan fitnessen bij ons in de fitnessruimte. Er zijn verschillende type fitnessschema’s.

Full body
Met een full body schema train je elke training je hele lichaam. Het schema is bedoeld voor mensen die 1 tot 3 keer in de week willen sporten. Vaker trainen met een full body schema is niet aan te raden omdat je spieren ook rust nodig hebben. Met een full body schema adviseren wij om niet meerdere dagen op rij te trainen. Een rustdag tussen alle trainingen is zeker vereist.

Split schema
Je hebt ongetwijfeld wel eens van een leg day of chest day gehoord. Deze maken onderdeel uit van een split schema. Een split schema deelt de trainingen op per lichaamsdeel. Zo kan je de benen, rug en borst allemaal op aparte dagen trainen. Dit type schema wordt veelal gebruikt wanneer je meerdere dagen achter elkaar wilt komen trainen. Bij een split schema train je veel met oefeningen bedoeld om heel gericht een enkele spier aan te pakken.

Upperbody / lowerbody
Bij een upperbody of lowerbody schema deelt je lichaam op in 2 delen, namelijk je bovenlichaam en onderlichaam. Het schema bestaat uit 4 trainingen waarbij je boven- en onderlichaam twee keer per week worden getraind. Bij deze type schema heb je het voordeel dat elke spier twee keer in de week wordt aangepakt in plaats van maar een keer in de week.

Push / Pull / Legs
Bij dit type fitness schema wordt de training opgedeeld in 3 delen. Het schema is voornamelijk bedoeld voor mensen die 5 of 6 keer per week sporten, maar 3 keer in de week zou uiteraard ook kunnen. Na de eerste serie push/pull/leg neem je een rustdag waarna je serie nog een keer herhaald.

  • Push – Op deze dag train je alle spieren waarmee je duwt behalve je benen. Denk hierbij aan de benchpress en de shoulderpress. Ook je triceps neem je mee. Push-dagen richten zich voornamelijk op de borst, schouders en triceps.
  • Pull – alle spieren waarmee je trekt behalve de benen. Deadlifts, row-oefeningen en oefeningen voor je biceps. Je traint dus voornamelijk je rug en biceps op een pull-dag.
  • Legs – benen, Deze trainingsdag is in principe hetzelfde opgebouwd als de klassieke leg day uit het split schema.

Wil je meer weten? Of een schema laten maken? Informeer eens bij een van onze coaches in de fitnessruimte.