Is Zumba net zo effectief als sporten?

Is Zumba net zo effectief als sporten?

De laatste jaren is dans steeds meer geïntegreerd in de sportcultuur. Zumba is bijvoorbeeld veel populairder geworden. Dit is een dans waarbij je fitnessoefeningen doet die gebaseerd zijn op Latijns-Amerikaanse dansen. Niet alleen zijn deze groepstrainingen heel intensief, maar ook superfun. Tijdens de groepstraining dans je mee op een lekker muziekje. Zo kan je je maximaal inzetten en genieten tijdens het dansen. Maar hoe effectief zijn deze groepstrainingen eigenlijk vergeleken met fitness?

Zumba versus Fitness

Fitness heeft drie focus points: cardio (waarbij je je hart en longen conditioneert), kracht (waarbij jij je spieren traint) en lenigheid (waarbij je regelmatig moet stretchen voor een flexibel lichaam). Deze drie focus points worden met dansen als workout tegelijk aangepakt. Zo is dansen goed voor je hart, omdat je hartslag ervan stijgt. Hoe meer uptempo de dansstijl is, des te beter het is voor je hart. Ook maakt het je sterker, ondanks dat je geen gewrichten gebruikt tijdens de workout. Je bent namelijk constant aan het werk met je eigen lichaamsgewicht. Daarnaast krijg je ook een betere balans. Je wordt leniger en ontwikkel je een betere coördinatie. Dus wil je meer bewegen? Doe dan ook eens een keer mee aan onze groepstraining Zumba!

Meerdere spiergroepen tegelijk

Tijdens onze Zumba groepstraining pak je niet een of twee spiergroepen aan, maar een heleboel tegelijk. Zo gebruik je bij de meeste bewegingen je core-spieren en je rugspieren. Je armen worden ook veel gebruikt tijdens de verschillende danspassen. De spiergroepen die je het meest traint, zijn toch je been- en bilspieren. Veel oefeningen tijdens de Zumba workout focussen op werken met je onderlichaam, waardoor je veel in de weer bent met je dijen en je hamstrings.

Niet alleen is dansen en dus Zumba effectief als training, het is ook goed voor je gezondheid!

Net zo effectief als sporten?

We kunnen wel concluderen dat Zumba net zo effectief kan zijn als fitness/cardio. Je gebruikt met Zumba alle drie de focuspunten. Daarnaast verbrand je met een Zumba groepstraining ongeveer evenveel calorieën als met een uurtje joggen. Er worden verschillende spiergroepen aangepakt!

Wil je het zelf een keer ervaren? Doe dan een keer mee met een van onze Zumba groepstrainingen. Bij ons wordt Zumba groepstrainingen gegeven op dinsdag- en woensdagavond vanaf 20:00 uur en op zaterdagochtend vanaf 10:30 uur. Doe je mee? Meld je aan via het rooster!  Nog geen lid? Vraag dan eenmalig een dag pas aan!