BODYPUMP: Geniet van je Reps!

BODYPUMP: Geniet van je Reps!

Heb je soms ook een hekel aan het doen van veel herhalingen (reps) tijdens je training? Bedenk dan dat het oen van veel herhalingen wel heel effectief is. Dit is zeker ook bij BODYPUMP. Ook de wetenschap toont aan dat reps werken!

Stel je voor dat je in een BODYPUMP-les staat en bezig bent met het trainen van je biceps. Je gebruikt hiervoor een gewicht van 2,5 kg. Je denkt dan aan de mannen en vrouwen, die je in de fitness ruimte hebt gezien. Deze mannen en vrouwen trainden hun biceps met een gewicht van 20 kg. Toch vind je het nu al vrij pittig met een gewicht van 2,5 kg. Je voelt je biceps branden. Maar hoe kan het dat je met een zo’n relatief licht gewicht toch zwaar en effectief kunt trainen?

Wetenschappelijk bewezen

Als je je ooit afvraagt of het trainen met lichte gewichten wel effectief is, dan kunnen we je geruststellen. Het is wetenschappelijk bewezen dat het vermoeien van je spieren resultaten geeft en het hierbij absoluut niet uit maakt of je veel herhalingen doet met lichte gewichten of minder herhalingen met zware gewichten. Goed om te weten toch?

Variaties in reps

Bij BODYPUMP heb je veel variaties in de herhalingen die je doet, zodat je spieren nog sneller kunt vermoeien en daarom ook effectiever kunt trainen dan ooit. En opsomming van de variaties in de reps:

  • Afwisseling in rep tempo
    Het veranderen van de snelheid van een rep dwingt de spieren om andere spiervezels aan het werk te zetten. Super langzame tempo’s laten de dieperliggende (type 1) spiervezels werken. Bij snelle tempo’s trainen vooral de spiervezels die beter bekend staan als de type 2 spiervezels.
  • Bereik manipulatie
    Het doen van halve reps (ook wel bekend als bottom of top halves) zorgen voor een vergrendelingseffect op de spieren. De spieren krijgen hierdoor minder zuurstof, waardoor ze sneller moe worden, ook al gebruik je maar een lichte schijf.
  • Opeenvolgende doelen
    Tijdens de BODYPUMP-les wordt er telkens op een andere spiergroep gericht. Hierdoor pakken we de belangrijkste spiergroepen apart aan en halen we het maximale uit iedere spiergroep. Dit verhoogt het metabolisme en zorgt ervoor dat je uren na de les nog extra calorieën verbrandt.

Genoeg redenen dus om van je reps te genieten! Als je veel herhalingen doet – in alle soorten en maten – dan boek je een optimaal resultaat. Dat heet nou THE REP EFFECT!