Wat vertelt je hartslag in rust over je fitheid en gezondheid?

Wat vertelt je hartslag in rust over je fitheid en gezondheid?

Je hartslag in rust is makkelijk te meten en verbergt een schat aan informatie over je fitheid en gezondheid. Ontdek waarom het zinvol is om je rusthartslag te kennen en hoe een verandering in rusthartslag kan interpreteren.

Hoe meet je je hartslag in rust?

Je echte hartslag in rust meet je in de ochtend, we noemen dit ook wel eens de ochtendpols. Zodra je wakker wordt, neem je rustig je horloge en tel je het aantal hartslagen in één minuut. Zo simpel is het. Voor een optimaal resultaat kan je dit tweemaal herhalen en de laagste waarde noteren.

Wat is een normale hartslag in rust?

Een normale hartslag in rust voor een volwassen persoon is ongeveer 60 slagen. Ben je erg sportief, dan kan dit dalen tot 50 slagen. Sommige topsporters hebben een echt sporthart en hebben een ochtendpols van 35 slagen per minuut. Dit echter niet wat je moet nastreven, omdat de kans op ongezonde hartafwijkingen ook groter wordt.

Hoe interpreteer je je hartslag in rust?

Voor een goede interpretatie van je hartslag in rust is het belangrijk dat je dagelijks meet. Het is namelijk niet zozeer de absolute, maar vooral de relatieve waarde die erg interessant is. Indien je hartslag hoger of lager is dan normaal, dan vertelt dit iets. Maar de vraag is wat?

Je stresslevel

Een hogere rusthartslag kan betekenen dat je onder spanning staat. Indien je rustig in bed ligt of op een stoel zit en je hartslag is onnodig hoog, dan ervaar je mogelijk veel stress. Een extra manier om te weten of stress de oorzaak is, is het meten van je hartslagvariabiliteit (HRV). Een hoge HRV betekent een relaxed lichaam. Een lage HRV betekent echter dat je in de fight of flight modus zit.

Vermoeidheid

Een hogere hartslag in rust kan ook betekenen dat je vermoeid bent. Na een zware fysieke inspanning heeft je lichaam soms meerdere dagen nodig om te recupereren. Het afvoeren van afvalstoffen en het bouwen van nieuwe cellen wordt versneld door een iets hogere hartslag. Dit hoeft dus niets erg te betekenen. Maar als je hartslag in rust niet meer daalt gedurende meerdere weken, dan is het tijd om wat gas terug te nemen.

Ziekte

Hetzelfde geldt voor ziekte. Als je lichaam aan het vechten is tegen een virus of bacterie, dan zal een hogere hartslag gebruikt worden om de soldaten van je immuunsysteem ter plaatse te brengen. Om sneller te recupereren kan je daarom best wat rustiger aan doen en je lichaam de tijd geven om te herstellen.

Je hydratatieniveau

Een hogere hartslag in rust kan ook betekenen dat je niet goed gehydrateerd bent. Als je te weinig drinkt, wordt je bloed meer stroperig. Hierdoor zal je hart harder moeten pompen om dezelfde hoeveelheid bloed en zuurstof rond te brengen in het lichaam. Dat is een van de renen waarom voldoende drinken zo belangrijk is voor je energie.

Je conditie

Een lagere rusthartslag betekent in sommige gevallen dat je conditie verbetert. Een betere conditie betekent namelijk meer bloedvaten, meer rode bloedcellen en een efficiënter energiemetabolisme in de cellen. Hierdoor heb je juist minder bloed nodig om een dezelfde hoeveelheid zuurstof rond te brengen. Je hartslag in rust zal dus trager zijn.

Je recuperatievermogen

Je kan ook je hartslag in rust overdag meten na een fysieke inspanning. Hoe sneller je hartslag is na een bepaalde inspanning weer daalt, hoe beter je recuperatievermogen. Het zet wat over de algemene fitheid van je lichaam. Om deze maatstaf te gebruiken is het wel best om een eenzelfde protocol te gebruiken als je dit bijvoorbeeld maandelijks wilt testen.

Je hartslag in rust kan dus veel vertellen. Door dagelijks je ochtendpols te nemen en kritisch naar jezelf te kijken, kan je achterhalen wat dit precies voor jou betekent.