Vroeg opstaan: Hoe?!?

Vroeg opstaan: Hoe?!?

Heb je ook wel eens gehad dat je denkt van nog even een uurtje blijven liggen, maar dat je achteraf zou willen dat je dit niet had gedaan? Dan moet je dit artikel zeker gaan lezen. Vroeg opstaan kan namelijk een positieve impact hebben op de rest van je dag. Denk hierbij aan onder andere meer energie en meer productiviteit. Deze keer gaan we dieper in op de voordelen van vroeg opstaan en geven we handige tips waardoor het ook voor jou haalbaar wordt om elke ochtend op tijd je bed uit te komen. Lees dus zeker even verder.

Wat verstaan we onder vroeg opstaan?

Vroeg opstaan is natuurlijk voor iedereen anders. Sommige mensen hebben geen keuze in verband met werk. Andere mensen willen graag eerder opstaan, zodat ze meer gedaan krijgen gedurende de dag. Daarnaast zijn er natuurlijk nog de minder vaak voorkomende momenten dat je vroeg uit moet, zoals voor een dagje weg of een vakantie. Maar ook dan zijn er genoeg momenten waarop je vroeg je bed uit gaat en soms gaat dat net wat lastiger dan andere keren.

Ongeacht het precieze tijdstip, vroeg opstaan blijft voor veel mensen een vervelend iets. De verschillende voordelen die het met zich meebrengt worden vaak vergeten of men weet niet dat er zoveel voordelen zijn.

De voordelen van vroeg opstaan

Er zijn dus best wat voordelen aan vroeg opstaan. Zo is het in de ochtend vaak net wat rustiger om je heen, aangezien de meeste mensen nog slapen. Je hersenen zijn nog fris en je bent energiek van je nachtrust. Zo kan je productief aan de slag je de dag goed beginnen.

Het is mogelijk dat vroeg beginnen aan je dag ervoor kan zorgen dat je meer rust vind in de avond. Je hebt immers alles gedaan wat je wilde doen, waardoor je ‘s avonds even lekker rustig op de bank kunt ploffen.

Moet je later op de dag nog van alles doen? Dan kan dit zomaar als stressvol ervaren worden. Dit kan een verhogend effect veroorzaken op de hoeveelheid cortisol (stresshormoon) in je lichaam, waardoor je het liefste niet teveel van wilt aanmaken. Vroeg opstaan kan dus zomaar dat ene dingetje zijn waardoor je nog lekkerder in je vel gaat zitten. Oftewel, het proberen waard!

De nadelen van vroeg opstaan

Ook hier zitten helaas weer nadelen aan vast. zo kan je avondplanning er bijvoorbeeld voor zorgen dat je te laat in bed ligt. Door het vroege opstaan haal je vervolgens onvoldoende slaap, wat weer ongezond kan zijn. Sommige mensen zijn daarnaast ook productiever in de middag of avond dan in de ochtend. Voor die mensen is vroeg opstaan dan niet de meest efficiënte keuze.

Elke situatie is uniek en zo ook die van jou. Je weet echter pas of vroeg opstaan iets voor je is, als je het ook geprobeerd hebt. Lees daarom onderstaande tips nog even door en probeer het gewoon uit. Als je na een aantal weken geen voordelen merkt, dan weet je dat het niets voor jou is.

Enkele tips om vroeg op te staan

Wij hebben enkele tips voor je uitgewerkt die je kunnen helpen om vroeg op te staan. Op deze manier kan ook jij profiteren van de eerder genoemde voordelen. Én je krijgt mogelijk meer structuur in je dagelijkse leven. Lees onze tips dus rustig even door en kijk welke je kunt gaan toepassen.

Ga op tijd slapen

De eerste tip is natuurlijk heel voor de hand liggend. Dat maakt het niet minder belangrijk. Nachtrust is enorm belangrijk voor je gezondheid en vroeg opstaan moet er niet voor zorgen dat je te weinig nachtrust krijgt. Als je eerder opstaat in de ochtend, dien je ook eerder naar bed te gaan in de avond. Probeer elke nacht 7 tot 9 uur slaap te halen.

Heb je bijvoorbeeld de wekker om 7 uur staan? Probeer dan om tussen 10 en 12 uur in de avond te slapen. Houd er ook rekening mee dat je soms langer wakker ligt en dit dus niet meetelt in je totale uren nachtrust.

Word wakker met natuurlijk (nep) licht

Vroeg opstaan werkt alleen als je ook daadwerkelijk op tijd wakker wordt. Een wekker die je uit je diepe slaap haalt is alles behalve bevorderlijk voor je humeur, gezondheid en algehele start van de dag. Gelukkig zijn hier oplossingen voor ontwikkeld, waardoor je op een meer natuurlijke wijze wakker kunt worden.

Er zijn namelijk wekkers die vanaf 30 minuten voor tijd beginnen met oplichten. Naarmate dat het licht feller wordt, krijgt je lichaam steeds meer prikkels om wakker te worden. Op het laatste moment begint een geluid af te spelen, “de wekker”. Door dergelijke lampen wordt je fitter wakker, waardoor je de vroege ochtend een stuk beter kunt beginnen. Dit maakt het vroeg opstaan direct een heel stuk aangenamer.

Plan je ochtenden

Het maken van een plan voor je ochtend kan wonderen doen voor je motivatie. Plan de verplichten van de dag eens vroeg in de ochtend. Ervaar eens hoe fijn dit kan zijn. Je hebt de belangrijke zaken dan ;s ochtends direct gehad en je hebt nog veel tijd over om gedurende de rest van de dag andere dingen te doen.

Je zult verrast zijn van hoeveel je dan op een dag gedaan kunt krijgen, als je maar tijdig begint met alles wat je moet doen. Vroeg opstaan kan dus zomaar eens een positief effect hebben op je productiviteit.

Vermijd te laat eten en koffie drinken

Wanneer je vlak voordat je gaat slapen nog veel eet, kan dit een nadelig effect hebben op je nachtrust. Als je echt kampt met een hongergevoel is het natuurlijk wel slim om dit te stillen. Het kan een nadelig effect hebben op hoe gemakkelijk je in slaap valt en op hoe diep je slaapt. Denk hier aan voordat je een snack neemt vlak voor het slapen.

Je kunt beter ook koffie / cafeïne vermijden vanaf de (na)middag. Het kan namelijk impact hebben op de kwaliteit van je nachtrust als je in de namiddag of avond nog koffie drinkt. Dit verschilt natuurlijk per persoon en er is geen exact tijdstip waarop je dan moet stoppen met het drinken van cafeïne. Maar wees er alert op! Als je graag fit wilt zijn als je vroeg opstaat is het dus aan te raden de cafeïne tijdig te laten staan.

Wat als vroeg opstaan echt niet lukt?

Je probeert alles, maar het lukt niet om het in je systeem te krijgen. Misschien moet je je in dat geval afvragen of vroeg opstaan wel iets voor jou is. Sommige mensen functioneren nu eenmaal beter in de avond en gaan daardoor later naar bed, maar staan ook later op in de ochtend. Hier is natuurlijk ook niks mis mee, aangezien je ook geen zaken moet gaan forceren die echt niet lukken.

Het allerbelangrijkste is dat je elke nacht voldoende nachtrust haalt. Zo word je uitgerust wakker, ongeacht of dit vroeg in de ochtend is of een paar uurtjes later.