
Last van eetbuien?
Eetbuien. Iedereen zou vast en zeker wel willen dat deze niet zouden bestaan. Maar aan de andere kant geven eetbuien vaak een onderliggend probleem aan. Het is belangrijk om daarnaar op zoek te gaan en zo vaarwel te kunnen zeggen tegen deze vervelende eetbuien. We geven je deze keer wat handige tips hoe je dit kan aanpakken, aan de hand van een aantal scenario’s.
Scenario 1: Te weinig gegeten
Dit is een veel voorkomend scenario. Je hebt te weinig gegeten. Misschien heb je door drukte een maaltijd overgeslagen? Misschien ben je bang dat je te veel eet per dag? Aan het eind van de dag van de dag heb je dan zoveel trek, dat de voorraadkast jou roept en de ongezonde snacks jou verleidelijk aankijken. Of je schept misschien wel voor een 2e of 3e keer op? Wanneer je lichaam vraagt om een grotere portie, eet dan ook die (gezonde) grotere portie. Maar doe dit alleen wanneer jouw lichaam hierom vraagt, wanneer je geen eetmomenten hebt overgeslagen. Honger jezelf niet uit door die 2e periode te laten liggen.
Probeer per dag per minimaal 3 en maximaal 6 eetmomenten in te plannen. Houd je aan ontbijt, lunch en diner en daarnaast 3 keer een (gezonde) snack tussendoor.
Scenario 2: Je verveelt je
Ook dit is een veel voorkomend scenario. Je hangt lekker op de bank met een goed boek, serie of film. Hoe lekker is het om tijdens een drankje ook een lekker koekje te eten? Of een bakje chips tijdens het film kijken? Vaak heb je niet eens door dat je aan het eten bent, dit gaat uit automatisme.
Als je wilt snacken, kies dan wel voor een verantwoorde snack.
Scenario 3: Je hebt jezelf te lang iets ontzegd
Je bent zo goed bezig, je hebt jezelf al weken ieder snoepje, koekje of schaaltje chips ontzegt. Dat is uiteraard knap, vooral wanneer je jaren gewend bent om dit wel te eten. Maar ineens heb je er dan toch wel heel veel zin in. Je neemt een snoepje, een koekje of een bakje chips. En het smaakt zo goed, dat je er nog wel een wilt. Totdat je merkt dat de zak leeg is..
Als je echt een keer zin hebt in dat ene snoepje, chocolaatje of een schaaltje chips? Neem dat dan. Het heeft eigenlijk geen zin om het jezelf altijd maar te moeten ontzeggen. Ook een ongezonde snack hoort bij een gezonde levensstijl. Het is namelijk geen dieet waarin je niets meer zou mogen eten wat ongezond is.
Scenario 4: Je voelt je rot
Dit is waarschijnlijk een van de meest voorkomende redenen van een eetbui. Je hebt je dag niet, je hebt slecht nieuws gehad, je zit niet lekker in je vol. Kortom: je voelt je rot. Je zit op de bank met een zak chips, denkend dat dit jou een beter gevoel gaat geven.
Je rot voelen is natuurlijk niet prettig. Maar een eetbui gaat hier niet bij helpen. Je wilt waarschijnlijk niet eens eten, maar het gebeurt gewoon automatisch. In zulke situaties adviseren wij je om juist naar buiten te gaan/blijven. Ga een stukje lopen of ga juist naar de sportschool. Het is veel prettiger om je hoofd leeg te maken zodat je ergens anders aan gaat denken. Een leuke bijkomstigheid is natuurlijk dat je juist calorieën verbrandt in plaats van dat je ze eet.
Tot slot geven we nog een laatste tip:
Koop geen grote hoeveelheden ongezond eten. Wat je niet in huis hebt, kan je ook niet eten. Je kunt gerust wat lekker dingen in huis hebben, maar beperk dit.