5 verschillende soorten hoofdpijn

5 verschillende soorten hoofdpijn

Af en toe een beetje hoofdpijn is haast onvermijdelijk en kan ook geen kwaad. Het is waardevolle feedback van je lichaam dat zegt dat je wat rustiger aan moet doen. Maar regelmatige intense hoofdpijn kan je dagelijkse leven overhoopgooien en je een hoop plezier ontnemen. Het is belangrijk om te achterhalen welke soort hoofdpijn je last van hebt. Lees deze keer hoe je dit kan herkennen.

Hoe herken je de 5 verschillende soorten hoofdpijn?

Over het algemeen kan je hoofdpijn in 5 soorten onderscheiden, namelijk spanningshoofdpijn, migraine, medicamenteuze hoofdpijn, clusterhoofdpijn en cervicogene hoofdpijn. Door te herkennen waar je last van hebt, weet je welke interventie je kan toepassen of je al dan niet hulp moet zoeken.

Spanningshoofdpijn

Van alle soorten hoofdpijn is spanningshoofdpijn de meest vage en de minst ernstige vorm. Deze hoofdpijn voelt als een drukkend of knellend gevoel aan beide zijden van je hoofd. De hoofdpijn kan veroorzaakt worden door spanning of stress, maar ook door allerlei andere zaken zoals slechte nachtrust, verkoudheid, een concert met harde muziek of een kater. De oorzaak is echter vaak niet duidelijk.

Spanningshoofdpijn is uiteraard onaangenaam, maar de meeste mensen zijn wel gewoon in staat om er mee te werken en te sporten. Wat helpt is een algemeen gezonde levensstijl, ontspanningstherapie, massages en mindfulness.

Migraine

Ruim 2 miljoen mensen hebben regelmatig last van migraine. Het is een bonzende hoofdpijn die voorkomt in de vorm van migraine aanvallen die enkele uren tot dagen kunnen aanhouden. De kloppende of stekende pijn doet zich meestal voor aan een kant van het hoofd. Iemand met migraine kan zich ook misselijk voelen en is meestal overgevoelig voor licht en geluid. Door de pijn en gevoeligheid zijn mensen met migraine tijdelijk niet meer in staat om normaal te functioneren. De remedie is meestal uitzoeken op bed in een donkere en rustige kamer.

Een migraineaanval kan samengaan met een aura. Dit wil zeggen dat de persoon ook gekleurde vlekken of flikkeringen ziet aan 1 kant van het gezicht. Dit verschijnsel begint vaak een uur voor de migraineaanval en duurt zo’n 4 minuten tot een uur.

Medicamenteuze hoofdpijn

Medicamenteuze of medicatie overgebruikshoofdpijn wordt ironisch genoeg veroorzaakt door medicatie tegen hoofdpijn zoals paracetamol of triptanen. Een overmatig gebruik van deze medicatie zorgt voor een gewenningseffect, waardoor je hoofdpijn krijgt bij het niet gebruiken ervan. Probeer het gebruik samen je huisarts stelselmatig af te bouwen.

Clusterhoofdpijn

Dit is gelukkig een vrij zeldzame aandoening, maar wel de meest ernstige vorm van alle soorten hoofdpijn. Deze hevige stekende hoofdpijn wordt meestal achter 1 oog gevoeld, dat er dan rood uit ziet, traant en opzwelt. Een aanval van clusterhoofdpijn duurt 15 minuten tot 3 uur. In een enkel etmaal kan er zich 1, 2 tot zelfs 8 maal een aanval voordoen. De aanvallen doen zich voor in clusters van enkele weken tot maanden.
Iemand met clusterhoofdpijn heeft meestal zoveel pijn dat stilzitten onmogelijk wordt. Deze personen beginnen te ijsberen en soms zelfs met hun vuisten op hun eigen hoofd te slaan.

Cervicogene hoofdpijn

Tot slot is er nog cervicogene hoofdpijn, die afkomstig is vanuit de nek. Wanneer de nek vastzit veroorzaakt dit hoofdpijn aan een kant het van het hoofd, die kan doorstralen naar de schouder. Deze hoofdpijn komt vaak voor in combinatie met spanningshoofdpijn en migraine.

De oplossing van cervicogene hoofdpijn is vrij logisch. De nek moet losgemaakt worden en het hele gewricht moet soepeler en beweeglijker worden. Ga hiervoor naar een fysiotherapeut. Hij of zij kan je ook oefeningen, die je in de sportschool kunt doen, om ervoor te zorgen dat de desbetreffende spieren soepeler en beweeglijker worden op langer termijn.

Herken je de hoofdpijn waar jij het meest last van hebt? Hopelijk heb je door het lezen van dit artikel meer inzicht gekregen in de verschillende soorten hoofdpijn en weet je nu welke stappen je kan ondernemen naar een meer pijnvrij leven.