Zo maak je afvallen leuk

Zo maak je afvallen leuk

Afvallen leuk? De meeste mensen vinden dit zeker niet het geval. Afvallen is moeilijk, het is hard werken. Doordat we er vaak zo negatief over denken, maken we het onszelf ook nog extra moeilijk. Het vooruitzicht om voor een langere tijd iets te doen wat je verschrikkelijk vindt, is niet bepaald motiverend. Maar het kan ook leuk zijn! Daarom geven we deze week enkele tips om afvallen leuk te maken.

Maak afvallen leuk met een spelletje

Wat jouw doel is om af te vallen, je kunt van afvallen een spelletje maken. Dit betekent niet dat je het niet serieus neemt. In tegendeel zelfs. Het is juist een tactiek om gemotiveerd te blijven en vol te houden. Het is ook leuk om dit samen met anderen te doen.

Afvalbingo

Als spelletje kan je denken aan een afvalbingo. Je maakt alleen of samen met iemand anders een bingokaart. In elk vakje schrijf je een doel. Kleine doelen die je ene dag of week kunt bereiken. Een aantal mogelijkheden:

  • Een week lang 10.000 stappen zetten
  • Een dag zonder chocola
  • 3 dagen 500 gram groenten eten
  • Een RPM groepstraining volgen
  • 3x sporten in 1 week
  • Een lunchwandeling maken

Wees vooral creatief en bedenk doelen die bij jou passen. Waar de één een zwak heeft voor chocola, heet de ander dat bijvoorbeeld voor chips. Ieder heeft zijn of haar eigen uitdagingen.  Het is uiteraard wel de bedoeling dat je net als bij de gewone bingo iets kunt winnen. Ook dat bepaal je zelf of samen. Zorg ervoor dat de beloning groot genoeg is. Dat het iets is wat je echt wilt en waarvoor je wilt werken. Bij een te kleine beloning loop je het risico halverwege te stoppen of zelfs de bingokaart te vergeten.

Afval adventskalender

Deze ken je vast nog wel van vroeger? De adventkalender met een chocolaatje achter elk deurtje. Iedere dag mocht je weer een deurtje open maken. Wat er bij jou achter de deurtjes zit, bepaal je zelf bij een afval adventskalender. Of je kunt je helemaal laten verrassen door het een ander te laten bepalen. Dat maakt het wel extra spannend! Uiteraard moet je wel de beloning verdienen.

Maak afvallen leuk in de keuken

Een veel gehoorde reden om niet te willen afvallen, is dat mensen nu eenmaal van lekker eten houden. Maar afvallen betekent niet dat je niet lekker mag eten. Het is een van de grootste misverstanden dat je niets lekkers meer mag eten. Voor sommige mensen is het ook een makkelijk excuus om niet te gaan afvallen.

Gebruik jouw wens om af te vallen juist als excuus om lekkere gerechten te koken en bakken. Duik bijvoorbeeld op de zondag de keuken in om een gezonde cake te maken, zodat je die week iedere dag wat lekkers kunt eten.

Of koop een nieuw kookboek en probeer nieuwe recepten uit! Wie weet kom je erachter dat je meer gezonde dingen lekker vindt dan je dacht.

Maak afvallen leuk met kunst

Vaak leggen we direct veel nadruk op het afvallen. We beginnen en zijn er de gehele dag mee bezig. Door ook iets anders te creëren leiden we die aandacht af van het afvallen. Hierdoor maken we van het afvallen een positief, creatief proces. Iets waar je controle over hebt en waar je iets moois van kunt maken.

Maak bijvoorbeeld een fotocollage. Of hou een dagboek bij om over je ervaringen te schrijven. Een mooie herinnering aan een periode waarin je aan jezelf werkte.

Heb je zelf ook nog tips om afvallen leuk te maken? Of wil je jouw ervaringen delen? Laat het ons weten op onze socials.