Zitten er vitamines in vlees?

Zitten er vitamines in vlees?

Vlees eten we vooral voor de eiwitten. Om voldoende vitamines binnen te krijgen moet je vooral elke dag 300 gram groenten en 2 a 3 stukken fruit eten. Maar de werkelijkheid is niet zo zwart-wit. Er zit namelijk ook vitamines in vlees. Ontdek in dit artikel welke bijdrage vlees kan leveren in je vitaminebehoefte.

Een overzicht van vitamines in vlees

Per vitamine kijken we even of vlees een goede bron kan zijn. Het is niet alleen belangrijk of er vitamines in zitten, maar ook hoeveel bijdragen aan de aanbevolen dagelijks hoeveelheid (ADH).

Vitamines A

Vitamine A is erg interessant omdat er twee verschillende vormen van zijn. In plantaardige bronnen zitten carotenoïden. Deze zijn bekend onder de naam provitamine A, het is een voorloper welke omgezet kan worden in vitamine A.

In dierlijke producten zit retinol, de bruikbare vorm van vitamine A. Dit is op zich dus beter. Maar helaas zal je in je steak GEEN vitamine A vinden. Vitamine A vind je wel in andere dierlijke producten zoals:

 • Rundslever: 100 gram levert 338% ADH!
 • Makreel: 250 ug per 100 gram (28% ADH)
 • Tonijn: 757 ug per 100 gram (84% ADH)

B-vitamines in vlees

Voor de B-vitamines is vlees wel een goede bron. Zowel het eten van gevogelte als biefstuk helpt je voorzien in je dagelijkse vitamine B behoefte.

100 gram kippenborst levert:

 • 67% van de ADH vitamine B3 per dag
 • 36% van de ADH vitamine B6 per dag
 • 24% van de ADH vitamines B12 per dag

100 gram magere biefstuk levert:

 • 39% van de ADH vitamines B6 per dag
 • 33% van de ADH vitamines B3 per dag
 • 21% van de ADH vitamine B12 per dag

Vitamine C in vlees

Vitamine C is een wateroplosbare vitamine die je niet terugvindt in vlees. Maar dat wil niet zeggen dat citrusvruchten de enige bron zijn. Dierlijke producten zoals lever bevatten ook vitamine C.

In 100 gram kippenlever bijvoorbeeld zit 18 mg, dit is helaas nog steeds minder dan de helft van een sinaasappel van 100 gram. Deze bevat namelijk 53 mg vitamine C. Toch maar focussen op fruit dus.

Vitamine D

Vitamine D is een vet oplosbare vitamine die hier en daar wel in vlees te vinden is, maar niet in grote hoeveelheden. In 100 gram steak vind je ongeveer 3-6 IU. In 100 gram kip is dit ongeveer 2 IU. De uitblinker is echter varken met 53 IU per 100 gram.

Deze hoeveelheden zijn echter niet echt significant. Dagelijks hebben we ongeveer 1000-3000 IU nodig. Afhankelijk van je leeftijd en de tijd die je dagelijks in de zon doorbrengt, is het aan te raden om een dagelijkse supplement te nemen van ongeveer 400 IU.

Vitamine E

Vitamine E is de verzamelnaam van een groepje vet oplosbare antioxidanten. Antioxidanten beschermen het lichaam tegen oxidatieve schade die ontstaat bij alle lichaamsprocessen, te veel zon, slechte voeding en roken.

Vlees bevat wel wat vitamine E, maar het is niet veel. 100 gram rundvlees lever 0,42 mg en 100 gram kip 1,2 mg, wat ongeveer 12% is van je ADH.

Voor vitamine E kan je beter amandelen eten. Een handjevol amandelen van slechts 30 gram levert al 37% van je ADH.

Vitamine K in vlees en dierlijke producten

Tot slot is er nog vitamine K, welke net als vitamine A in twee vormen bestaat. Vitamine K1 is afkomstig uit plantaardige bronnen en krijgen we meestal makkelijk genoeg van binnen. Enkele bronnen zijn bijvoorbeeld broccoli en bloemkool. Vitamine K2 is een actievere vorm en komt voor in gefermenteerde groenten en dierlijke producten.

 • Kippendij: 60 ug per 100 gram (50% ADH)
 • Varken: 69 ug per 100 gram (57% ADH)

Een andere goede dierlijke bron is rundlever; 106 ug per 100 gram (88% ADH). Boerenkool echter bevat per 100 gram 817 ug!! Dat is zomaar 681% van je ADH.

We kunnen dus samenvatten dat er wel degelijk vitamines in vlees zitten, maar dat je voor een compleet pakket aan gezonde voedingsstoffen ook andere dierlijke en plantaardige voedingsmiddelen zal moeten eten.