Zijn zonnebloempitten gezond?

Zijn zonnebloempitten gezond?

Zonnebloempitten zijn erg populair. Je kan ze op verschillende manieren eten, zoals in salade of granola. Zonnebloempitten zijn zelfs vrij goedkoop tegenover sommige andere zaden en noten. Maar zijn zonnebloempitten wel echt gezond? Of voegt dit zaad maar weinig toe aan ons dieet?

Wat maakt zonnebloempitten gezond?

Zonnebloempitten zijn echt wel gezond. Ze zitten boordevol goede stoffen die jouw lichaam ondersteunen.

Gezonde vetten

Net als in de meeste andere noten en zaden bevatten zonnebloempitten voornamelijk meervoudig onverzadigde vetten, de goede soort dus. Gezonde vetten dragen bij aan een gezond hart en sterke bloedvaten. Vetten zijn ook belangrijk voor de opbouw van elke lichaamscel en de aanmaak van je hormonen.

Vezels

De pitten bevatten ongeveer 9 gram vezels per 100 gram. Het voedingscentrum raadt ongeveer 30 gram vezels per dag aan, dus met een handjevol zaden in je salade haal je zo je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Vezels zijn natuurlijk erg belangrijk voor een gezonde darmflora en een verzadigd gevoel.

Een kleine hoeveelheid zonnebloempitten als topping bij je lunch of als snack geeft je stabiele energie en helpt je de dag door te komen zonder vervelende cravings.

Anti-oxidanten

Zonnebloempitten bevatten veel vitamine E en Selenium, twee micronutriënten met een anti-oxidatieve werking. Met slechts 60 gram zonnebloempitten per dag haal je al de ADH voor vitamine E.

Selenium staat er onder andere voor bekend om DNA-schade te herstellen. DNA-schade kan je bijvoorbeeld oplopen door te lang in de zon te zitten. En dat nu net zonnebloemen je hierbij beschermen! Je DNA beschermen is levensbelangrijk en helpt ter preventie van (huid)kanker.

Magnesium

Zonnebloempitjes bevatten ook een van de belangrijkste mineralen van het lichaam, namelijk magnesium. Magnesium is echt een onmisbaar mineraal in het lichaam. Het helpt namelijk bij het samentrekken en ontspannen van spieren. Het is betrokken bij de energiestofwisseling en het helpt je ook om stress aan te kunnen.

Cholesterolverlagend

De plantenstoffen in zonnebloempitten noemen we ook fytosterolen. Ze helpen je lichaam om de slechte cholesterol te verlagen. Er is natuurlijk niet echt goede en slechte cholesterol. Ze hebben beide belangrijke functies. Het gaat echter om de balans van beide en de reden waarom deze verstoord is. Maar zonnebloempitten zorgen dus op hun unieke manier voor een betere balans in je cholesterollevels.

Een beter geheugen

Zonnebloempitten bevatten net als eieren choline, een stofje dat belangrijk is voor ons geheugen. Het lichaam zit erg complex in elkaar, maar choline kan een bijdrage leveren aan het voorkomen van aandoeningen zoals dementie.

Hoeveel zonnebloempitten per dag zijn gezond?

Omdat zonnebloempitten gezond zijn mag je er eigenlijk zoveel van eten als je wilt. Maar te veel van iets is nooit goed. Per 100 gram bevatten zonnebloempitten 549 kcal, dus als je wilt afvallen moet je niet overdrijven. Maximaal een handjevol is in dit geval perfect.

De onverzadigde vetten in zonnebloempitten zijn omega-6 vetzuren. Dit zijn op zich gezonde vetten, echter is dat we in ons dieet eigenlijk al te veel omega-6 vetzuren innemen ten opzichte van Omega-3 vetzuren. Een slechte balans tussen deze is ontstekingsbevorderend.

Je zou hierdoor kunnen overwegen om minder of geen zonnebloempitten te eten. Maar de voordelen wegen sterk op tegen dit nadeel. Dus dat handjevol pitten is nog steeds prima. Wat echter niet aan te raden is, is om zonnebloemolie te gebruiken. De hoeveelheid omega-6 vetzuren in zonnebloemolie is wel zodanig groot dat het je balans kan verstoren.

Een goede afwisseling met andere zaden zoals lijnzaad en chiazaad zorgt ook voor een betere omega-3/omega-6 balans.

Hoe kan je zonnebloempitten gebruiken?

Zonnebloempitten zijn in diverse gerechten te gebruiken. Hou dat handjevol alvast klaar en gebruik het bijvoorbeeld:

  • Zo als snack, al dan niet gezouten.
  • Als onderdeel van een oersterke granola
  • Als topping op kwark of pompoensoep
  • In een gezonde salade
  • In een home-made mueslireep
  • In een zadenbrood

Zonnebloempitten zijn dus gewoon erg gezond en mag je naar hartenlust gebruiken. Maar omwille van de calorieën en de omega-6 vetzuren is het wel goed om niet te overdrijven en af te wisselen met andere zaden zoals lijnzaad en chiazaad.