
Zelf kombucha maken
Kombucha is een gefermenteerd drankje dat erg goed is voor je darmflora. Tegenwoordig kan je kombucha bestellen in allerlei smaakjes op een zonnig terras van een hip tentje. En ook de meeste supermarkten beiden kombucha aan in het koelvak Maar je kunt het zelf ook gemakkelijk maken. Het kost eigenlijk erg weinig moeite en net als bij bier of wijn, kan je je eigen favoriete formule creëren.
Wat is kombucha eigenlijk?
Kombucha zou ergens zijn oorsprong in het Oosten hebben en werd vroeger zelfs de onsterfelijkheidsdrank genoemd. Tot op heden zijn helaas alle pogingen mislukt, maar het heeft zeker wel gezondheidsvoordelen. Zoals bijvoorbeeld de volgende:
- Stimulering van een gezonde darmflora
- Betere vertering dankzij de organische zuren
- Ontgiftende werking dankzij gluconzuur
- Verhoogd mentaal welzijn en sterker immuunsysteem dankzij de B-vitamines, vitamine C en het effect op de darmen
- Antibacteriële effect tegen E.Coli, salmonella, campylobacter jejuni en stagulokokken.
Hoe maak je kombucha?
De basis die nodig is om kombucha te maken is groene of zwarte thee, suiker en een startercultuur. De startercultuur dient om de suiker te fermenteren, en dus om te zetten in allerlei gezonde zuren en gezonde bacteriën. De startercultuur van kombucha ziet er een beetje eigenaardig uit. Het is een soort ronde zwam in de vorm van een dikke pannenkoek. De officiële benaming is SCOBY (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast),
Benodigdheden:
- 1 SCOBY zwam en een beetje brouwsel
(nog niet eerder gemaakt? Vraag het dan aan een ander) - 200 gram bio ruwe rietsuiker
- 2 liter bronwater
- 6 bio groene theezakjes
- Grote glazen pot, een kaasdoek en een rekker om het doek te bevestigen
Voorbereidingsproces:
- Was je handen
- Breng vervolgens 500 ml water aan de kook
- Zet het vuur vervolgens uit.
- Laat de 6 theezakjes er 15 minuten in trekken. Verwijder deze daarna weer.
- Voeg de 200 gram ruwe rietsuiker toe en roer deze goed door tot de suiker helemaal is opgelost. Opgelet! Doe dit met een houten spatel!
- Voeg vervolgens 1,50 liter water toe.
- Controleer of de temperatuur niet te warm meer is.
- Voeg dit geheel toe aan je SCOBY zwam die nog in een bodempje van je vorige brouwsel zwemt. Dit is belangrijk in verband met de zuurtegraad.
- Dek de glazen pot af met kaasdoek en rekker
De fermentatie
- Zet de pot vervolgens weg in het donker en op kamertemperatuur voor 10 tot 14 dagen.
- Proef er een beetje van. Indien je nog te veel suiker proeft, laat de pot dan nog een aantal dagen staan. Want door het fermentatieproces zou alle suiker moeten verdwijnen. Kombucha die klaar is, heeft een frisse en licht zurige smaak.
- Indien je tevreden bent over de smaak, giet de kombucha dan uit, door een zeef, in een glazen fles en zet deze in de koelkast.
De SCOBY die achterblijft met een bodempje kombache kan je:
- Onmiddellijk of binnen een paar dagen opnieuw gebruiken voor een nieuwe batch
- Invriezen voor een later moment
Je kan ook allerlei extra smaken toevoegen zoals bijvoorbeeld citroen, kurkuma of gember. We horen ook vaak dat er een tweede fermentatieproces wordt toegepast. Dit is eigenlijk niet nodig. Zodra je het eenmaal gedaan hebt, zul je merken dat kombucha maken erg eenvoudig is. Doordat je kan experimenteren met de smaak, blijft het altijd een uitdaging om de ultieme batch te creëren.