Wat zijn spierknopen?

Wat zijn spierknopen?

Spierknopen zijn vervelend. Ze zorgen voor bewegingsbeperking en pijn, waardoor je genoodzaakt bent om je sportactiviteiten te minderen of zelfs tijdelijk te stoppen. Gelukkig is het geen onoverkomelijk probleem. De oorzaak en symptomen van spierknopen zijn bekend en er zijn verschillende behandelingsmethodes om snel van de klachten af te komen.

Spierknopen, ook wel triggerpoints genoemd, zijn eigenlijk een lokale verkramping in je spier. Je spier bestaat uit verschillende spiervezels die opgebouwd zijn uit sarcomeren. Wanneer een aantal van deze sarcomeren in kramp gaan en niet meer kunnen ontspannen, voelt het alsof er een knoop in je spieren zit, ter grootte van een erwt of groter. Deze lokale verdikking zorgt helaas voor weinig doorbloeding, waardoor de knoop bij de genoodzaakte rust of juist onvoldoende rust lastig herstelt of zelfs verergert. Ingewikkeld dus.

Hoe ontstaan spierknopen?

Spierknopen ontstaan door acute of chronische overbelaste spieren. De oorzaak kan dus zowel een heel zware krachttraining zijn als een slechte houding achter je computer. Vaak is ook stress een grote boosdoener. Bij stress spannen we onbewust onze spieren, vaak de nekspieren, continue aan. Hierdoor zal de spier uiteindelijk verkrampen en kunnen er spierkopen ontstaan.

Overbelaste spieren ontstaan sneller bij een verkeerde houding. Dat kan ook komen door een beenlengteverschil of een bekkenscheefstand. Deze verlagen de belastbaarheid van je lichaam en je spieren.

Symptomen en gevolgen van spierknopen

Als je last hebt van spierknopen, zijn de eerste symptomen vaak een gespannen gevoel in de spier en spierpijn, die maar niet weggaat. Omdat de spier op spanning staat, verlies je bewegingsvrijheid in het gewricht waar die aan vast zit of naar toe leidt. Dit kan weer resulteren klachten elders in het lichaam.

Een spier die deels verkrampt is en continue “aan” staat, zal geen optimale kracht meer kunnen leveren. Indien je je activiteiten niet terugschroeft, heb je dus een nog grotere kans op nog meer overbelasting en nog meer spierknopen in dezelfde spier. Op langere termijn kunnen er ook aanhechtingsproblemen en ontstekingen ontstaan, zoals een tenniselleboog.

Hoe voorkom ik spierknopen?

Voorkomen is altijd beter dan genezen. De belangrijkste maatregelen die je kunt nemen zijn:

  • Doe een warming up en bouw je trainingen rustig op. Spieren versterken is belangrijk, maar als je dit te snel wilt doen, werk je juist blessures in de hand. Na je training neem je de tijd voor doorbloeding en stretch oefeningen.
  • Zorg voor voldoende herstel door goed te slapen en op tijd een rustdag of –week in te lassen.
  • Neem ook voldoende beweegpauzes bij lang stil zitten. Sta bijvoorbeeld minstens elke 45 minuten even op om wat te bewegen. Ook als je vaak sport, kan je op rustdagen best af en toe wat rustig bewegen.
  • Drink voldoende water en vermijd uitdrogende voedingsmiddelen zoals alcohol, suiker en fastfood.
  • Verbeter je lichaamshouding. Een lichaam dat biomechanisch in balans is, kan veel meer weerstand aan en raakt dus ook minder snel overbelast.
  • Zorg voor een sterke core (rug-buik-taille) want zonder dat spier corset zak je sowieso in elkaar.

Wat kan ik doen tegen spierknopen?

Spierknopen geheel vermijden is helaas niet altijd mogelijk. Er zijn gelukkig wel een aantal vrij eenvoudige behandelmethodes, die je zelf kunt toepassen. Belangrijk is wel om bij voortdurend ongemak en zeker bij pijn om een ervaren fysiotherapeut te raadplegen. Hieronder een aantal van deze behandelingsmethodes:

  • Rust
    Een overbelaste spier moet rusten. Sla eens een training over, beweeg losjes en ga op tijd naar bed en zorg voor een actief herstel.
  • Stretchen
    Licht stretchen helpt de spieren om te ontspannen, maar overdrijf niet! Te hard stretchen van een verzwakte spier kan juist ook gevaarlijk zijn zeker bij koude spieren.
  • Warmte
    Voor een betere doorbloeding is warmte belangrijk. Kleed je goed aan, neem een warmte bad / douche of ga eens naar de sauna.
  • Deep tissue massage
    De spier laten masseren door een ervaren fysiotherapeut is zeker een aanrader. Ook heeft de fysiotherapeut de juiste technieken om specifiek op triggerpoints te werken. Soms is één behandeling al voldoende maar vaak zijn er een aantal opeenvolgende  behandelingen nodig. Overleg dit met de fysiotherapeut.
  • Dry Needling
    Dit is een behandelingsmethode waarbij een fysiotherapeut een droge accupunctuurnaald in de spierknopen prikt, waardoor deze snel maar wel langdurig ontspannen.

Denk je last te hebben van een dergelijke spierknoop? Of wil je gewoon meer informatie of je eventueel laten begeleiden bij het trainen? Laat je dan informeren door de fysiotherapeut van “Zana Sport en Fysio” in onze sportschool. Bel voor een gratis informatieve afspraak . Elders op onze site vind je meer informatie hierover.