Wat zijn kruiden en specerijen?

Wat zijn kruiden en specerijen?

Kruiden en specerijen bestaan uit vermalen bladeren, wortels, bloemknoppen, stengels, vruchtdelen of zaden van een plant. Deze extracten geven smaak en geur aan voedsel. Er bestaan ook veel samengestelde kruidenmengsels, zoals kerrie en Provençaalse kruiden. Het verschil tussen kruiden en specerijen is dat kruiden vaak afkomstig zijn uit landen met een gematigd klimaat.

Hoe gebruik je de kruiden en specerijen?

Koop het liefst verse kruiden; die werken het meest doeltreffend ter ondersteuning van het afvallen. Indien je lokale supermarkt ze niet heeft, koop ze dan op de markt, bij een toko of natuurwinkel, of online.

1. Komijnzaad
Het ijzer in komijnzaad zorgt voor meer energie zodat je ook meer vet verbrandt. Het zorgt voor een goede spijsvertering en werkt ontstekingsremmend en ontgiftend.

2. Kaneel
Stimuleert de vetverbranding en verlaagt de bloedsuikerspiegel omdat je minder insuline aanmaakt. Kaneel werkt ook krampstillend en is dus goed voor de darmen. Tevens helpt het de spieren om meer eiwitten aan te maken en dat is gunstig bij het sporten.

3. Cayennepeper
Ook wel rode peper of chilipeper genoemd. Stimuleert eveneens de vetverbranding en remt bovendien de eetlust. Zorgt tevens voor een goede stoelgang en geeft energie.

4. Gember
Werkt goed voor de spijsvertering en de verbranding van calorieën. Het werkt ontgiftend en helpt dus tegen darmklachten zoals diarree.

5. Oregano
Eveneens goed voor de spijsvertering.

6. Kurkuma
Ook wel geelwortel of koenjit genoemd. Werkt zuiverend, brengt je stofwisseling in balans en verwijdert schadelijke stoffen uit de lever.

7. Mosterdzaad
Activeert het metabolisme (de stofwisseling). Je kunt zelf allerlei soorten mosterd maken.
De volgende kruiden en specerijen hebben tevens een goede invloed op de spijsvertering, stimuleren de vetverbranding en verminderen het hongergevoel.

8. Peterselie
Je kunt er ook op kauwen; dit werkt goed voor een frisse adem.

9. Venkelzaad
Heeft een vochtafdrijvende werking.

10. Munt
Geeft ook een verzadigd gevoel na de maaltijd.

Tot slot

Uiteraard hebben bovenstaande kruiden en specerijen nog een heleboel andere heilzame eigenschappen, die rede te meer geven om ze met regelmaat te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan de geneeskrachtige werking met betrekking tot de organen (lever, nieren, blaas), de huid, de keel en genezing van bijvoorbeeld wonden.

Neem nooit een te hoge dosis van bepaalde kruiden of specerijen. Dit kan een ongewenst effect hebben. Je kunt bijvoorbeeld last van je maag of een hoge bloeddruk krijgen. En tijdens de zwangerschap is het gebruik van bepaalde kruiden (zoals kaneel) af te raden in verband met het effect op de ongeboren vrucht.