Wat vertelt je hartslag in rust over je fitheid en gezondheid?

Wat vertelt je hartslag in rust over je fitheid en gezondheid?

Je hartslag in rust is makkelijk te meten en verbergt een schat aan informatie over je fitheid en gezondheid. Ontdek waarom het zinvol is om je rusthartslag te kennen en hoe je een verandering in rusthartslag kan interpreteren.

Hoe meet je je hartslag in rust?

Je hartslag in rust meet je in de ochtend, ook wel de ochtendpols genoemd. Zodra je wakker bent, neem je rustig je horloge en tel je het aantal hartslagen in een minuut. Zo simpel is het. Voor een optimaal resultaat kan je dit twee maal herhalen en de laagste waarde noteren.

Een normale hartslag voor een volwassenen persoon – in rust – is ongeveer 60 slagen. Ben je erg sportief, dan kan dit zelfs dalen tot zo’n 50 slagen. Sommige topsporters hebben een echt sporthart en hebben een ochtendpols van 35 slagen per minuut. Dit is echter niet iets wat je moet nastreven, omdat de kans op een ongezonde hartafwijking ook groter wordt.

Hoe interpreteer je je hartslag in rust?

Voor een goede interpretatie van je hartslag in rust is het belangrijk dat je deze dagelijks meet. Het is namelijk niet zozeer de absolute, maar vooral de relatieve waarde die erg interessant is. Indien je hartslag hoger of lager is dan normaal, dan vertelt dit iets… maar wat?

Je stresslevel

Een hogere rusthartslag kan betekenen dat je onder spanning staat. Indien je rustig in bed ligt of op een stoel zit en je hartslag is onnodig hoog, dan ervaar je mogelijk veel stress.

Een extra manier om te weten of stress de oorzaak is, is het meten van je hartslagvariabiliteit (HRV). Een hoge HRV betekent een relaxed lichaam. Een lagere HRV betekent dat je in de fight or flight modus zit.

Vermoeidheid

Een hogere hartslag in rust kan betekenen dat je vermoeid bent. Na een zware fysieke inspanning heeft je lichaam soms meerdere dagen nodig om te recupereren. Het afvoeren van afvalstoffen en het bouwen van nieuwe cellen wordt versneld door een iets hogere hartslag.

Dit hoeft dus niets erg te betekenen. Maar als je hartslag in rust niet meer daalt gedurende meerdere weken, dan is het tijd om wat gas terug te nemen.

Ziekte

Hetzelfde geldt voor ziekte. Indien je lichaam aan het vechten is tegen een virus of bacterie, dan zal een hogere hartslag gebruikt worden om de soldaten van je immuunsysteem ter plaatse te brengen. Om sneller te recupereren kan je daarom best wat rustiger aan doen en je lichaam de tijd geven om te herstellen.

Je hydratatieniveau

Een hogere hartslag in rust kan ook betekenen dat je niet goed gehydrateerd bent. Indien je te weinig drinkt, wordt je bloed meer stroperig. Hierdoor zal je hart harder moeten pompen om dezelfde hoeveelheid bloed en zuurstof rond te brengen in het lichaam. Dat is een van de redenen waarom voldoende drinken zo belangrijk is voor je energie.

Je conditie

Een lagere rusthartslag betekent in sommige gevallen dat je conditie verbetert. Een betere conditie betekent namelijk meer bloedvaten, meer rode bloedcellen en een efficiënter energiemetabolisme in de cellen. Hierdoor heb je juist minder bloed nodig om eenzelfde hoeveelheid zuurstof rond te brengen. Je hartslag in rust zal dus trager zijn.

Je recuperatievermogen

Je kan ook je hartslag in rust overdag meten na een fysieke inspanning. Hoe sneller je hartslag na een bepaalde inspanning weer daalt, hoe beter je recuperatievermogen. Het zegt wat over de algemene fitheid van je lichaam. Om deze maatstaf te gebruiken is het wel best om eenzelfde protocol te gebruiken dat je bijvoorbeeld iedere maand eens test.

Je hartslag in rust kan je dus veel vertellen, maar het is enkel door dagelijks je ochtendpols te nemen en kritisch naar jezelf te kijken dat je kan achterhalen wat dit precies betekent.