Wat is spierpijn?

Wat is spierpijn?

Vorige week kon je hier lezen over “Geen spierpijn, geen resultaat“. Deze keer leggen wij je uit wat spierpijn nu eigenlijk is en hoe lang je last kunt hebben van spierpijn.

Je moet je beseffen dat spieren niet groeien in de sportschool zelf, maar op momenten dat ze aan het herstellen zijn van de inspanning (die je hebt gedaan in de sportschool). Na zware inspanning bereidt de spier zich voor op een volgende training door scheurtjes te repareren en de spier sterker te maken. Na flinke spierpijn kan je lichaam een volgende keer een zwaardere training aan. Om spiermassa op te bouwen, zal je elke keer wat zwaarder moeten trainen. Om deze reden adviseren onze fitness coaches om na een aantal weken altijd je trainingsschema aan te passen.

Spierpijn heb je in principe in twee gradaties. De onschadelijke variant is spierpijn als gevolg van een goede training. Je voelt daarbij lichtelijke pijn in de spier, maar het is niet echt storend. Je voelt je sterk en kijkt uit naar de volgende training in onze fitnessruimte of groepstraining in een van onze zalen beneden.

De tweede variant kan echter wel erg storend en pijnlijk zijn. De spier is dan dusdanig beschadigd dat simpele dingen zoals opstaan of een trap op lopen de grootste moeite kosten. Deze variant zie je vaak als je geruime tijd niet hebt kunnen trainen en meteen weer begint met te zware gewichten. Het is niet erg als dit een keer gebeurt, als je genoeg hersteltijd neemt. Maar maak er zeker geen gewoonte van!

Hoe lang kan je last hebben van spierpijn

Er is geen concreet antwoord op de vraag hoe lang je last kunt hebben van spierpijn. Het hangt immers van allerlei factoren af.

Ten eerste is het natuurlijk de vraag hoe zeer je de spier beschadigd hebt en hoeveel deze dus moet herstellen. Hoe zwaarder de inspanning die je hebt geleverd, hoe langer de spierpijn aan zal houden. Daarnaast ligt het ook aan hoe goed je spieren de kans krijgen om te herstellen. In een volgend bericht zullen wij een aantal tips geven voor het verhelpen van spierpijn. Als je dit opvolgt, herstellen de spieren sneller dan wanneer je dat niet doet.

Tot slot is het persoonsgebonden. Ieder lichaam is uniek en dus herstelt ieder lichaam ook op zijn/haar eigen tempo. Vaak duurt spierpijn zo’n twee of drie dagen, waarbij de tweede dag dan het zwaarst zal zijn.