Wat is een goede hartslag tijdens het sporten?

Wat is een goede hartslag tijdens het sporten?

Met name tijdens trainen op de cardio apparaten, zie je vaak sporters met een hartslagmeter om. Bij veel cardio apparaten zie je zelfs een ingebouwde hartslag-sensor. Een goede hartslag tijdens het sporten is een factor om rekening mee te houden. Maar wat is de beste hartslag tijdens het sporten? Zo hoog mogelijk..? Ergens in die beroemde vetverbrandingszone? Of geen van beide? In het bericht van vandaag leggen we het een en ander aan je uit.

Hoe meet jij je hartslag?

Hoe meet jij je hartslag eigenlijk? Daar heb je in principe geen hartslag meter voor nodig. Een klok met een secondewijzer is voldoende. Druk vinger tegen je slagader in je pols en tel gedurende een minuut het aantal slagen. Door dit te doen, weet je je hartslag per minuut. Dit is allemaal natuurlijk wat lastiger tijdens het hardlopen bijvoorbeeld. Dan kan een hartslagmeter wel een handige hulpmiddel zijn.

Wat is een gezonde hartslag in rust?

Even voor de duidelijkheid, er bestaat niet zoiets als dé gezonde hartslag. De snelheid waarmee je hart klopt wordt namelijk door heel wat verschillende factoren beïnvloed. Leeftijd is daarvan de belangrijkste, maar ook het geslacht speelt een rol. Langdurig gestrest zijn of een ongezonde leefstijl hebben versnelt daarnaast ook je hartslag.

Bij volwassenen ligt de rust hartslag gemiddeld tussen de 60 en de 80 slagen per minuut. Bij vrouwen kan dit zelfs iets sneller zijn dan bij mannen: respectievelijk 76 tegenover 88 slagen per minuut. Als je slaapt zakt de hartslag overigens flink, naar zo ongeveer 50 slagen per minuut.

De maximale hartslag bepalen

Bij het sporten – al is het slechts matig intensief bewegen – versnelt je hartslag. Je spieren hebben namelijk meer zuurstof nodig, dus je hart moet meer bloed door je lichaam pompen. Hoe intensiever de activiteit, hoe sneller je hart gaat kloppen. Er zit wel een maximum aan de frequentie van je hartslag. Die bovengrens daalt naarmate je ouder wordt, doordat je hart steeds iets trager gaat kloppen en ook minder aan kan. Het hart is ook een spier en je kunt best proberen in shape te blijven, maar er valt niet echt tegen een daling op te trainen. Dit is overigens ook nergens voor nodig.

Een goede hartslag tijdens het sporten

De beste hartslag tijdens het sporten is lager dan de maximale hartslag! Dat maximum kun je namelijk niet lang volhouden. Daarnaast is het ook ongezond uitputtend om dat wel te proberen. In plaats daarvan kun je je hartslag het beste tussen de 60% en de 80% van de maximale hartslag houden. Belangrijk om te melden is wel hoe hoger je hartslag is, hoe meer calorieën je verbrandt.

Voor het vet verbranden is het belangrijk dat je hartslag op een gematigde snelheid moet blijven, zo ongeveer 60%. Je lichaam haalt nooit alle benodigde energie uit lichaamsvet: een deel komt ook uit koolhydraten, in je spieren opgeslagen als glycogeen. In de – zogeheten – vetverbrandingszone verbruik je relatief meer vet en minder koolhydraten ten opzichte van trainen op een hogere hartslag en je houdt het veel langer vol.

Let wel op dat je niet te lang te intensief gaat sporten! Wat de hartslag zelf betreft, is intensief trainen vaak de beste optie. Wel moet  je daarbij opletten dat je het niet overdrijft. Het is op lange termijn ook niet gezond voor je hart zelf.!

Als je erg lang erg intensief traint, komt het stresshormoon cortisol vrij, dat juist zorgt dat je meer vet vasthoudt. Beperk krachttrainingen en intensieve cardiotrainingen dus tot maximaal een uur. Rustige cardiotraining met een lage hartslag kan eventueel wel weer wat langer.

Heb je nog vragen? Stel deze gerust aan een van onze fitness coaches!