Wat is de beste voeding om af te vallen?

Wat is de beste voeding om af te vallen?

Tijdens gesprekken horen we vaak wel de vraag: “Wat moet ik eten om af te vallen?”. Er is zoveel informatie hierover te vinden, dat je niet meer weet wat je nu wel of niet moet aanhouden. Gelukkig hoeft het allemaal niet zo ingewikkeld te zijn. In dit bericht geven wij een beknopt antwoord op de vraag: “Wat is de beste voeding om af te vallen?”.

Wat is voeding om af te vallen?

Er bestaat niet één voedingsmiddel waarmee je gegarandeerd gewicht verliest. Je gewicht hangt af van het aantal kilocalorieën dat je in totaal binnenkrijgt. Is dat teveel, dan kom je aan. Ligt het juist lager dan je verbruik, dan kan je afvallen.

De beste voeding om af te vallen is dus voeding die je helpt om te veel te eten. Voeding die je goed vult en niet al te veel calorieën levert. Zo behoud je eenvoudiger een calorietekort en kan je dus afvallen. Maar wat moet ik dan precies eten om af te vallen? Over welke voedingsmiddelen hebben we het hier over? We geven 7 overzichtelijke richtlijnen:

Groente

Meer groente is eigenlijk altijd wel beter. Groente heeft een aantal voordelen. Het bevat enorm veel vitamines en mineralen, het levert heel weinig calorieën het vult behoorlijk dankzij de vele vezels. Samen maakt dat groente de ideale dieetvoeding is

Natuurlijk betekent dit niet je alleen maar groente mag eten. Sterker nog, je hebt je voedingsstoffen uit koolhydraten, eiwitten en vetten ook nodig. Eet wel bij zoveel mogelijk maaltijden wat groenten.

Volkoren producten

Vezels zorgen ervoor dat je je langer verzadigd voelt na een maaltijd. Dat helpt je om het totale aantal calorieën dat je eet omlaag te brengen. Vezels zijn daarnaast ook essentieel voor de gezondheid van je darmen en darmflora.

Groente levert veel vezels, maar er is meer dat je kunt doen. Een belangrijke stap is om zoveel mogelijk voor volkoren producten te kiezen, zoals volkoren brood, wraps en crackers. Volkoren varianten vullen beter en verminderen je after-dinnerdip.

(Magere) eiwitten

Eiwitten hebben verschillende voordelen. Allemaal helpen ze bij vetverlies. Zo activeren eiwitten enzymen die je het gevoel geven dat je vol zit. Je eet daardoor snel minder en wordt het makkelijker om dat calorietekort vast te houden. Daarnaast verbrand je meer calorieën bij het verteren van eiwitten dan bijvoorbeeld van koolhydraten.

Eiwitten helpen je tevens ook bij het spierweefsel opbouwen. Omdat spierweefsel meer calorieën verbrand dan vet, versnelt dit de stofwisseling.

Magere eiwitten leveren overigens wel minder calorieën. Denk dan bijvoorbeeld aan wit vlees, magere zuiver, magere vis, eieren, peulvruchten en soja. Volkoren granen leveren tevens aardig wat eiwit.

Gezonde vetten

Vetten als voeding om af te vallen? Het klinkt misschien raar, maar ook vetten zorgen voor een verzadig gevoel na de maaltijd. Gezonde vetten heb je sowieso nodig om je brein gezond te houden, voedingsstoffen op te nemen en hormonen te produceren. Wel is verstandig om niet al te veel vetten te eten. Gezonde vetten zitten bijvoorbeeld in noten, plantaardige olie en vette vis.

Onbewerkt voeding

Voor alles geldt; kies liever voor producten die zo min mogelijk bewerkt zijn. Meestal is het namelijk zo dat bewerkingen vaak allerlei ongezonde extra ingrediënten worden toegevoegd, zoals suikers.

Dus kies niet gepaneerde kip, maar gewoon naturel kipfilet. Geen aardappeltjes met kruidenlaagje, maar simpele aardappels die je zelf op smaak brengt.

Water

Technisch gezien is water geen voeding, maar wel van groot belang om af te vallen. Water is essentieel voor goed functionerende organen. Daarnaast krijg je ook vaak meer honger als je te weinig drinkt. Je lichaam kan dorst verkeerd interpreteren als trek.

Vaak voel je je ook vermoeid en humeurig wanneer je te weinig gedronken hebt. Blijf dus gehydrateerd!

Wat je lekker vindt!

Ten slotte is de beste voeding om af te vallen… wat je lekker vindt! Dit lijkt misschien een beetje tegenintuïtief? De meeste diëten laten je toch juist producten eten die helemaal niet zo lekker zijn? Kortom: hou je niet van walnoten? Haal je gezonde vetten dan lekker ergens anders uit. Geen fan van bepaalde groentes? Er is keuze genoeg

Zorg dus dat je gezond eet, maar doe dat alleen met de producten die je wilt eten. Dat maakt diëten er een stuk leuker op.

Het juiste voedingspatroon om af te vallen

Kortom: wat moet je eten om af te vallen? Eigenlijk zijn er geen specifieke producten die je écht nodig hebt. Waar het om gaat is dat je een voedingspatroon vindt dat grotendeels aan de bovenstaande punten voldoet. Lukt dat, dan zul je zien dat je ‘vanzelf’ al een stuk minder calorieën binnenkrijgt!