Voordelen van koolhydraatarm ontbijt

Voordelen van koolhydraatarm ontbijt

Wat is het toch heerlijk om ’s ochtends op te staan met de geur van versgebakken brood. Of misschien ben je wel verlekkerd op je dagelijkse portie ontbijtgranen met fruit? Men zei altijd dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Door ’s ochtends je lege tank weer aan te vullen, voorzie je jezelf van de nodige energie. Hoe gezond deze ontbijtjes ook lijken, sommige mensen verkiezen juist een ontbijt zonder koolhydraten. Zij beweren juist dat minder koolhydraten meer energie opleveren. Vanwaar komt deze tegenstrijdigheid? Vandaag vertellen wij je enkele voordelen van een koolhydraatarm ontbijt.

Koolhydraatarm ontbijt, wat is dat?

Een koolhydraatarm ontbijt betekent vooral een ontbijt waarbij het aandeel koolhydraten erg klein is, ten opzichte van de hoeveelheid vetten en eiwitten. Het wil niet zeggen dat je helemaal geen koolhydraten mag eten zoals bij een keto dieet.

Koolhydraatrijke ontbijtjes zoals bijvoorbeeld een broodmaaltijd, ontbijtgranen, muesli, een donut of een stuk fruit.

Een koolhydraatarm ontbijt is bijvoorbeeld een gebakken boerenomelet, muesli op basis van noten en zaden of yoghurt of kwark met lepel notenpasta.

Voordelen van een koolhydraatarm ontbijt

Hoewel koolhydraten je veel energie kunnen opleveren is het niet altijd verstandig om deze meteen in de ochtend te nemen. De voorstanders van een koolhydraatrijk ontbijt zeggen dat het slim is om in de ochtend je spieren vol te tanken, maar deze strategie gaat een beetje kort door de bocht. Ontdek enkele redenen waarom een koolhydraatarm ontbijt goed voor je kan zijn.

Meer focus en energie

Koolhydraten worden erg snel opgenomen in het lichaam waardoor je bloedsuikerspiegel sterk beïnvloed wordt. Bij een grote hoeveelheid suikers zal de bijhorende dosis insuline die wordt geproduceerd zorgen voor een te grote daling van je bloedsuikerspiegel waardoor je je daarna juist meer moe en futloos voelt.

Met een koolhydraatarm ontbijt hou je je bloedsuikerspiegel stabiel en behoud je meer focus en energie.

Dit laatste heeft nog een andere reden. Koolhydraten geven je een goed gevoel door je te belonen met de productie van serotonine en dopamine. Daarom houden we zoveel van suikers. Wanneer je suikers eet, geef je je lichaam het signaal dat je eten hebt gevonden, waardoor de nood en motivatie om te bewegen verdwijnt. Het is een mechanisme dat voortkomt uit de tijd dat we jagers en verzamelaars waren. Je voelt je wel goed, dat is het leuke, maar je focus en energielevels dalen en maken plaats voor een gevoel van cocooning.

Minder cravings doorheen de dag

Het verhaal van de bloedsuikerspiegel is erg belangrijk. Door bij de start van de dag je bloedsuikerspiegel stabiel te houden vermijd je een rollercoaster van cravings en vreetbuien die je niet meer kan tegenhouden.

Een koolhydraatarm ontbijt is dus een investering in een gezond dieet gedurende de rest van de dag. Door je bloedsuiker en energielevels stabiel te houden is het niet alleen fysiek, maar ook mentaal veel makkelijker om de hele dag door gezondere keuzes te maken.

Meer vetverbranding bij een koolhydraatarm ontbijt

Je lichaam doet niet zomaar alles tegelijk, maar laat alternerend bepaalde systemen actief of passief zijn. Als je van bij de start van de dag koolhydraten eet, dan gaat het lichaam in de “anabole” stand. Dat wil zeggen dat er weefsels worden opgebouwd. Dat is handig als je spieren wil opbouwen, maar helaas worden ook de vetcellen mee gevuld.

Wie de hele dag door snackt zit dus ook de hele dag in deze anabole fase. Het tegenovergestelde is waar wanneer je lange tijd niet eet. Na een hele nacht geslapen te hebben zijn ‘s ochtends je koolhydraatvoorraden gedeeltelijk leeg en je bloedsuikerspiegel is gestabiliseerd. Dit is voor je lichaam de ideale situatie om vetten te verbranden.

Om deze vetverbranding te maximaliseren kan je intermittent fasting doen. Een tweede optie is om te kiezen voor een koolhydraatarm, en dus meer eiwitrijk ontbijt. Maar bij een koolhydraatrijk ontbijt doorbreek je deze vetverbranding en zullen je vetcellen juist weer gevuld worden.

Spaar je koolhydraten voor later

We eten met z’n allen gemiddeld veel te veel koolhydraten. En het is inderdaad soms zo moeilijk om nee te zeggen tegen heerlijke desserts zoals ijs, tiramisu of crème brûlée

Indien je weet dat je ‘s avonds niet zal kunnen weerstaan aan deze desserts of een heerlijke pasta, dan kan je dit een beetje strategisch compenseren door in de ochtend geen koolhydraten te eten.

Als je afvallen of op gewicht blijven puur op basis van calorieën bekijkt, telt immers enkel het totaal aantal calorieën per dag. Door een beetje creatief om te gaan met je dagelijkse hoeveelheid toegestane calorieën kan je blijven genieten van al dat lekkers en tegelijkertijd toch nog afvallen.

Je eet meer eiwitten

Als je minder koolhydraten eet, moet je wel wat anders eten en zo grijp je automatisch naar meer eiwitrijke ontbijtjes. En terwijl we van koolhydraten juist teveel eten, eten we vaak te weinig goede eiwitten.

Je boterham met jam of chocopasta inruilen voor een stevige omelet kan zo je dieet en je macro’s weer meer in balans brengen. In plaats van je lichaam suikers te geven die worden opgeslagen als vetten, geef je de bouwstenen voor meer spiermassa.