Vanaf welke leeftijd mag je naar de sportschool?

Vanaf welke leeftijd mag je naar de sportschool?

Regelmatig krijgen wij de vraag: Vanaf welke leeftijd mag je naar de sportschool? Deze vraag ontstaat door de toenemende interesse in sporten (fitness en/of groepstrainingen) onder jonge tieners. Reden genoeg om eens te bekijken vanaf welke leeftijd nu echt aan te raden is om te starten met sporten in de sportschool. Lees verder voor meer tips en hulp omtrent het sporten in de sportschool op jonge leeftijd.

Op welke leeftijd mag je naar de sportschool?

De leeftijd waarop tieners veilig kunnen beginnen met sporten in de sportschool is een belangrijke vraag voor zowel ouders als de jongeren zelf. Het antwoord op deze vraag kan variëren, maar over het algemeen wordt geadviseerd dat je pas vanaf de leeftijd van 14 tot 16 jaar naar de sportschool mag gaan. Gemiddeld dus vanaf 15 jaar.

Dit advies is gebaseerd op verschillende overwegingen, waaronder fysieke ontwikkeling, veiligheid en psychologische factoren. Wij hanteren de regel dat tieners vanaf 15 jaar welkom zijn.

Waarom wordt deze leeftijd geadviseerd?

Het is lastig om definitief uitsluitsel te vinden over waarom deze minimum leeftijd voor de sportschool wordt geadviseerd. Al met al komen we tot onderstaande regenen, waarom de minimale aangeraden leeftijd varieert van 14 tot 16 jaar.

Fysieke ontwikkeling

Jonge tieners bevinden zich in een zeer belangrijke fase van hun fysieke ontwikkeling. Hun botten, spieren, gewrichten en pezen zijn nog in de groei en het is belangrijk om deze processen niet te verstoren met teveel gewicht of overmatige belasting.

Vroeg beginnen met krachttraining hoeft niet slecht te zijn, mits het onder strenge begeleiding gebeurt. En laat het daar nu vaak mis gaan. Wil je zeker weten dat je geen negatieve invloed uitoefent op je fysieke ontwikkeling? Zorg er dan voor dat je onder strenge begeleiding sport en overtraining te allen tijde vermijd.

Veiligheid

Wij hebben strikte regels en allerlei apparatuur die ontworpen is voor volwassenen. Jongere kinderen kunnen fysiek iet altijd goed om gaan met deze apparatuur, wat het risico op ongelukken vergroot. Ook trainen met losse gewichten kan verschillende veiligheidsrisico’s met zich meenemen. Daarom hanteren we dan de leeftijd 15+ voor onze sportschool.

Psychologische aspecten

Jonge tieners hebben soms nog niet de aandachtsspanne en het begrip op effectieve en consistente training te volgen. Ze kunnen snel afgeleid raken of gefrustreerd zijn als ze niet meteen resultaten zien. Dit kan vervolgens weer leiden tot negatieve associaties met sport en fitness. Ook dat wil je liever voorkomen, aangezien een positieve associatie met sport ervoor kan zorgen dat ze ook in een later stadium nog steeds met hun gezondheid bezig zijn.

Voordelen van op jonge leeftijd naar de sportschool te gaan

Wij hebben aantal voordelen voor je uitgewerkt, die ervaren kunnen worden als je op jonge leeftijd begint met sporten. Vanaf 15 jaar is het dus mogelijk om bij ons te komen. Er zijn in het algemeen wel verschillende voordelen aan het aanmoedigen van fysieke activiteit vanaf 15 jaar:

 • Fysieke gezondheid: Sporten kan bijdragen aan een gezonde lichamelijke ontwikkeling, waaronder sterke spieren, botten, pezen, gewrichten en een gezond hart. Daarnaast kan het de vetverbranding stimuleren en tal van ziekten tegengaan.
 • Zelfvertrouwen: Het beoefenen van sport en fysieke activiteit kan het zelfvertrouwen van tieners sterk vergroten. Het is een leeftijd waarop er vaak onzekerheden ontstaan en het uitoefenen van krachttraining of cardio in de sportschool kan een positief effect hebben op het zelfbeeld.
 • Sociale interactie: De sportschool kan een plek zijn waar je nieuwe vrienden ontmoet en sociale vaardigheden ontwikkeld. Tevens zijn er mensen van alle leeftijden, waardoor je ook sociale contacten leert ontwikkelen met mensen die bijvoorbeeld veel ouder zijn.
 • Leren omgaan met doelen: Als je op relatief jonge leeftijd gaat sporten, leer je omgaan met het stellen van doelen en het volgen van een schema. Je werkt naar een specifiek doel toe en ervaart hoe het volgen (of juist niet volgen) van een schema invloed heeft op hoe snel je het doel kunt bereiken. Een mooie les voor de toekomst.

Nadelen van op jonge leeftijd naar de sportschool gaan

Er zijn ook mogelijke nadelen van het sporten op jonge leeftijd. Onderstaand leed je een aantal nadelen:

 • Kans op overbelasting en blessures: Een van de grootste risico’s is overbelasting van spieren, gewrichten en botten. Je kunt namelijk relatief gemakkelijk blessures oplopen als gevolg van te veel trainen, te zware training en een gebrek aan hersteltijd. Deze blessures kunnen variëren in ernst, maar zijn voor een groeiende tiener natuurlijk het liefste te vermijden.
 • Hoge mate van druk: Er kan een bepaalde druk ontstaan om te presteren in de sportschool. Dit kan positieve effecten hebben, maar ook negatieve. Deze druk kan bijvoorbeeld leiden tot stress en angst, omdat de leeftijdsgenoten sneller vooruitgaan of bijvoorbeeld al meer spiermassa hebben. Dit is uiteraard afhankelijk van hoe iemand hiermee om kan gaan.
 • Sociale isolatie: Waar dat het enerzijds voor sociale contacten kan zorgen, kan het anderzijds ook voor een bepaalde sociale isolatie zorgen. Denk hierbij aan het missen van sociale evenementen of het niet delen van bepaalde interesses die de leeftijdsgenoten wel hebben.

Heeft krachttraining op jonge leeftijd invloed op de groei?

Er is geen wetenschappelijke onderbouwing dat krachttraining op jonge leeftijd negatieve invloed kan heb hebben op de groei of groeispurt. Uiteraard willen we hierbij wel benadrukken dat we dan doelen op correct uitgevoerde krachttraining, onder begeleiding. We kunnen geen uitspraken doen over de effecten van incorrecte en te zware belasting op jonge leeftijd.

Tips om op een correcte manier te beginnen

Heb je nog een jonge leeftijd (15+) en wil je graag naar de sportschool? Dan hebben we nog enkele tips om ervoor te zorgen dat je direct op de juiste manier begint.

 1. Volg instructies op: Leer de juiste technieken en volg de instructies van een van onze fitness coaches om blessures te voorkomen.
 2. Begin met lichte oefeningen: Begin met lichte gewichten en eenvoudige oefeningen om je lichaam te laten wennen aan de belasting. Zodra je e bewegingen op een correcte manier kunt uitvoeren, dan kun je de stap zetten om wat zwaardere gewichten te proberen. Doe dit in kleine stapjes!
 3. Varieer je training: Je moet allerlei oefeningen en apparaten nog leren, probeer deze dan ook uit. Naarmate je vaker bent geweest ontdek je vanzelf oefeningen en machines die graag uitvoert, waarna je in samenspraak met de fitnesscoach een schema laat maken.
 4. Luister naar je lichaam: Misschien wel allerbelangrijkste, luister altijd naar je lichaam! Als je pijn voelt, stop dan meteen met de oefening en raadpleeg onze fitness coach voor hulp.

Wil je gaan sporten, maar twijfel je nog? Neem dan gerust contact op. Onze medewerkers kunnen je hier meer over vertellen. Uiteraard kan je dan ook eenmalig een gratis dag pas aanvragen!