Trainen met losse gewichten of met apparaten?

Trainen met losse gewichten of met apparaten?

Heb jij jezelf ook wel eens afgevraagd wat er beter is? Trainen met losse gewichten of met apparaten? In dit bericht proberen we antwoord te geven op die vraag. Wat zijn de voor- en nadelen, maar ook zeker wat is het verschil..

In het algemeen hoor je vaak dat mensen zeggen dat losse gewichten veel beter zijn om mee te trainen. Maar waarom? Is het omdat je veel gespierde mensen ziet trainen met losse gewichten of zit er misschien toch nog een bepaalde logica achter?

Het gebruik van Fitnessapparaten

Een van de voordelen van het gebruik van fitnessapparaten is voornamelijk dat er weinig dingen zijn die je fout kunt doen. Als je het apparaat op de goede manier instelt en je weet hoe je het apparaat moet gebruiken, dan kan je bij de uitvoering eigenlijk niets verkeerd doen tijdens het trainen. Dit is bijvoorbeeld handig als je nog maar net begint met fitnessen.

Bij het trainen met fitness apparaten train je heel geïsoleerd. Je traint dus exact alleen de spiergroep waar jij op dat moment mee bezig bent en alle nadruk ofwel focus zal dus daarop komen te liggen. Dit kan je ook juist zien als nadeel. Tijdens het gebruik van losse gewichten ben je eigenlijk ook weer andere spiergroepen aan het trainen. Die andere spiergroepen zijn de kleine “hulp” spieren die mee moeten werken om het gewicht dat jij vast hebt, in balans te houden

Losse gewichten

Eigenlijk hebben we het hier nu al een beetje over gehad. De losse gewichten bieden net zoals de apparaten voor- en nadelen. Zoals al eerder benoemd, train je met losse gewichten ook de kleine “hulp” spieren die ervoor zorgen dat het gewicht dat je vast hebt in balans blijft. Daarnaast moet je natuurlijk ook wel eens een bepaald gewicht omhoog krijgen.

Het trainen met losse gewichten vergroot tevens ook je functionele kracht, je balans en je houding. Het is tijdens het trainen met losse gewichten daarom ook belangrijk om goed te focussen op wat je doet. Je bent namelijk gedwongen om zelf de uitvoering in goede banen te leiden. Elk klein foutje in de uitvoering, kan resulteren in een blessure.

Dit laatste is ook een van de nadelen van trainen met losse gewichten. Het is veel belangrijker om de oefening goed uit te voeren, dan het gewicht dat je gebruikt hierbij. Merk je dus aan jezelf dat een bepaalde uitvoering niet helemaal lekker loopt? Onze coaches kunnen je daarbij adviseren. Soms helpt het om een lager gewicht te nemen of door de beweging uit te voeren zonder gewicht. Op die manier train jij jezelf om een bepaalde uitvoering goed onder de knie te krijgen.

Wat is er nu beter?

Om terug te komen op de vraag “Wat is er beter”? Om heel eerlijk te zijn is geen van beide slecht of de een beter dan de ander. Zoals je kunt zien, heeft beide opties allebei zijn voor- en nadelen. Wel adviseren wij om eerst te beginnen met trainen middels fitnessapparaten voordat je aan de slag gaat met losse gewichten. Onze coaches kunnen voor jou een fitnessschema op maat maken met trainen met onze apparaten en losse gewichten.