Trainen met een ab wheel

Trainen met een ab wheel

Een ab wheel is een klein en simpel apparaatje dat je ook in onze sportschool kunt vinden. Je kunt er heel eenvoudig oefeningen voor je buikspieren mee doen. Maar wat is het nu eigenlijk? En hoe kun je het gebruiken? Deze keer geven we alle informatie over de ab wheel die je nodig hebt. Zo kun je goed voorbereid aan de slag!

Wat is een ab wheel?

Je hebt al kunnen lezen dat het dus een heel simpel en eenvoudig apparaatje is. De standaard uitvoering is een klein wiel met aan beide zijden een handvat om het vast te grijpen. Je kunt het wieltje dus rollen door het aan beide kanten vast te houden. Daarnaast zijn er ook ab wheels die twee wieltjes hebben, hiermee is het eenvoudiger om in balans te blijven tijdens het uitvoeren van een oefening.

Ook zijn er ab wheels met een extra groot wiel of met steuntjes voor je voeten in plaats van je handen. Genoeg varianten. Dit betekent natuurlijk ook dat je er verschillende oefeningen mee kunt.

Ab wheel oefeningen

Wat kun je met een ab wheel doen? Wij hebben de vier beste oefeningen voor je uitgewerkt. Bij elke oefening vind je uitleg over de uitvoering en wat het nut is van de desbetreffende oefening. Zo kun je direct al aan de slag!

Ab wheel rollout

De meest bekende oefening om uit te voeren met een ab wheel is de rollout. Deze oefening verft overigens nog een fitnessmatje of andere zachte ondergrond. Je begint op je knieën met de ab wheel in je handen. Vanuit deze beweging rol je voorzichtig naar voren, terwijl je de buikspieren flink aanspant. Rol door tot je gezicht bijna de grond raakt en houd deze positie heel even vast. Rol vervolgens weer terug naar de startpositie. Naast je buikspieren train je ook je rug, schouders en armen met deze oefening.

Ab wheel plank

Een reguliere plank is een oefening die de meeste sporters wel kennen. Een plank met een ab wheel is weer een stuk minder bekend. Dit kan er zowel door komen dat niet iedereen bekend is met een ab wheel, maar ook omdat de oefening vrij moeilijk is. De oefening zorgt voor sterkere buikspieren, rugspieren, schouderspieren en sterkere armspieren (voornamelijk de triceps).

Ga weer op je knieën zitten en neem de ab wheel in beide handen vast. Rol een stukje naar voren en beweeg vervolgens je knieën van de grond. Zorg dat zowel je benen als je armen geheel gestrekt zijn. Houd je armen ongeveer ter hoogt van je schouders. Tijdens het planken kun je proberen om je armen iets verder naar voren te bewegen. Oud er rekening mee dat het erg snel zwaar kan worden als je de armen te ver naar voren beweegt.

Hands to feet

Waarschijnlijk een van de moeilijkste oefeningen die je kunt doen: hands to feet. Deze oefening is alleen geschikt voor gevorderden en vergt erg veel controle en kracht rond je middel en armen. Bij deze oefening dien je met je recht langs elkaar te staan. Neem de ab wheel in beide handen en plaats deze op de grond. Je kunt je benen licht buigen, zodat de startpositie wat comfortabeler is.

Beweeg nu de ab wheel langzaam naar voren terwijl je de buikspieren stevig aanspant. Je knieën mogen de vloer niet raken tijdens deze oefening. Rol door tot je met je gezicht bijna de vloer raakt. Vanaf dit punt beweeg je weer terug omhoog, tot je de startpositie weer hebt bereikt.

Je zult bij deze oefening in vrijwel je gehele bovenlichaam voelen, met de nadruk op je buikspieren natuurlijk.

Ab wheel push-ups

De laatste oefening die we bespreken is de ab wheel push-up. Dit is een combinatie van een reguliere push-up en een ab wheel plank. Met deze oefening train je de tricipes, schouders en borst, naast dat je natuurlijk ook de buikspieren traint.

Volg de stappen van de ab wheel plank om tot een plank positie te komen. Vervolgens buig je de ellebogen en zak je gecontroleerd omlaag met je bovenlichaam. Zak omlaag tot je niet meer kunt en druk jezelf vervolgens weer omhoog. Dit allemaal terwijl je de balans bewaard.

Een ab wheel is zeker effectief voor het trainen van een sterke cor en dus ook je buikspieren. Voor een beginnende sporter kan het wellicht nog wat lastig zijn om het meteen op de juiste manier te doen. Als je eenmaal ervaren bent, is het top wijze om je buikspieren te tranen.

Wil je zeker weten of je de oefeningen goed uitvoert? Of heb je nog verdere vragen over de ab wheel? Stel deze gerust aan onze fitness coaches.