Trainen met de kettlebell

Trainen met de kettlebell

Kettlebell training is een geweldige manier om een volledige lichaamstraining te bereiken en spieractivatie te vergroten. Daarnaast zijn kettlebells veelzijdig en kunnen deze voor verschillende oefeningen gebruikt worden. Enkele voorbeelden zijn swings, deadlifts en squats. Bij deze oefeningen worden meerdere spiergroepen tegelijk gebruikt, wat leidt tot meer spieractivatie en een efficiënte training.

Kracht en uithoudingsvermogen

Kettlebells helpen je om kracht te vergroten, spierkracht op te bouwen en uithoudingsvermogen te ontwikkelen. Afhankelijk van jouw doel kun je spelen met het aantal reps en het gewicht van de kettlebell. Maar het mooie van de kettlebell is dat oefeningen hiermee enorm gebalanceerd zijn. De explosiviteit waarmee je de kettlebell beweegt laat jouw hartslag omhooggaan, waardoor je kracht en conditie traint. Daarom is het erg populair onder atleten.

Calorieën verbranden

Het trainen met een kettlebell is ook een goede manier om calorieën te verbranden en dus gewicht te verliezen, zelfs in relatief korte sessies van 20 tot 30 minuten. Doordat je je hele lichaam aan het werk zet, van je benen, armen, core tot je schouders, verbrand je relatief veel calorieën in een korte tijd. Het is dus erg efficiënt.

Flexibiliteit verbeteren

Door middel van beweging met een kettlebell kan je je flexibiliteit verbeteren door het loslaten van spanning die anders vastzit in spieren en gewrichten. Vaak zie je bij bodybuilders dat ze stijfjes worden naarmate ze meer spiermassa hebben. Door met een kettlebell aan de slag te gaan blijf je een atleet. Naast tijdens trainingen kun je hierdoor ook beter bewegen in het dagelijks leven.

Praktisch trainen

Met slechts een fitnessapparatuur – een kettlebell – kan je verschillende been-, borst-, arm-, schouder-, rug- en buikspieroefeningen trainen evenals explosiviteit zoals swings of snatches. Bij swings zwaai je de kettlebell explosief van achter naar voren met controle. Bij snatches trek je de kettlebell explosief van de grond waarna je deze boven je hoofd duwt met je armen gestrekt.

Kettlebell training is een effectieve manier om calorieën te verbranden, spier op te bouwen, flexibiliteit en conditie te verbeteren en dat allemaal tegelijk met alleen een kettlebell.