Train je nekspieren om nekpijn te voorkomen

Train je nekspieren om nekpijn te voorkomen

Uit cijfers van het RIVM blijkt dat zeker twee miljoen mensen in ons lang last hebben van rug- en/of nekpijn. Veel daarvan heeft te maken met inactieve en/of zittende levensstijl. Hoewel je altijd een keuze hebt, is het helaas niet altijd eenvoudig om minder te werken of van baan te veranderen. Zou het kunnen helpen om niet alleen push-ups en squats te doen, maar ook je nekspieren te trainen?

Veel voorkomende nekklachten door gebruik van beeldschermen

Je nekspieren trainen, doen we feitelijk de hele dag door. Maar dit is helaas wel op de verkeerde manier. Door al die uren in een foutieve houding voor een beeldscherm te zitten ontstaan de meeste nekklachten. Een ergonomische werkhouding kan helpen bij veel computerwerk, maar het biedt geen ultieme oplossing. Je nekspieren bevinden zich zo nog steeds veel te lang in dezelfde houding, waardoor de doorbloeding verslechtert.

Ook een voorovergebogen houding bij het gebruik van smartphones en tablets zorgen veel eenzijdige “stress” op de nekspieren. We vinden het dan zeker ook geen wonder dat er steeds meer mensen last hebben van rug- en nekklachten. Stijfheid in de nek is een veel voorkomende symptoom, wat meestal ook gepaard gaat met bewegingsbeperking. Ook kunnen de klachten zich uiten door pijnscheuten, uitstralingspijn in schouder of arm, uitstraling naar het hoofd, spierspanningshoofdpijn, tintelingen, hoofdpijn en slapeloosheid.

Oorzaken van nekklachten

Niet alleen langdurig in een verkeerde houding zitten, staan of slapen, zorgt voor nekklachten. Zo zijn er ook nog een heleboel andere oorzaken mogelijk. Hieronder een aantal:

 1. Een whiplash als gevolg van een sport- of auto ongeluk.
 2. Overbelasting van nekspieren
 3. Plotselinge beweging
 4. Spierverrekking
 5. Nekhernia
 6. Spanning en stress
 7. Slijtage en artrose
 8. Kou
 9. Schouderletsel
 10. RSI

Je nekspieren trainen is niet vergezocht. Het is ook bijna een noodzakelijke manier om de passieve, eenzijdige zittende levensstijl van mensen te compenseren.

De beste oefeningen om je nekspieren te trainen

Er zijn talloze oefeningen om je nekspieren te trainen. Voor gericht advies kan je best bij een van onze fitness coaches raadplegen. Zeker als je al klachten hebt. Indien je klachten wilt voorkomen, kan je deze oefeningen eens problemen:

 • Schrugs
  Neem in elke hand een dumbell vast en ga rechtop staan. Let op je hele houding en natuurlijk vooral op je (boven)rug en nek. Laat de dumbells in je handen “hangen” en breng je schouders naar voren. Vervolgens laat je de schouders weer langzaam zakken. Deze oefening werkt vooral op het bovenste deel van de trapezius.
 • Chin tucks
  Chin tucks bekent nek intrekken. Dat kan je zittend, staand of liggend doen, door een dubbele kin te maken. Er zijn diverse manieren om dit te doen. Chin tucks versterken vooral de diepe cervicale flexoren en lage cervicale extensoren. Het zijn de spieren die hoofd in een goede neutrale houding brengen.

Conclusie

Je nekspieren trainen kan helpen om toekomstige nekklachten te voorkomen of juist de huidige klachten te verhelpen. Vraag raad bij een van onze fitness coaches en bouw oefeningen langzaam op.