Tips voor wintersport(st)ers

Tips voor wintersport(st)ers

Door je goed voor te bereiden op wintersport verklein je de kans op vervelende blessures. Naast dat het veiliger is voor jou en anderen beleef je ook veel meer plezier aan je wintersport als je fit van start gaat. Het is veel makkelijker voor een sporter om zware klappen op te vangen. Natuurlijk gaan een aantal oefeningen er niet direct voor zorgen dat je gelijk met gemak de rode of zwarte pist afknalt, maar met een aantal weken trainen kunnen je wintersport een stuk aangenamer maken.

Het is belangrijk om op tijd te beginnen om de spieren te laten wennen aan specifieke bewegingen. Stel je eens voor dat je op het laatste moment met enorm spierpijn richting Oostenrijk afreist omdat je veels te zwaar hebt gesquat. Dit wil je niet…

Welke oefeningen zijn goed voor skiën/snowboarden?

Er zijn een aantal mogelijkheden om je goed voor te bereiden. Hieronder zie je drie belangrijke onderdelen:
Stabiliteitsoefeningen, explosiviteitoefeningen en oefeningen voor het uithoudingsvermogen.

Stabiliteitsoefeningen:

Het is belangrijk om te trainen zodat je core sterker wordt en je aan je algehele mobiliteit werkt. Hierdoor kan je jezelf beter corrigeren bij een balansverstoring tijdens een afdaling. Goede oefeningen voor je core en stabiliteit zijn:

  • (Diepe) squat
  • One Leg Squat (ervaren sporter)
  • Leg Extension
  • Hip Thruster
  • Lunge
  • Plank

Explosiviteitoefeningen:

Verder is belangrijk om aan je explosiviteit en weerstand te werken omdat hiermee je beenspieren sterker worden en je daardoor beter in staat bent om klappen op te vangen. Voorbeelden hiervan zijn plyometrische oefeningen. Dit zijn oefeningen waarbij in een zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk kracht wordt weggeduwd. Denk hierbij aan squat jumps, touwtje springen of bijvoorbeeld opdrukken waarbij je handen van de grond komen als je jezelf omhoog duwt.  Volg een intensieve groepsles in een sportschool waarbij je veel explosieve bewegingen moet doen (GRITT bijvoorbeeld). Of train thuis veel voorwaartse en zijwaartse springoefeningen.

Uithoudingsvermogen:

Je uithoudingsvermogen is bepalend voor hoe lang jij op de piste kan blijven. Door bijvoorbeeld twee keer per week een half uur flink te fietsen of mountainbiken kom je al een heel eind. Nog beter is het als je dit combineert met een intervaltraining of een RPM-lessen in de sportschool.

Wil je eventueel hulp d.m.v. een schema van ons? Vraag het aan een van de trainers!