Tips voor trainen met warm weer

Tips voor trainen met warm weer

Nu de temperaturen weer wat warmer beginnen te worden, is het van belang dat je met trainen extra op let dat je voldoende vocht binnen krijgt. Veel sporters vinden het vervelend om tijdens het trainen te drinken, omdat ze een hekel hebben aan dat “klotsende gevoel” in hun maag. Bij hogere temperaturen en overmatig transpireren is het echter wel van heel belang om het vochtgehalte van je lichaam op peil te houden. Niet alleen voor je algehele gezondheid, maar zeker ook voor je sportprestaties.

Ook als het nog niet tropisch heet is, zorgt de hoge luchtvochtigheid ervoor dat trainen meer energie kost. Dit heeft te maken met dat het lichaam meer moeite heeft ofwel energie verbruikt om overtollige warmte af te voeren. Zweten is het afkoelingsmechanisme van je lichaam. Maar de combinatie van warm weer en hoge luchtvochtigheid, bemoeilijkt het verdampen van zweet. Kortom: je zult het koelingssysteem van je lichaam een handje moeten helpen!

Hieronder enkele tips hiervoor:

  • Zorg dat je voor, tijdens en vooral ook na het sporten drinkt! Tenminste 2 liter.
    Verdeel dit goed, als je in een keer heel veel drinkt, dan neemt je lichaam dit niet goed op. Drink bij voorkeur water. Probeer sowieso om dorst te vermijden en drink gedurende de hele dag meer dan normaal.
  • Start je training met een warming up. Laat je lichaam zo eerst even aan de warmte wennen, voordat je je lichaam tot grote sportprestaties dwingt.
  • Train met voorkeur in de ochtend (vroeg) of ‘s avonds.
  • Draag lichte, luchtige sportkleding die de verdamping van het zweet zo min mogelijk beperkt. Op die manier kan je huid de (overtollige) warmte makkelijk afvoeren.
  • Pas je trainingsintensiteit aan, zodat je je lichaam niet overbelast. Door de hogere temperaturen en toegenomen luchtvochtigheid heb je een hogere hartslag en verloopt het herstel dus ook anders dan je gewend bent. Houd dit dan ook goed in de gaten.
  • Indien mogelijk, houd je hartslag goed in de gaten middels een hartslagmeter. Pas je training aan wanneer je ziet dat je hartslag te verhoogd raakt. Blijf verstandig trainen.

Je kunt altijd trainen… maar doe het wel met verstand. Heb je hierover nog vragen? Stel ze gerust aan onze fitness coaches.