
Stress? Kom sporten!
Stress, we ervaren het allemaal wel eens. Steeds meer mensen hebben moeite met het combineren van dagelijkse activiteiten. Werk, studie, het gezin, vrienden en ook nog eens sporten…? Wanneer we stress ervaren en onze agenda steeds voller zien worden, kiezen veel mensen er helaas voor om juist het sporten te laten vallen. En dat is gewoon zonde! Regelmatig sporten vermindert stress namelijk aanzienlijk.
Wat is stress?
Stress is een gevoel van spanning of druk en is niet per definitie ongezond. Een bepaalde mate van stress heb je nodig om goed te kunnen functioneren. Denk maar aan de spanning, die je voelt voor een sollicitatiegesprek of een andere belangrijke afspraak. Deze vorm van gezonde stress stelt ons lichaam in vorm van opperste paraatheid. Het hormoon adrenaline dat vrij komt zorgt er onder andere voor dat je hartslag verhoogt en er bijvoorbeeld meer zuurstof naar je spieren, hersenen en hart wordt gepompt. Zo is je lichaam direct klaar voor actie.
Als het gevoel van spanning of druk te lang blijft aanhouden, spreken we van ongezonde stress. Ongezonde stress kan gevaarlijk zijn voor ons welzijn. Chronische stress kan zelfs onze hersenen aantasten door de aanmaak van cortisol. Een te hoge cortisol spiegel zorgt echter voor een negatieve invloed op kortetermijngeheugen, concentratievermogen en vatbaarheid voor depressies en angststoornissen.
Hoe vermindert sporten stress?
Door te bewegen bereik je makkelijk een staat van ontspanning. Je lichaam reageert op sporten door je hormoonspiegel zo te reguleren dat je zowel tijdens, als na het sporten minder stress ervaart. Tijdens het sporten stimuleert het lichaam de productie van serotonine. Het hormoon serotonine geeft je een gelukkig gevoel en reguleert onder andere je eetlust, gemoedstoestand en slaap. Endorfine vermindert het gevoel van pijn. Zowel endorfine als dopamine zorgen ervoor dat je gemotiveerd bent om door te gaan, deze geven een gevoel van beloning en maken je blij. Vanuit de frontale kwab in de hersenen worden veel functies, zoals bewegen, praten, gedrag en psychische factoren geregeld. Sporten versterkt de frontale kwab. Het zorgt dus voor een goed ontwikkeld gevoel van zelfvertrouwen en optimisme.
Genoeg reden dus om te gaan sporten in ons sportcentrum. Een effectieve workout voor lichaam en geest hoeft overigens helemaal niet lang te duren. Een goede full body workout kan al binnen 45 minuten en je ervaart al verschil bij slechts twee bezoeken per week.